Đoković u osmini finala u Šangaju

Đoković lako sa Šapovalovim za osminu finala Šangaja.  Novak Đoković se plasirao u osminu finala Mastersa u Šangaju pobedom nad Kanađaninom Denisom Šapovalovim.  Novak preneo formu iz Tokija u Šangaj! Šapovalov lak plen, na redu je Izner. . .  Najbolji teniser sveta bio je više nego siguran na početku turnira "Masters 1000" serije u Šangaju.  

Tenis 09.10.2019 | 14:23
Đoković u osmini finala u Šangaju
Šapovalov je dao sve od sebe... Novak Đoković uspešno započeo odbranu trona u Šangaju.

Đoković je slavio pobedu posle nešto više od sat vremena tenisa, bez izgubljenog seta – 6:3, 6:3.

Novak je Kanađanina pobedio treći put u karijeri u zvaničnim mečevima, uz samo jedan izgubljen set, dok je Denis ostao na ovogodišnjoj pobedi sa jedne egzibicije.

Novak Đoković u sredu je nastavio seriju pobeda na turneji po Dalekom istoku!

Posle osvajanja turnira u Tokiju bez izgubljenog seta, prvi reket sveta nastavio je u tom ritmu i na mastersu u Šangaju.

Kao u prethodna dva međusobna meča, Kanađanin rusko-izraelskog porekla Denis Šapovalov nije mu bio ozbiljna pretnja.

Posle 70 minuta igre, uz samo jednu spašenu brejk loptu i tri od šest realizovanih, Đoković je trijumfovao rezultatom 6:3, 6:3 i plasirao se u osminu finala.

Odbranu trona nastaviće već u četvrtak, kada će (najranije u 8.00 po srednjeevropskom vremenu) odmeriti snage sa odličnim američkim serverom Džonom Iznerom. U "head to head" bilansu je 9:2, ali Izner je poslednji put slavio pre šest godina.

Bez obzira na to, 17. igrač na ATP listi nikada nije za potcenjivanje.

Novak je protiv Šapovalova bio veoma siguran, naročito na svoj servis i u prvom setu, kada je protivniku "dao" samo jedan poen u pet gemova.

U konačnoj statistici imao je pet vinera više (21:16, od toga 12 iz forhenda), a napravio je samo 12 neiznuđenih grešaka (dvadesetogodišnji Šapovalov 27).

Ovaj turnir "Masters 1000" serije, Novak je pre 2018. osvajao 2012, 2013. i 2015.

Srbija je na početku Šangaja imala četvoricu predstavnika, ali su Filip Krajinović, Dušan Lajović i Miomir Kecmanović eliminisani već u prvom kolu.

Najbolji teniser sveta, Novak Đoković je na početku takmičenja, u drugom kolu mastersa u Šangaju (tvrda podloga u hali za nagradni fond od 7,47 miliona dolara) nakon dva seta zanimljive borbe, za 70 minuta lepe borbe savladao 20-godišnjeg rivala, Denisa Šapovalova rezultatom 6:3 i 6:3.

Odmah je Nole u drugom gemu meča pritisnuo servis mladog protivnika, ali nije uspeo. Do sledeće prilike je čekao još pet gemova, a onda je sve bilo gotovo. Prvi set je zasluženo pripao prvom nosiocu koji je u suštini sve vreme kontrolisao igru. Praktično jedino što je Šapovalova spašavalo od teške bruke pred kineskom publikom je brza podloga, kao stvorena za moćne servise. Zato je Beograđanin imao malih problema da iskontroliše servis protivnika, ali je sve vreme vrebao prilike. A one su, naravno i došle.

Drugi set je bio nešto napetiji, ali u petom gemu, nakon tri uzastopnih neiznuđenih grešaka mladog Kanađanina Srbin mu je uzeo servis gem. Tačnije, iskoristio je ukazanu šansu, što takvom majstoru kao što je on sasvim dovoljno da preuzme potpuno igru u svoje ruke i dotuče protivnika. Do kraja je to bila čista rutin za velikog meštera belog sporta. uz još jedan zaključni brejk.

Đokovićev naredni protivnik je njegov stari poznanik, Džon Izner. Verovatno najbolji server u istoriji ovog sporta je u prvom kolu savladao Luku Puja u dva seta, ali sa čak 19 asova. Jasno je da mu podloga i uslovi u Šangaju potpuno odgovaraju, te će to biti veliki ispit za Đokovića.

Da podsetimo, naš as u Šangaju brani titulu i 1.000 ATP poena, od 2.600 koliko ga čeka do kraja sezone (uz finala na mastersima u Parizu i Londonu). Trenutno ima 1.040 poena prednosti na Rafaelom Nadalomu vrhu ATP liste, a u dosadašnjih 11 sudara sa 208 cm visokim protivnikom, inače dobrim prijateljem, slavio je u devet navrata. Poslednji put Amerikanac je bio bolji 2012. u Indijan Velsu u tri seta velike borbe. 

Najbolji teniser sveta je dobro igrao od samog starta, vidno odmoran posle trijumfa u Tokiju, ali i dana pauze koji je imao u prvom kolu.

Defanziva je bila primarno oružje srpskog tenisera, koji Kanađaninu nije davao šansu da napadne jer nije dobijao kratke lopte sa druge strane mreže, a često je ostajao bez rešenja, pa grešio.

Šapovalov je spasao dve brejk lopte u svom prvom gemu na meču dobrim servisima, a potom se izvukao iz problema i u narednom.

Konačno je došao lako do gema na 3:3, ali na riternu nije imao ni promil šanse u narednom gemu, a ni u prethodnima.

Đoković je tada ozbiljno zapretio i došao do 0:30, ali izgrešio. Ipak, istom merom uzvratio je Šapovalov, napravio dve greške u nizu iz bekhenda, pa je srpski igrač napravio brejk.

Isti je potvrdio veoma lako, sa nulom, za kraj prvog seta.

Pravo niotkuda kanadski teniser je došao do brejk lopte. Novaku je u tih pet minuta na startu drugog seta opao tonus i koncentracija, ali je odličnim servisima uspeo da odbije napade rivala i izjednači.

Najboljem teniseru sveta nije dugo trebalo da dođe do novih brejk lopti. Na 2:2 Šapovalov, koji je odlično igrao do tog gema, je napravio seriju grešaka i poklonio brejk rivalu.

Đoković je bio maksimalno fokusiran tokom celog meča i obilje grešaka Kanađanina došlo je zbog odlično plasiranih lopti srpskog tenisera koje su u velikoj većini slučajeva imale izuzetnu dubinu.

Pri rezultatu 5:3, kada je Denis servirao da ostane u meču, desilo se ono što i u prethodnim gemovima kada je bilo brejka - dobra igra Đokovića, greške Šapovalova, i kraj.

U osmini finala Đokovića čeka duel sa gorostasnim Amerikancem Džonom Iznerom, sa kojim se do sada sastao 11 puta i izgubio u dva navrata.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar