Страни студенти "воде борбу" око висине школарине

Група страних студената Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци тврди да без успјеха "воде борбу" више од годину дана око висине школарине, која, како наводе у допису, износи четири хиљаде КМ.

Република Српска 09.10.2019 | 15:55
Страни студенти "воде борбу" око висине школарине
У дописуу упућеном БН порталу, наглашавају да се њихови захтјеви игноришу и упорно "гурају под тепих", те се "лоптица пребацује између декана факултета и руководства Универзитета"

"У октобру 2018.г., пред сам упис, доведени смо пред готов чин. Наше школарине с двије су повећане на четири хиљаде КМ. Студенти су морали платити наведени износ уколико су жељели наставити студирати на овом факултету. Морамо напоменути да се повећање школарине прво односило само на бруцоше, да би на крају пред саме уписе, захватило и старије стране студенте. Писали смо жалбе Управном одбору који пола наших захтјева уопште није размотрио на сједници. Затим смо имали састанак са деканом који нам је објаснио како је до већих цијена школарина дошло да би се двије групе студената на нашем факултету изједначиле у висини плаћања школарина", каже се у допису страних студената Медицинског факултета.

Даље се наводи да то није тако, јер је прије двије године омогућено да се домаћи студенти који се налазе испод црте, упишу на тај факултет под условом да плаћају четири хиљаде КМ.

"Њима је обнова академске године 50% од саме висине школарине, док је нама висина обнове пуна основица укупне висине школарине. Овдје одмах видимо да ове двије групе нису никако изједначе. Док ми плаћамо обнову као и саму висину школарине тј. четири хиљаде КМ, други за исте услове издвајају двије хиљаде КМ", каже се у допису и додаје да се ова група домаћих студената не налази у трошковнику бањалучког Универзитета.

"У јулу ове године, изашао је нови трошковник Универзитета којим је видљиво да се школарина код страних студената на Академији умјетности смањила у односу на прошлогодишњи износ, те она сада износи три хиљаде КМ. Видјевши то, ми смо се жалили на висину наше школарине, послали допис и поново смо стављени на чекање. У међувремену смо чули да је декан вољан да се висина обнове сведе на 50% од укупне висине школарине", каже се у допису страних студената.

Покушали смо преко представника студената, стоји у допису, сазнати више о томе, да би на крају сазнали да и од тога неће бити ништа.

"Након безброј маил-ова, дописа, молби самом руководству Универзитета, контактирања представника студената Медицинског факултета, као и представника Уније студената, ми више од годину дана нисмо добили никакву конкретну информацију. Све што смо добили су игнорисање дописа и жалби, не одговарање на маил-ове,и тишина са обје стране. Такође, висина наше школарине је највећи износ који се плаћа на цијелом Универзитету за стране студенте", каже се у допису и наводи да на Академији умјетности то износи три хиљаде КМ, док је на осталим факултетима јос мања, те се креће око двије хиљаде КМ.

"Сви знамо да износ од четири хиљаде КМ није мала сума новца. На тај износ морамо надодати још новац који је потребан за храну, становање и књиге студента у једној академској години и доћи ћемо на један још већи износ. За те све новце сматрамо да требамо добити своја права која заслужујемо. Неорганизованост на нашем факултету прелази све мјере. Нико ништа не зна, нико нас не жели упутити на праву адресу, до никога не можемо доћи, јер вјероватно никоме није у циљу да ми плаћамо мање. Не разумијемо како неко треба плаћати четири хиљаде КМ за обнову године, када студент не иде на предавања или вјезбе. Не знамо што ми то толико важно плаћамо када обнављамо, па да толико морамо издвајати, док сви остали страни студенти плаћају мање јер су им школарине мање", констатују страни студенти Медицинског факултета у Бањалуци.

Они питају "зашто нису у потпуности изједначени са домаћим студентима који плаћају обнову 50%, а имају исти висину школарине као и ми странци"?!

"Много је нејасноћа у нашем случају, а наш глас никако да се чује. Стога се обраћамо Вама са циљем да то промијенимо. Надамо се да нећемо наићи поновно на игнорисање, јер овај проблем се мора ријешити", навели су страни студенти у допису нашем порталу.

(БН)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Реално

09.10.2019 14:20

Страним студентима треба још повисити цијену школарине....ако вам је скупо, ви немојте ни студирати.....Иоле економски образованом човјеку је јасно да је година студија на Медицинском факултету реално скупља од 4000 КМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Медицина Фоца

09.10.2019 14:22

Онда уписите у Подгорици ,Београду ,Нишу.Колико ми плаћамо школарине по Србији и Црној Гори.Брате студирате по 15 година медицину и још се буните.Свака изгубљена година треба да се плати пола годишње школарине!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кузман

09.10.2019 14:24

Умјесто да купе Дипломе за те паре, они страјкују-прави странци не разумију насе високо образовање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

09.10.2019 15:00

У Сарајеву на приватном медицинском факултету година за стране студенте коста 12.000,00 КМ, док је за домаце студенте 6.000,00 КМ. Нека вам то буде репер при рацунању.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Qуqу

09.10.2019 18:53

Та нећемо се ваљда угледавати на Сарај'во..??!! Та знате ли шта господар ентитетски мисли о том Сарај'ву..??!!