Велики Месијев интервју: О жељи да оде из Барсе...

. . . омиљеном голу и противнику, Ћавију и Инијести, Нејмару, Пепу, ВАР-у и року трајања. . .  Много тога имао је да каже један од најбољих свих времена. . .

Фудбал 10.10.2019 | 00:00
Велики Месијев интервју: О жељи да оде из Барсе...
Сваки интервју Лионела Месија буди посебну пажњу светске фудбалске јавности. Свака реч једног од најбољих фудбалера свих времена гледа се кроз посебну лупу, поготово када кроз исте прави рекапитулацију досадашње каријере и актуелних фудбалских дешавања.

Меси је овог јутра дао велики интервју за угледни каталонски радио РАЦ1, због чега је шпанско медијско небо било у стању приправности, а многи угледни сајтови пренели су његове речи кроз директне текстуалне блогове. Овај интервју је заправо најава великог спектакла који припређује канадска компанија и највећа светска позоришна продуцентска кућа Цирqуе ду Солеил. У питању је шоу „Месси10“ у којем ће се кроз призму акробатског перформанса представити каријера аргентинског чаробњака...

Меси је био врло отворен по питању многих тема, од тога када је и зашто пожелео да оде из Барселоне, преко најлепших тренутака у каријери, омиљених голова, тренера с којима је сарађивао, а причао је и о ВАР систему, Нејмару, Реалу, својим синовима, Ћавију и Инијести, Виктору Валдесу, али и року трајања...

Кренимо редом... Прво питање односило се на то што га народ упоређује с божанством.

“Не волим што ме народ пореди с Богом. Велико је то претеривање, а поготово је чудно због моје деце која то све слуша и копира. Није добро што они слушају све то“, рекао је Меси за РАЦ 1.

Као једна од највећих спортских икона, Лео Меси не воли много да се експонира у јавности. Због тога најчешће у слободно време остаје код куће.

“Не излазим често, искрено. Волим да сам код куће и излазим једино када ме деца натерају“.

Поред бројних активности којима се иначе бави, Меси доста времена проводи и испред телевизора...

“Гледао сам донедавно једну аргентинску серију која је недавно изашла. Такође, сада играм и видео игрице мало чешће. Као клинац сам их играо доста, па сам престао, али сада сам се поново навукао због сина Тијага који ме често зове да играмо заједно“.

Говорећи о најтежим тренуцима у каријери, Аргентинац се присетио времена када је желео да напусти Барселону. Али, не зато што је имао проблем с клубом, већ зато што је то било време када је имао озбиљних несугласица са шпанским пореским службама.

“Било је то током 2013. и 2014. године. Јако тешко време за мене, нико није био сигуран шта се тачно дешава. Људи око мене су слушали разне приче и онда су се детаљи препричавали како је коме одговарало. Многи су били љути на мене. Све то ми је тешко пало. Заиста сам помишљао о томе да напустим Барселону, клуб и град, осећао сам се да ме сви третирају лоше и једноставно нисам више желео да останем у таквом окружењу. Најбоље од свега је што су ми деца била мала, па нису била свесна шта се дешава“.

О актуелној сезони.

“Јако тешка, од самог почетка. Имамо тим који може да освоји све и то је наш циљ. И претходних година имали смо пројекте за највише циљеве, али нисмо радили праве ствари. То је грешка нас играча, не самог пројекта“.

Будућност?

“Моја идеја је да останем у Барселони. Нисам још причао са клубом о продужетку сарадње. Никада нисам имао проблем с клубом, а што се продужетка уговора тиче, може да се догоди у сваком тренутку. Жеља ми је да завршим каријеру овде јер живим за клуб, јер је ово моја породица. Уживам у овом тграду и не желим ништа да мењам због своје деце“.

Тренутно стање?

“Још се тражим, али иде набоље. Било ми је тешко против Севиље, али убрзо су ноге почеле да ми се опуштају. Нисам још на 100 одсто својих могућности, али иде набоље“.

Трозубац са Гризманом и Суарезом?

“Антоану није било лако да се одлучи да дође и заигра за Барселону. Сваком играчу који не познаје методологију рада у Барселони. Он је навикао да игра у другачијем стилу, али верујем да ће се на крају навићи потпуно“.

Сви су чекали Нејмара, али се на крају није догодило.

“Желео сам да се Нејмар врати. Када би он био у тиму, имали бисмо знатно више опција за игру. Он је гледао спортску причу и зато је отишао. Нико није желео да се то догоди, а убрзо пошто је отишао и он је схватио да је донео лошу одлуку. Искрено сам помислио да ће на крају завршити у Реал Мадриду јер није завршио овде, пошто је он хтео да оде из Париза, а Флорентино Перез га је желео у Реалу“.

О Ернесту Валвердеу.

“Пораз од Ливерпула је наша кривица, не тренерова. И даље не можемо да схватимо шта нам се тада заправо десило. Једноставно смо били у блокади. Валверде има нашу подршку у сваком тренутку, баш као што је то имао Луис Енрике. Да бисте остварили циљеве, морате да будете уједињени као тим“.

О титулама у Лиги шампиона?

“Могли смо да их освојимо много више, али верујемо да ће их бити у будућности“.

О Златној лопти...

“Нисам разочаран што је нисам освојио. Индивидуалне награде никада ми нису биле приоритет. Био бих више разочаран када бих још једну годину остао без Лиге шампиона, него без тих, индивидуалних признања...“

Годинама се шушка о томе да је Меси главни човек Барселонине свлачионице и да су због тога падале многе тешке одлуке...

“Да, прича се о томе да ја одлучујем о томе ко ће играти и ко треба да иде. Последњи пут када сам разговарао с клупским председником било је пошто смо елиминисани од Ливерпула. Када се причало о Гризмановом доласку клуб је питао свлачионицу о мишљењу, као и у случају Нејмара. Али, ми никада нисмо доносили одлуке за клуб“.

О ВАР систему.

“Свиђа ми се ВАР систем, али и даље оставља много недоумица. Не користи се на најбољи начин. ВАР би требало да буде употребљен како би се отклониле све недоумице, а не да још више збуњује народ“.

О легендарним асовима Ћавију и Инијести, који су обележили најуспешнију епоху Барселоне.

“Сви смо знали да и њихов крај мора да се догоди једног дана. Имамо доста квалитетних везиста у тиму, али Ћави и Инијеста били су уникат. Због њих се променила цела филозофија фудбала. Дешавало се да смо имали посед лопте и по 90 одсто због њих двојице, а када бисмо изгубили посед лопту бисмо враћали у року од највише пет секунди“, прича Меси и додаје:

“Ћави би могао да се врати у клуб као тренер када год то пожели. Сигуран сам да ће се то догодити једног дана и да ће направити исто што је Гвардиола урадио на почетку своје тренерске каријере“.

Ћави и Инијеста више нису у клубу, а докле ће Меси бити ту?

“Пред сваку сезону мерим свој квалитет и гледам где се налазим у односу на прошлу годину, да ли сам бољи или лошији. Сада сам ушао у године где би свака грешка могла скупо да кошта. Желим да останем добро, да се такмичим и помогнем клубу да оствари још великих ствари. Могао бих да играм до 35. или 36. године, али видећемо“.

Многе је изненадила вест да је бивши голман Виктор Валдес напрасно отпуштен из Барселоне после свађе с директором млађих категорија Патриком Клајвертом.

“И мене је, искрено. Због свега што се дешавало. Много информација се појавило у јавности и јако сам изненађен због тога што се све одвија овако“.

Причао је Меси и о својој најбољој верзији, али каже да то није било у време Пепа Гвардиоле.

“Сваке године покушавам да будем бољи него што сам био. Да стално растем. Иако сам у Гвардиолиној ери урадио много тога посебног, ипак сам растао као фудбалер како је време пролазило“.

Омиљени гол?

“Онај главом у Риму 2009. против Манчестер јунајтеда, када смо освојили Лигу шампиона“.

Најтежи противник?

“Играли смо против многих великих ривала, али поготово је тешко било против енглеских клубова који су били физички на озбиљном нивоу и врло снажни“.

Најбољи тим против којег си играо?

“Онај шпански из 2010. године, са Мундијала у Јужној Африци“.

Најдража утакмица у каријери?

“Победа над Реалом у Мадриду у полуфиналу Лиге шампиона 2011. Била је то заиста посебна утакмица“.

Шта мислиш о Реалу?

“Биће озбиљна борба за титулу до краја сезоне, јер има много квалитетних играча, али се види утицај изостанка Кристијана Роналда“.

Нека посебна успомена?

“Искрено, не знам ни сам колико лопти с великих утакмица имам код куће. Имам посебну собу, музеј са свим наградама, Златним лоптама, дресовима...“

На крају, зашто Меси не прича каталонски језик?

“Никада нисам ни причао, увек само шпански, јер каталонски ми никада није лежао. Моја деца причају каталонски сасвим нормално“.

Извор: моззартспорт

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар