Strani studenti "vode borbu" oko visine školarine

Grupa stranih studenata Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci tvrdi da bez uspjeha "vode borbu" više od godinu dana oko visine školarine, koja, kako navode u dopisu, iznosi četiri hiljade KM.

Republika Srpska 09.10.2019 | 15:55
Strani studenti "vode borbu" oko visine školarine
U dopisuu upućenom BN portalu, naglašavaju da se njihovi zahtjevi ignorišu i uporno "guraju pod tepih", te se "loptica prebacuje između dekana fakulteta i rukovodstva Univerziteta"

"U oktobru 2018.g., pred sam upis, dovedeni smo pred gotov čin. Naše školarine s dvije su povećane na četiri hiljade KM. Studenti su morali platiti navedeni iznos ukoliko su željeli nastaviti studirati na ovom fakultetu. Moramo napomenuti da se povećanje školarine prvo odnosilo samo na brucoše, da bi na kraju pred same upise, zahvatilo i starije strane studente. Pisali smo žalbe Upravnom odboru koji pola naših zahtjeva uopšte nije razmotrio na sjednici. Zatim smo imali sastanak sa dekanom koji nam je objasnio kako je do većih cijena školarina došlo da bi se dvije grupe studenata na našem fakultetu izjednačile u visini plaćanja školarina", kaže se u dopisu stranih studenata Medicinskog fakulteta.

Dalje se navodi da to nije tako, jer je prije dvije godine omogućeno da se domaći studenti koji se nalaze ispod crte, upišu na taj fakultet pod uslovom da plaćaju četiri hiljade KM.

"Njima je obnova akademske godine 50% od same visine školarine, dok je nama visina obnove puna osnovica ukupne visine školarine. Ovdje odmah vidimo da ove dvije grupe nisu nikako izjednače. Dok mi plaćamo obnovu kao i samu visinu školarine tj. četiri hiljade KM, drugi za iste uslove izdvajaju dvije hiljade KM", kaže se u dopisu i dodaje da se ova grupa domaćih studenata ne nalazi u troškovniku banjalučkog Univerziteta.

"U julu ove godine, izašao je novi troškovnik Univerziteta kojim je vidljivo da se školarina kod stranih studenata na Akademiji umjetnosti smanjila u odnosu na prošlogodišnji iznos, te ona sada iznosi tri hiljade KM. Vidjevši to, mi smo se žalili na visinu naše školarine, poslali dopis i ponovo smo stavljeni na čekanje. U međuvremenu smo čuli da je dekan voljan da se visina obnove svede na 50% od ukupne visine školarine", kaže se u dopisu stranih studenata.

Pokušali smo preko predstavnika studenata, stoji u dopisu, saznati više o tome, da bi na kraju saznali da i od toga neće biti ništa.

"Nakon bezbroj mail-ova, dopisa, molbi samom rukovodstvu Univerziteta, kontaktiranja predstavnika studenata Medicinskog fakulteta, kao i predstavnika Unije studenata, mi više od godinu dana nismo dobili nikakvu konkretnu informaciju. Sve što smo dobili su ignorisanje dopisa i žalbi, ne odgovaranje na mail-ove,i tišina sa obje strane. Takođe, visina naše školarine je najveći iznos koji se plaća na cijelom Univerzitetu za strane studente", kaže se u dopisu i navodi da na Akademiji umjetnosti to iznosi tri hiljade KM, dok je na ostalim fakultetima jos manja, te se kreće oko dvije hiljade KM.

"Svi znamo da iznos od četiri hiljade KM nije mala suma novca. Na taj iznos moramo nadodati još novac koji je potreban za hranu, stanovanje i knjige studenta u jednoj akademskoj godini i doći ćemo na jedan još veći iznos. Za te sve novce smatramo da trebamo dobiti svoja prava koja zaslužujemo. Neorganizovanost na našem fakultetu prelazi sve mjere. Niko ništa ne zna, niko nas ne želi uputiti na pravu adresu, do nikoga ne možemo doći, jer vjerovatno nikome nije u cilju da mi plaćamo manje. Ne razumijemo kako neko treba plaćati četiri hiljade KM za obnovu godine, kada student ne ide na predavanja ili vjezbe. Ne znamo što mi to toliko važno plaćamo kada obnavljamo, pa da toliko moramo izdvajati, dok svi ostali strani studenti plaćaju manje jer su im školarine manje", konstatuju strani studenti Medicinskog fakulteta u Banjaluci.

Oni pitaju "zašto nisu u potpunosti izjednačeni sa domaćim studentima koji plaćaju obnovu 50%, a imaju isti visinu školarine kao i mi stranci"?!

"Mnogo je nejasnoća u našem slučaju, a naš glas nikako da se čuje. Stoga se obraćamo Vama sa ciljem da to promijenimo. Nadamo se da nećemo naići ponovno na ignorisanje, jer ovaj problem se mora riješiti", naveli su strani studenti u dopisu našem portalu.

(BN)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Realno

09.10.2019 14:20

Stranim studentima treba još povisiti cijenu školarine....ako vam je skupo, vi nemojte ni studirati.....Iole ekonomski obrazovanom čovjeku je jasno da je godina studija na Medicinskom fakultetu realno skuplja od 4000 KM.

ODGOVORITE
Name

Medicina Foca

09.10.2019 14:22

Onda upisite u Podgorici ,Beogradu ,Nišu.Koliko mi plaćamo školarine po Srbiji i Crnoj Gori.Brate studirate po 15 godina medicinu i još se bunite.Svaka izgubljena godina treba da se plati pola godišnje školarine!!!

ODGOVORITE
Name

Kuzman

09.10.2019 14:24

Umjesto da kupe Diplome za te pare, oni strajkuju-pravi stranci ne razumiju nase visoko obrazovanje.

ODGOVORITE
Name

Xx

09.10.2019 15:00

U Sarajevu na privatnom medicinskom fakultetu godina za strane studente kosta 12.000,00 KM, dok je za domace studente 6.000,00 KM. Neka vam to bude reper pri racunanju.

ODGOVORITE
Name

Ququ

09.10.2019 18:53

Ta nećemo se valjda ugledavati na Saraj'vo..??!! Ta znate li šta gospodar entitetski misli o tom Saraj'vu..??!!