Турска почела акцију против Курда у Сирији

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган је рекао да је турска војна операција на сјевероистоку Сирије управо почела.

Свијет 09.10.2019 | 15:50
Турска почела акцију против Курда у Сирији
– Турске оружане снаге су заједно са сиријском националном армијом покренуле операцију против ПКК/YПГ и ИСИС терористичких организација на сјевероистоку Сирије. Наш циљ је да се уништи коридор који терористи покушавају да успоставе на нашој јужној граници и да успосатвимо мир у региону – написао је Ердоган.

Раније је турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу рекао да ц́е Анкара обавијестити све релевантне земље и сиријску владу о операцији на сјевероистоку Сирије.

Како је навела сиријска државна телевизија, турска војска је покренула операцијуна сјеверу Сирије, извршивши ваздушни напад на град Рас ал Аин.

Турска тврди да жели да створи “сигурну зону” која ће бити очишћена од курдске милиције и у коју ће смјестити неке од 3,6 милиона сиријских избјеглица које се тренутно налазе у Турској.

Амерички предсједник Доналд Трамп контроверзно је повукао америчке трупе уочи акције, али је рекао да ће се Турска можда суочити са економским последицама, уколико учини нешто недопустиво.

Курди су били кључни савезници САД у поразу џихадистичке групе Исламска држава (ИС) у Сирији. Повлачење америчких трупа из пограничног подручја су сиријске Демократске снаге (СДФ) које предводе Курди (СДФ) оцениле као “убод у леђа”.

(Српскаинфо)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Трт

09.10.2019 14:34

Ма турци су таква сила постали да не маре ни за цијим пријетњама..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ј

09.10.2019 16:08

Како су Амери паметни, Сад ће турска у сукоб са Ираном, Амерка мирно гледат, и кад то једном заврши у Сирији, до тад ће изградит ауто пут Београд Сарајево за своје тенкове.

ОДГОВОРИТЕ