Ђоковић у осмини финала у Шангају

Ђоковић лако са Шаповаловим за осмину финала Шангаја.  Новак Ђоковић се пласирао у осмину финала Мастерса у Шангају победом над Канађанином Денисом Шаповаловим.  Новак пренео форму из Токија у Шангај! Шаповалов лак плен, на реду је Изнер. . .  Најбољи тенисер света био је више него сигуран на почетку турнира "Мастерс 1000" серије у Шангају.  

Тенис 09.10.2019 | 14:23
Ђоковић у осмини финала у Шангају
Шаповалов је дао све од себе... Новак Ђоковић успешно започео одбрану трона у Шангају.

Ђоковић је славио победу после нешто више од сат времена тениса, без изгубљеног сета – 6:3, 6:3.

Новак је Канађанина победио трећи пут у каријери у званичним мечевима, уз само један изгубљен сет, док је Денис остао на овогодишњој победи са једне егзибиције.

Новак Ђоковић у среду је наставио серију победа на турнеји по Далеком истоку!

После освајања турнира у Токију без изгубљеног сета, први рекет света наставио је у том ритму и на мастерсу у Шангају.

Као у претходна два међусобна меча, Канађанин руско-израелског порекла Денис Шаповалов није му био озбиљна претња.

После 70 минута игре, уз само једну спашену брејк лопту и три од шест реализованих, Ђоковић је тријумфовао резултатом 6:3, 6:3 и пласирао се у осмину финала.

Одбрану трона наставиће већ у четвртак, када ће (најраније у 8.00 по средњеевропском времену) одмерити снаге са одличним америчким сервером Џоном Изнером. У "хеад то хеад" билансу је 9:2, али Изнер је последњи пут славио пре шест година.

Без обзира на то, 17. играч на АТП листи никада није за потцењивање.

Новак је против Шаповалова био веома сигуран, нарочито на свој сервис и у првом сету, када је противнику "дао" само један поен у пет гемова.

У коначној статистици имао је пет винера више (21:16, од тога 12 из форхенда), а направио је само 12 неизнуђених грешака (двадесетогодишњи Шаповалов 27).

Овај турнир "Мастерс 1000" серије, Новак је пре 2018. освајао 2012, 2013. и 2015.

Србија је на почетку Шангаја имала четворицу представника, али су Филип Крајиновић, Душан Лајовић и Миомир Кецмановић елиминисани већ у првом колу.

Најбољи тенисер света, Новак Ђоковић је на почетку такмичења, у другом колу мастерса у Шангају (тврда подлога у хали за наградни фонд од 7,47 милиона долара) након два сета занимљиве борбе, за 70 минута лепе борбе савладао 20-годишњег ривала, Дениса Шаповалова резултатом 6:3 и 6:3.

Одмах је Ноле у другом гему меча притиснуо сервис младог противника, али није успео. До следеће прилике је чекао још пет гемова, а онда је све било готово. Први сет је заслужено припао првом носиоцу који је у суштини све време контролисао игру. Практично једино што је Шаповалова спашавало од тешке бруке пред кинеском публиком је брза подлога, као створена за моћне сервисе. Зато је Београђанин имао малих проблема да исконтролише сервис противника, али је све време вребао прилике. А оне су, наравно и дошле.

Други сет је био нешто напетији, али у петом гему, након три узастопних неизнуђених грешака младог Канађанина Србин му је узео сервис гем. Тачније, искористио је указану шансу, што таквом мајстору као што је он сасвим довољно да преузме потпуно игру у своје руке и дотуче противника. До краја је то била чиста рутин за великог мештера белог спорта. уз још један закључни брејк.

Ђоковићев наредни противник је његов стари познаник, Џон Изнер. Вероватно најбољи сервер у историји овог спорта је у првом колу савладао Луку Пуја у два сета, али са чак 19 асова. Јасно је да му подлога и услови у Шангају потпуно одговарају, те ће то бити велики испит за Ђоковића.

Да подсетимо, наш ас у Шангају брани титулу и 1.000 АТП поена, од 2.600 колико га чека до краја сезоне (уз финала на мастерсима у Паризу и Лондону). Тренутно има 1.040 поена предности на Рафаелом Надалому врху АТП листе, а у досадашњих 11 судара са 208 цм високим противником, иначе добрим пријатељем, славио је у девет наврата. Последњи пут Американац је био бољи 2012. у Индијан Велсу у три сета велике борбе. 

Најбољи тенисер света је добро играо од самог старта, видно одморан после тријумфа у Токију, али и дана паузе који је имао у првом колу.

Дефанзива је била примарно оружје српског тенисера, који Канађанину није давао шансу да нападне јер није добијао кратке лопте са друге стране мреже, а често је остајао без решења, па грешио.

Шаповалов је спасао две брејк лопте у свом првом гему на мечу добрим сервисима, а потом се извукао из проблема и у наредном.

Коначно је дошао лако до гема на 3:3, али на ритерну није имао ни промил шансе у наредном гему, а ни у претходнима.

Ђоковић је тада озбиљно запретио и дошао до 0:30, али изгрешио. Ипак, истом мером узвратио је Шаповалов, направио две грешке у низу из бекхенда, па је српски играч направио брејк.

Исти је потврдио веома лако, са нулом, за крај првог сета.

Право ниоткуда канадски тенисер је дошао до брејк лопте. Новаку је у тих пет минута на старту другог сета опао тонус и концентрација, али је одличним сервисима успео да одбије нападе ривала и изједначи.

Најбољем тенисеру света није дуго требало да дође до нових брејк лопти. На 2:2 Шаповалов, који је одлично играо до тог гема, је направио серију грешака и поклонио брејк ривалу.

Ђоковић је био максимално фокусиран током целог меча и обиље грешака Канађанина дошло је због одлично пласираних лопти српског тенисера које су у великој већини случајева имале изузетну дубину.

При резултату 5:3, када је Денис сервирао да остане у мечу, десило се оно што и у претходним гемовима када је било брејка - добра игра Ђоковића, грешке Шаповалова, и крај.

У осмини финала Ђоковића чека дуел са горостасним Американцем Џоном Изнером, са којим се до сада састао 11 пута и изгубио у два наврата.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар