Мијењају Статут "Електропривреде Српске" да би Луки обезбиједили мјесто директора

Реизбор Луке Петровића на мјесто генералног секретара СНСД-а, покренуо је питање да ли је он у сукобу интереса јер истовремено обавља и функцију в. д. директора Електопривреде РС.  У Комисији за утврђивање сукоба интереса недавно су за БН појаснили да Лука Петровић није у сукобу интереса.

Република Српска 09.10.2019 | 20:00
Мијењају Статут "Електропривреде Српске" да би Луки обезбиједили мјесто директора
Из Елекропривреде РС појашњавају због чега се Статут мијења, док у опозицији кажу да власт може да ради шта хоће.

Тренутни статут предузећа ЕРС-е, не дозвољава актуелном в.д директора Луки Петровићу да буде и званично именован на мјесто генералног директора предузећа, с обзиром на то да обавља функцију генералног секретара СНСД-а. Пошто по закону функција в.д. може да се обавља неколико мјесеци, предузеће је према нашим сазнањима ужурбано кренуло у процес измјене Статута, и то на начин да ће бити обрисане одредбе које се односе на то да је забрањено члану управе да обавља извршну функцију у некој политичкој странци.

Из ЕРС негирају ове наводе и тврде да се статут мијења из других разлога.

„Статут се мијења због формирања Дирекције за снабдијевање електричном енергијом због чега се јавила потреба да у оквиру зависних електродистрибутивних предузећа добије канцеларије како би се што функционалније обављало снабдијевање купаца електричном енергијом.

У погледу брисања појединих одредби Статута наглашавамо да постоји континуирани процес усаглашавања Статута са одредбама важећих законских прописа Републике Српске као и у свим другим јавним предузећима тако и на нивоу мјешовитог холдинга.“ , стоји између осталог у одговору ЕРС-а.

Наводе да се промјена Статута у ЕРС-е мијења због чињенице да је Петровић високи функционер СНСД-а, у овој странци су негирали. Кратко нам је поручено да СНСД нема никакве везе са тим.

„Како ће СНСД-е имати утицаја. Значи све је до Електопривреде. Наравно.“, поручује портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.

СНСД је ипак имао утицај, јер су управо они именовали Петровића на мјесто в.д директора ЕРС. Одговор о промјени Статута, покушали смо добити и од Луке Петровића, али на наше позиве није одговарао. Посланик СДС-а Небојша Вукановић каже да је чињеница да Петровић функцију в.д обавља скоро годину дана и да је сасвим очигледно да се промјеном Статута ЕРС-а покушавава извршити легализација свега лошег учињеног у предузећу.

„Ако каже Статут да је забрањено да неко буде генерални директор, они ће ту ставку да избришу. Тако ће вјероватно да легализију пљачку, отимачину и изнуду. Ако буду овако кренули, мислим свакако нико не одговара за пљачку великих размјера, а вјерујем да ће ускоро и извршити измјену Кривичног закона по којима ће декриминализовати већину кривичних дјела која су починили. Тако им је најлакше да дају привид законитости свом мафијашком понашању.“, каже СДС-ов Небојша Вукановић.

Петровић је на функцију вршиоца дужности директора у ЕРС именован у новембру прошле године умјесто Радмиле Чичковић. У Комисији за утврђивање сукоба интереса раније су за БН саопштили да Петровић није у сукобу интереса. За сада је једина препрека избору Петровића за генералног директора управо Статут предузећа.



БН ТВ

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Оља

09.10.2019 18:21

Гледни лопина

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јелидеw

09.10.2019 18:27

Треба папка јос боље заститити инаце це бити угрозена реформска агенда!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

09.10.2019 18:41

Удба нам судба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зика

09.10.2019 19:13

Још један бандит висе их бозе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вјецити опозиционар

09.10.2019 19:21

Па морају стручњака устоличити, послушник, полуписмен лопина није заслужио да му се повјери двије нацртане овце да чува. Такве додик треба, слијепо извршавају његове наредбе ( без свог мишљења тј. без главе).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

09.10.2019 19:33

Хоце ли порасти цијена дионица ????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Но лими

09.10.2019 19:35

Овај петровић је зло од човјека...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фуј

09.10.2019 20:18

Гвидо само у РС може бити директор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требиње

09.10.2019 21:30

Такав кваран човјек ријетко се рађа. Специјалност му је уништавати људе који мисле својом главом и који неће да пузе пред њим. Најгори човјек на тако битним позицијама, то је наша пропаст.

ОДГОВОРИТЕ