Veliki Mesijev intervju: O želji da ode iz Barse...

. . . omiljenom golu i protivniku, Ćaviju i Inijesti, Nejmaru, Pepu, VAR-u i roku trajanja. . .  Mnogo toga imao je da kaže jedan od najboljih svih vremena. . .

Fudbal 10.10.2019 | 00:00
Veliki Mesijev intervju: O želji da ode iz Barse...
Svaki intervju Lionela Mesija budi posebnu pažnju svetske fudbalske javnosti. Svaka reč jednog od najboljih fudbalera svih vremena gleda se kroz posebnu lupu, pogotovo kada kroz iste pravi rekapitulaciju dosadašnje karijere i aktuelnih fudbalskih dešavanja.

Mesi je ovog jutra dao veliki intervju za ugledni katalonski radio RAC1, zbog čega je špansko medijsko nebo bilo u stanju pripravnosti, a mnogi ugledni sajtovi preneli su njegove reči kroz direktne tekstualne blogove. Ovaj intervju je zapravo najava velikog spektakla koji pripređuje kanadska kompanija i najveća svetska pozorišna producentska kuća Cirque du Soleil. U pitanju je šou „Messi10“ u kojem će se kroz prizmu akrobatskog performansa predstaviti karijera argentinskog čarobnjaka...

Mesi je bio vrlo otvoren po pitanju mnogih tema, od toga kada je i zašto poželeo da ode iz Barselone, preko najlepših trenutaka u karijeri, omiljenih golova, trenera s kojima je sarađivao, a pričao je i o VAR sistemu, Nejmaru, Realu, svojim sinovima, Ćaviju i Inijesti, Viktoru Valdesu, ali i roku trajanja...

Krenimo redom... Prvo pitanje odnosilo se na to što ga narod upoređuje s božanstvom.

“Ne volim što me narod poredi s Bogom. Veliko je to preterivanje, a pogotovo je čudno zbog moje dece koja to sve sluša i kopira. Nije dobro što oni slušaju sve to“, rekao je Mesi za RAC 1.

Kao jedna od najvećih sportskih ikona, Leo Mesi ne voli mnogo da se eksponira u javnosti. Zbog toga najčešće u slobodno vreme ostaje kod kuće.

“Ne izlazim često, iskreno. Volim da sam kod kuće i izlazim jedino kada me deca nateraju“.

Pored brojnih aktivnosti kojima se inače bavi, Mesi dosta vremena provodi i ispred televizora...

“Gledao sam donedavno jednu argentinsku seriju koja je nedavno izašla. Takođe, sada igram i video igrice malo češće. Kao klinac sam ih igrao dosta, pa sam prestao, ali sada sam se ponovo navukao zbog sina Tijaga koji me često zove da igramo zajedno“.

Govoreći o najtežim trenucima u karijeri, Argentinac se prisetio vremena kada je želeo da napusti Barselonu. Ali, ne zato što je imao problem s klubom, već zato što je to bilo vreme kada je imao ozbiljnih nesuglasica sa španskim poreskim službama.

“Bilo je to tokom 2013. i 2014. godine. Jako teško vreme za mene, niko nije bio siguran šta se tačno dešava. Ljudi oko mene su slušali razne priče i onda su se detalji prepričavali kako je kome odgovaralo. Mnogi su bili ljuti na mene. Sve to mi je teško palo. Zaista sam pomišljao o tome da napustim Barselonu, klub i grad, osećao sam se da me svi tretiraju loše i jednostavno nisam više želeo da ostanem u takvom okruženju. Najbolje od svega je što su mi deca bila mala, pa nisu bila svesna šta se dešava“.

O aktuelnoj sezoni.

“Jako teška, od samog početka. Imamo tim koji može da osvoji sve i to je naš cilj. I prethodnih godina imali smo projekte za najviše ciljeve, ali nismo radili prave stvari. To je greška nas igrača, ne samog projekta“.

Budućnost?

“Moja ideja je da ostanem u Barseloni. Nisam još pričao sa klubom o produžetku saradnje. Nikada nisam imao problem s klubom, a što se produžetka ugovora tiče, može da se dogodi u svakom trenutku. Želja mi je da završim karijeru ovde jer živim za klub, jer je ovo moja porodica. Uživam u ovom tgradu i ne želim ništa da menjam zbog svoje dece“.

Trenutno stanje?

“Još se tražim, ali ide nabolje. Bilo mi je teško protiv Sevilje, ali ubrzo su noge počele da mi se opuštaju. Nisam još na 100 odsto svojih mogućnosti, ali ide nabolje“.

Trozubac sa Grizmanom i Suarezom?

“Antoanu nije bilo lako da se odluči da dođe i zaigra za Barselonu. Svakom igraču koji ne poznaje metodologiju rada u Barseloni. On je navikao da igra u drugačijem stilu, ali verujem da će se na kraju navići potpuno“.

Svi su čekali Nejmara, ali se na kraju nije dogodilo.

“Želeo sam da se Nejmar vrati. Kada bi on bio u timu, imali bismo znatno više opcija za igru. On je gledao sportsku priču i zato je otišao. Niko nije želeo da se to dogodi, a ubrzo pošto je otišao i on je shvatio da je doneo lošu odluku. Iskreno sam pomislio da će na kraju završiti u Real Madridu jer nije završio ovde, pošto je on hteo da ode iz Pariza, a Florentino Perez ga je želeo u Realu“.

O Ernestu Valverdeu.

“Poraz od Liverpula je naša krivica, ne trenerova. I dalje ne možemo da shvatimo šta nam se tada zapravo desilo. Jednostavno smo bili u blokadi. Valverde ima našu podršku u svakom trenutku, baš kao što je to imao Luis Enrike. Da biste ostvarili ciljeve, morate da budete ujedinjeni kao tim“.

O titulama u Ligi šampiona?

“Mogli smo da ih osvojimo mnogo više, ali verujemo da će ih biti u budućnosti“.

O Zlatnoj lopti...

“Nisam razočaran što je nisam osvojio. Individualne nagrade nikada mi nisu bile prioritet. Bio bih više razočaran kada bih još jednu godinu ostao bez Lige šampiona, nego bez tih, individualnih priznanja...“

Godinama se šuška o tome da je Mesi glavni čovek Barselonine svlačionice i da su zbog toga padale mnoge teške odluke...

“Da, priča se o tome da ja odlučujem o tome ko će igrati i ko treba da ide. Poslednji put kada sam razgovarao s klupskim predsednikom bilo je pošto smo eliminisani od Liverpula. Kada se pričalo o Grizmanovom dolasku klub je pitao svlačionicu o mišljenju, kao i u slučaju Nejmara. Ali, mi nikada nismo donosili odluke za klub“.

O VAR sistemu.

“Sviđa mi se VAR sistem, ali i dalje ostavlja mnogo nedoumica. Ne koristi se na najbolji način. VAR bi trebalo da bude upotrebljen kako bi se otklonile sve nedoumice, a ne da još više zbunjuje narod“.

O legendarnim asovima Ćaviju i Inijesti, koji su obeležili najuspešniju epohu Barselone.

“Svi smo znali da i njihov kraj mora da se dogodi jednog dana. Imamo dosta kvalitetnih vezista u timu, ali Ćavi i Inijesta bili su unikat. Zbog njih se promenila cela filozofija fudbala. Dešavalo se da smo imali posed lopte i po 90 odsto zbog njih dvojice, a kada bismo izgubili posed loptu bismo vraćali u roku od najviše pet sekundi“, priča Mesi i dodaje:

“Ćavi bi mogao da se vrati u klub kao trener kada god to poželi. Siguran sam da će se to dogoditi jednog dana i da će napraviti isto što je Gvardiola uradio na početku svoje trenerske karijere“.

Ćavi i Inijesta više nisu u klubu, a dokle će Mesi biti tu?

“Pred svaku sezonu merim svoj kvalitet i gledam gde se nalazim u odnosu na prošlu godinu, da li sam bolji ili lošiji. Sada sam ušao u godine gde bi svaka greška mogla skupo da košta. Želim da ostanem dobro, da se takmičim i pomognem klubu da ostvari još velikih stvari. Mogao bih da igram do 35. ili 36. godine, ali videćemo“.

Mnoge je iznenadila vest da je bivši golman Viktor Valdes naprasno otpušten iz Barselone posle svađe s direktorom mlađih kategorija Patrikom Klajvertom.

“I mene je, iskreno. Zbog svega što se dešavalo. Mnogo informacija se pojavilo u javnosti i jako sam iznenađen zbog toga što se sve odvija ovako“.

Pričao je Mesi i o svojoj najboljoj verziji, ali kaže da to nije bilo u vreme Pepa Gvardiole.

“Svake godine pokušavam da budem bolji nego što sam bio. Da stalno rastem. Iako sam u Gvardiolinoj eri uradio mnogo toga posebnog, ipak sam rastao kao fudbaler kako je vreme prolazilo“.

Omiljeni gol?

“Onaj glavom u Rimu 2009. protiv Mančester junajteda, kada smo osvojili Ligu šampiona“.

Najteži protivnik?

“Igrali smo protiv mnogih velikih rivala, ali pogotovo je teško bilo protiv engleskih klubova koji su bili fizički na ozbiljnom nivou i vrlo snažni“.

Najbolji tim protiv kojeg si igrao?

“Onaj španski iz 2010. godine, sa Mundijala u Južnoj Africi“.

Najdraža utakmica u karijeri?

“Pobeda nad Realom u Madridu u polufinalu Lige šampiona 2011. Bila je to zaista posebna utakmica“.

Šta misliš o Realu?

“Biće ozbiljna borba za titulu do kraja sezone, jer ima mnogo kvalitetnih igrača, ali se vidi uticaj izostanka Kristijana Ronalda“.

Neka posebna uspomena?

“Iskreno, ne znam ni sam koliko lopti s velikih utakmica imam kod kuće. Imam posebnu sobu, muzej sa svim nagradama, Zlatnim loptama, dresovima...“

Na kraju, zašto Mesi ne priča katalonski jezik?

“Nikada nisam ni pričao, uvek samo španski, jer katalonski mi nikada nije ležao. Moja deca pričaju katalonski sasvim normalno“.

Izvor: mozzartsport

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar