Turska počela akciju protiv Kurda u Siriji

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan je rekao da je turska vojna operacija na sjeveroistoku Sirije upravo počela.

Svijet 09.10.2019 | 15:50
Turska počela akciju protiv Kurda u Siriji
– Turske oružane snage su zajedno sa sirijskom nacionalnom armijom pokrenule operaciju protiv PKK/YPG i ISIS terorističkih organizacija na sjeveroistoku Sirije. Naš cilj je da se uništi koridor koji teroristi pokušavaju da uspostave na našoj južnoj granici i da usposatvimo mir u regionu – napisao je Erdogan.

Ranije je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao da će Ankara obavijestiti sve relevantne zemlje i sirijsku vladu o operaciji na sjeveroistoku Sirije.

Kako je navela sirijska državna televizija, turska vojska je pokrenula operacijuna sjeveru Sirije, izvršivši vazdušni napad na grad Ras al Ain.

Turska tvrdi da želi da stvori “sigurnu zonu” koja će biti očišćena od kurdske milicije i u koju će smjestiti neke od 3,6 miliona sirijskih izbjeglica koje se trenutno nalaze u Turskoj.

Američki predsjednik Donald Tramp kontroverzno je povukao američke trupe uoči akcije, ali je rekao da će se Turska možda suočiti sa ekonomskim posledicama, ukoliko učini nešto nedopustivo.

Kurdi su bili ključni saveznici SAD u porazu džihadističke grupe Islamska država (IS) u Siriji. Povlačenje američkih trupa iz pograničnog područja su sirijske Demokratske snage (SDF) koje predvode Kurdi (SDF) ocenile kao “ubod u leđa”.

(Srpskainfo)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Trt

09.10.2019 16:34

Ma turci su takva sila postali da ne mare ni za cijim prijetnjama..

ODGOVORITE
Name

J

09.10.2019 18:08

Kako su Ameri pametni, Sad će turska u sukob sa Iranom, Amerka mirno gledat, i kad to jednom završi u Siriji, do tad će izgradit auto put Beograd Sarajevo za svoje tenkove.

ODGOVORITE