Перић: Свуда су трагови пустошења

-Више пута сам говорио да присуствујемо крају политике. Има мноштво примјера који могу илустровати тај политички суицид. Недавно ми је млади активиста СНСД-а у Добоју испричао трагикомичну причу из свог политичког искуства. "За изборе сам", прича младић са резигнацијом, "лијепио плакате против нашег политичког противника Обрена Петровића. Називали смо га најпогрднијим називима. Био је за нас примјер најгорег у српској политици. Данас нам је тај исти Обрен Петровић политички шеф. Дошли смо у ситуацију да пред њим стојимо мирно. " Наводио ми је имена десетине људи из других партија које је удомила његова странка.

Босна и Херцеговина 09.10.2019 | 08:18
Перић: Свуда су трагови пустошења
"Прошла су времена када је међународна заједница прописивала рјешења у БиХ и била предводник у њиховом спровођењу", изјавио је негдје ових дана високи представник Валентин Инцко. Разуман човјек, у времену разума, не би томе имао шта приговорити. Домаћи политичари морају знати шта хоће и како могу превладати тешкоће које им стоје на путу.

Нажалост, домаћи политичари нити знају шта хоће нити разумију како могу савладати кризе које су произвели и које стално производе. Видимо то и на примјеру правосуђа које се систематски подрива умјесто да се спашава од разорног самоурушавања. Анализу функционисања правосуђа сачиниће Европска комисија умјесто институција БиХ. Ових дана очекује се извјештај судије Рајнхарда Прибеа. Од домаћих политичара на власти се не очекује ништа. Они годину дана након избора нису у стању да конституишу власт. Да су знали то да учине, могли су ићи у сусрет Прибеу.

До данас су могли бити на дневном реду парламента бар закони о ВСТС-у и Закон о Апелационом суду БиХ.

Очигледно је да од домаћих политичара неће бити користи за посрнуло правосуђе. Оно годинама није у фокусу наших политика. Никада ниједан политичар није проговорио о проблемима правосудног система и значају владавине права. Никада се ниједан политичар није огласио поводом многих правосудних скандала (осим када је требало подржати некога од инсталираних извођача радова). Нико никада није јавно отворио ниједан правни проблем. Као да живимо у земљи савршеног законодавства и најефикаснијег правосуђа. Нема правосуђа у програмима политичких партија. Нема га ни у плановима и програмима рада законодавних тијела. Када се на дневном реду нађу годишњи извјештаји о раду правосуђа, страначки јастребови испале салве критика и истог се дана све заборави као да није ни постојало. Никоме не падне на памет да затражи посебне извјештаје о тенденцијама у структури криминала, о сајберкриминалу, о коме само ријетки појединци нешто знају, о законском моделу који генерише злоупотребе у јавним набавкама, о трошковима правосуђа који стално расту, о буџетском новцу који одлази на одбране по службеној дужности... Дуго времена политику правосуђе не интересује.

Кривично правосуђе је дефинитивно изгубљено. Данас је оно под потпуном политичком и полицијском контролом. Стиче се утисак да се институције данас баве прикривањем криминала, а не његовим откривањем. Истрагама озбиљног криминала данас се бави неколико медија и неколико новинара ентузијаста и авантуриста. И раде то боље од државних институција! Политика је преко својих полуга у правосудни систем инсталирала људе који су спровели до сада најефикаснију парализу тужилачког система. Стотине тужилаца данас нису у стању да за годину дана проведу десет озбиљних истрага. То, наравно, не мора да значи да су тужиоци неспособни, али сасвим сигурно значи да су институције у рукама некомпетентних и да су под контролом политика.

Због тога ме брине став високог представника. И напушта ме нада да би извјештај судије Рајнхарда Прибеа могао утицати на рјешавање проблема нашег правосуђа.

Однос политике према правосуђу исти је као и однос према здравству, образовању, култури, науци, породици, природном богатству, екологији... Исти као и однос према самој себи. Свуда су трагови пустошења. Стиче се утисак да домаћи политичари уопште нису свјесни шта раде. У ономе што раде не види се никаква историјска перспектива. Оно што се види јесте гола похлепа за богатством и трајном и неограниченом влашћу. Политичари немају јасних и реалних политичких идеја, немају убјеђења и немају вјере у оно што у политичком смислу раде. Из њихове политичке праксе наслућују се само политичке жеље које немају никакву разумну основу. То је парадоксално стање политичког ума.

Више пута сам говорио да присуствујемо крају политике. Има мноштво примјера који могу илустровати тај политички суицид. Недавно ми је млади активиста СНСД-а у Добоју испричао трагикомичну причу из свог политичког искуства. "За изборе сам", прича младић са резигнацијом, "лијепио плакате против нашег политичког противника Обрена Петровића. Називали смо га најпогрднијим називима. Био је за нас примјер најгорег у српској политици. Данас нам је тај исти Обрен Петровић политички шеф. Дошли смо у ситуацију да пред њим стојимо мирно." Наводио ми је имена десетине људи из других партија које је удомила његова странка.

Саосјећао сам са младим човјеком који је вјеровао у идеал политике и разумијевао политички активизам као частан посао који помаже бирачима да се опредијеле коме ће дати свој глас. Људи који су предано прихватили политички активизам данас су изгубили демократску наду пред безумљем политичких лидера. Они све мање вјерују политичкој елити која их увјерава да су њихови најбољи чланови они који су били најгори у противничким таборима ("прелетачи"). Инсталирана пракса подривања опозиционих странака је неразумна и погубна. Она ће се грдно осветити творцима шизофрене идеје да је добра политика на све могуће начине уништити политичког противника.

Лидери, жељни апсолутне власти, направили су од политике уцјењивачки бизнис који им гарантује лагодну контролу политичког и привредног простора. На најзначајније функције инсталирали су људе сумњиве прошлости и криминалних биографија којима се лако управља. Они су им кадрови од посебног политичког повјерења због тога што знају да су таоци и да могу страдати једино ако направе погрешан политички потез. Тако се номенклатура на власти приближава мафијашкој организација, што снажно дискредитује саму идеју политике као часне и неопходне друштвене дјелатности.

Изборне крађе и преваре, коалиционо трговање и трговање политичким позицијама (у којима је све више понижавања и самопонижења!) попримило је размјере својеврсног криминала који остаје изван домашаја правосудне власти. Гомиле необразованих, недаровитих и неталентованих људи добиле су прилику да управљају државним пословима. Држава, као синоним и огледало добре власти, нестаје под налетом неспособних и неодговорних. Готово свакодневно присуствујемо суноврату политике о којем ће се тек говорити.

Код Иљфа и Петрова, у роману "Дванаест столица", постоји лик бравара који је од остатака мотоцикла направио стационарни мотор. Тај мотор је изгледао као прави - једино што није радио! Данашњи политичари по свему личе на тог бравара.

(Бранко Перић/Независне)
(Аутор је судија Суда БиХ)

Коментари / 42

Оставите коментар
Name

ДОБОЈ 2019

09.10.2019 06:35

Добој осликава сву НЕМОЋ политичке елите у РС тј. СНСД-а. Додик је Обрену препустио Добој само да би угасио дио пошара који букти у РС. Добојски СНСД нема никакве везе са Додиковим СНСД-ом... сад је то СНСД франчиза у Добоју тј. лична странка Обрена Петровића.... Питање је времена када ће СНСД нестати са политичке сцене баш као што нестаде ДС у Србији!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

09.10.2019 06:45

Најбоље је да се разидјемо јер овкава БИХ је неприродна.Ово је као лос брак ,боље се разици свако себи јер овако даље не иде

Name

НЕ ХЕРИ ПАТРИЈАРШЕ

09.10.2019 06:46

Е ОВОГА ЈЕ ДОСТА. Према ријечима патријарха, „док је Милорада Додика у Бањалуци дотле ће бити и Републике Српске“. ДА ЈЕ И ОД БОГА ПРЕВИШЕ ЈЕ, ПОПЕ ПРЕСТАНИ ДА БРАНИШ КРИМИНАЛЦЕ.

Name

Јанко

09.10.2019 06:47

Овај никако да се навикне и схвати да свему једном додје крај

Name

ЧУЈ ЧУЈ

09.10.2019 06:48

Додик: Орденом Светог Симеона Мироточивог одликован цијели народ Српске. НИСАМ ЈЕ С ТОБОМ НИ ОДЛИКОВАН НИ КОЗЕ ЧУВО.

Name

Бојдо

09.10.2019 06:53

У добоју су све дупелисци зицароси за радна мјеста и корист.али добро се окориставају ништа нераде добро зараде.странка им све рјешава!у добоју је тешко облик корупције већ годинама!биједа за 50км.гласа увијек!

Name

НЕМА НАДЕ

09.10.2019 06:57

Појам “Организовани криминал” најлакше је објаснити на примјеру РС.Врх државе је на челу а у основи су лажни посланици,лажни министри,полиција,тужиоци и судије.Ово ни једној мафији у свијету није пошло за руком.Да комплетан систем стави под контролу.Изузев 5-6 посланика(Вукановић,Станивуковић,Тривић,Видић,Станић...)опозиција не постоји тако да немамо право да размишљамо да ће се нешто промјенити.Осим ако се систем сам од себе не уруши.

Name

Поглед на Стварност

09.10.2019 08:17

БиХ је политицки гледано равна напустеној пустари. Политицка елита зиви јос у оазама у изобољу, али је поглед са њиховог престола на властиту земљу суморан. Али та елита не гледа висе у људе и градјане него у властита здања који они подизу, али коме? Политицки плурализам губи сваки смисао, нема визија у једном лазима напојеном бирацком тијелу..

Name

РЕ ре

09.10.2019 08:40

Прво да ти кажем да у БиХ не постоји никакав "брак", приједлог о разилажењу, приједлог као приједлог није споран, само поставиш ли некада себи питање колико је реално то што предлажеш, ти политику схваташ сувише једноставно и једнострано, нема од тога ништа, али то је ипак твој проблем а не оних који реално размишљању. "разилажење" у БиХ наредних 100 година је потпуна утопија, пролази живот друже, окрени се реалним стварима.

Name

Министар

09.10.2019 09:11

Једном приликом је додик рекао да је бих немогуца дрзава. То је 100% истина. Само не 100% од истине. Додик је професионални политицар који је науцио да искористи слабе тацке немогуце дзаве ради остваривања својих циљева. Сваки његов потез је промсљен. Кад казе не се *ебе федерална телевизија он говори јако промисљено а у ствари глуми неку спонтаност рацунајуци да тиме себи подизе рејтинг код примитивног дијела гласацког тијела. Од тога све поциње. Уз америцке тенкове додје на власт и аминује пут у нато али га то не спрецава да противнике назива издајницима. Он није тај који условљава формирање власти на нивоу бих а његов услов је одлазак страних судија, следецег дана у медијима изјави да није он тај који поставља услове. Кад год нека странка постане озбиљан политицки конкурент његовој власти он вјесто искористи јавне ресурсе да поцијепа конкурента. Цавица извуце из политицке смрти и кад узме 4 посланика као неко ко заступа градјане незадовољне снсд-ом предје у власт. Лидера СДС-а у Бања Луци који је угрозио Гаврановица финансира у формирању "сопствене странке" која се састоји од неостварених локалних политицара зељних функција. Цак и свог коалиционог партнера ДНС стави на удар у тренутку кад постану озбиљна политицка снага. Једноставно их распарца у нади да це пропасти иако није ни свкестан да тиме ослободио простор Радовицу који сада мозе да формира најбољу странку у Бања Луци. Струцно одрадјеним истразивањима добије информацију да неце побједити на изборима или да це једва побједити па купи највеце смеце политицке сцене тј Омера Петровица и добије бројаце у Добоју. Све то је могуце радити само у немогуцим дрзавама као сто је бих. У дрзави у којој постоје два ентитета и три народа без могуцнисти прегласавања а гдје устав тумаце судије које нису дрзављани те дрзаве и све то мирно аминује исти такав високи колонијални гувернер који свој овластења не смије да користи. Ово је феудални рај на земљи за муљаторе и преваранте. Са друге стране је иста прица само су друга имена. Босњацима је неко продао политицки сан како су они неки власници цитаве немогуце дрзаве и зато имају право да одредјују како це зивити и они у сироком и они у Бања Луци. И док они сањају пуњење дзепова се увецава иако вецина њих није ни видила Бања Луку и Сироки нити их је брига за та мјеста. Срби угрозени он Муслимана брани их тенкиста додик, Муслиманима је пријетња сто Бања Луци неце да буду у истој дрзави иако у Бања Луци фактицки нема Муслимана и тако у круг. Умјесто да се мирно разидју народи немогуце дрзаве па да макар свако себи покуса направити економски нормалан зивот ми јутримо политицке снове криминалних политицара. Онда додје патријарх и даје орден киминалцу који системски унистава сопствени народ а при том даје алиби муслиманским колегама које исто раде свом народу. Дивне ли сараде.

Name

ре Министар

09.10.2019 10:20

Иии, који је твој реалан приједлог за рјешење ситуације, можда "Дејтон 2"

Name

За Министар

09.10.2019 10:35

Одличан текст и анализа судије Перића. Вама свака част на свакој написаној ријечи, аналитици која је више од исцрпне, о дибро уоченим и посложеним девијацијама садашњег друштва и именованих функционера. Све је изузетно уочено и одлично закључено.

Name

Ре

09.10.2019 12:14

Што ће распоп сад добро продати земљу у Станарима , то нисте узели у обзир.

Name

ре

09.10.2019 06:39

Овај открио Америку. Треба се дизати на устанак против ових што пустоше а не причати причине приче.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

09.10.2019 08:30

Одлазе људи, не губе више вријеме на балканске глупости.

Name

Боб

09.10.2019 09:07

Није он ништа открио већ објаснио у детаље. Читај пазљивије ову докторску дисертацију

Name

СНСД

09.10.2019 06:42

Самостална Република Српска це битинолицење правде, слободе и постења, економски најјаца земља на свијету. Зивио Милорад Додик дозивотни Предсједник и Зељка Цвијановиц најхрабрија зенансвијета. Зивио СНСД!

ОДГОВОРИТЕ
Name

јааа

09.10.2019 07:10

Нит ћемо дочекати независну РС, посебно политиком СНСД-а, нит ће то икада бити нормалан простор за живот..

Name

Ре

09.10.2019 09:16

На којим си ти дрогама?Данасња РС је олицење неправде,криминала,корупције,неслободе,диктатуре и неморала,економски пропала,привреда давно унистена.Све је то углавном заслуга СНСД-а и са њима мозе бити само јос горе.А самостална неце бити никада,прије це нестати,јер велике силе се питају,пре свега САД,а ми смо за њих нико и ниста.

Name

Сале

09.10.2019 09:32

оцито да си узео погресну терапију

Name

XXX

09.10.2019 09:35

Опет си заборавио узети лијекове!Пожури!

Name

$$

09.10.2019 06:44

А тај обрен је неки гробар или сам погресно схватио? сваста о њему написаше људи али ниста да би нормална цовјек протумацио као позитивно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еx

09.10.2019 07:06

Свака цаст г-дину Перицу! Све сто је рекао наса је сурова реалност. Заробљеници смо исфрустрираних и неспособних политицара, без идеја и перспективе. Они су опљацкали и покрали све сто су стигли. Народ пруза пасиван отпор тако сто напуста земљу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

09.10.2019 08:49

Мислим да се то вуце дуги низ година неколико деценија уназад.То знаци и док је господин Периц био у том правосудју такву је анализу могао да написе и прије 30 и висе година.Правосудје је огледало добро уредјеног друства а код нас је то највеца мрља у друству јер ко год наслиједи предходну гарнитуру ниста не цини да то поправи или уреди него наставља да га даље урусава.Владика Григорије је тек схватио у ком друству зивимо када је отисао у Њемацку;а док је доле био све је то подрзавао.Сада казе како зиви у друству гдје не морас да познајес некога да би остварио своја права На крају закљуцује како је нас народ некада давно исао трбухом за крухом;а сада одлазе с 'памецу за достојанством.

Name

На крају свега

09.10.2019 07:10

Интервју за сваку похвалу. Свакодневно сам у ситуацији да размишљам о систему у којем живимо заковани годинама без икакве наде за помаке набоље и увијек на крају резимирам питањем којег поставим себи "какви су то људи који такве ствари раде, какви су то мозгови који могу да изњедре таква рјешења". Мој закључак се увијек своди на исто. То су неваспитани људи без имало морала. Само такви људи могу да гурају таква рјешења и само такви безобзирни људи могу без имало гризе савјести да раде на штету других. Има једна стара изрека која дефинисе у сваком поглефу те несрећнике, а то је "да их је правио го к..ац".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хуху

09.10.2019 07:51

Таквог народа је 95%. Ови сто прицају о постењу обицно су гори од самих лопова. Гадно.јпг

Name

Рајмо

09.10.2019 07:16

Господин Периц показао слику насег друства једино нас могу спасити овКви људи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Родољуб

09.10.2019 07:18

Све је тако као сто господин Периц казе. Познато је да свакој земљи којој странци наметну водју, не писе се добро. Додика су са тенковима СФОР-а ( Нато-а) довели србима поставили за водју. Тако су и Тита поставили и како смо завршили? Ратом у сред Европе. Српски народ мора се ријесити црвене секте ако мисли и зели да остане и опстане на овим просторима. Мора се активирати патриотске снаге пре свега цасни борци који су крварили за РС! Нама данас управљају дезертери и ратни профитери криминални тајкуни. Сто се тице Добоја то је нас стигла клетва. Добој је окрузен светим просторима Озреном. Требавом и Крњином и не схватљиво је ста је српски народ тамо урадио са овим несретни Обреном. Зато и сматрам да је то клетва бозија!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СМИЈЕШНИ ДОДИК

09.10.2019 07:21

Ја као обицан градјанин ове земље висе невидим будуцност своје дјеце овдје, а колико видим и слусам околину сви исто мисле. Замислите само ово, а не знам да ли сте цули да дјеца у седмим и осмим разредима разговарају о одласку из земље када заврсе сколе, па се ви запитајте докле је ово стање досло. Ми немамо нормалне политицаре који зеле нормално стање, вец им одговара овакво какво јесте јер немају одговорности низаста и први пут цујем да неко овако тацно описе ситуацију у БиХ, која је сигурно оваква јер знам из лицног искуства. Овдје само неписмени и подобни пролазе добро поготово у дрзавном сектору, сколство униставају дјеци максимално, полиција је одавно приватизирана од стране странака, привредни криминал несмију истразивати, тузиоци су корумпирани до максимума, кривицни закон погодује само криминалцима, а судије га тумаце како им одговара, у бити све је код нас од спорта до суда под окриљем странака, нема ниста независно од њих, зато људи који су оперисани од национализма и који зеле нормалан зивот за своју дјецу невиде другу опцију него да оду сто даље од БиХ у западне земље гдје се закони постују и гдје имас нормалан зивот и егзистенцију и наравно то подрзавам јер овдје никада неце бити добро и нормално због три стране које само вуку на своју страну и блате Тита који им је оставио много фабрика које пљацкају и данас и слузе им за униставање даље ове дрзаве. Пуно поздрава вам зели мој здрав разум који неце никада унистити ови који владају и који мисле да су свима замутили памет!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еј мој глупи народе!

09.10.2019 07:36

Ово је мафијашка власт одавно. Мафија влада државом. Пропст загарантована, само нас неко чудо може спасити. Са мафијом се треба борити али не на изборима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Познавалац прилика

09.10.2019 07:43

Ма и тај активиста из Добоја није частан, он је ту из голог интереса, да и он нешто ућари. Зар може неко бити члан или симпатизер мафије јер је СНСД и његови сатрапи мафијашке организације. Самим тим тај активиста је члан мафије. Мислим да смо ми страшно необразован, неписмен, некултуран народ. И сва ова пропаст друштва је производ тога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Познавалац прилика

09.10.2019 08:43

Ја претпостављам да је у питању препоштени и пречестити доктор Александар Ацо Суботић....али кад боље размислим никад се он и није борио против Обрена...Он и екипа "младе снаге Добоја" је смишљено обманула народ (пријатеље, комшије, родбину, колеге...( да су они ту да се боре против Обрена а видимо сад да он први (и једини) сједи поред Обрена на скуповима СНСД-а. А у скупштину тај не залази.... Други кандидат је Сања Вулић.... она је била жестоки противник Обрена Петровића...кад би се лагали! Трећи кандидат је Зоран Благојевић Пакистанац...хаха! Итд, итд, итд! Знам да ово нису "активисти" СНСД-а али...да није жалосно било би тужно!

Name

Титаник

09.10.2019 08:25

Тешко фирме овстају и кад их пазиш , водиш рачуна о свакој марки а ово што ради Режимска власт могу упоредити само са Алибабом и 40 разбојника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ветеран

09.10.2019 08:34

СВИ НАШИ ПОЛИТИЧАРИ СУ НАШ ПРОИЗВОД, ПО КО ЗНА КОЈИ ПУТА.НИСУ ОНИ САМИ ДОШЛИ, БИРАЛИ ИХ ОВИ КОЈИ САДА НЕШТО КРИТИКУЈУ И ТАКО ЕВО 30 ГОДИНА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

На залост

09.10.2019 08:39

И ублазена констатација увазеног судије говори о стравицном разарању друства умрезене криминалне хоботнице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сако

09.10.2019 08:56

Ако се икад укине РС онда це то бити заслуга Додика, Спирица,Обрена и остале гамади

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ноћна птица

09.10.2019 09:04

Мени је познато да онај ко брани криминалце и уручује им признање није ништа друго до криминалац. Молим патријарха да се освијести, ако незна ко је додик или ако је његов саучесник нека одступи са тако високе позиције у Српској православној цркви. Овим потезима деградирао је све вриједно у цркви. Срамно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сања

09.10.2019 12:51

Да ми с'имена сјасите и да ме оставите висе на миру дали сам Ноцна Птица и ста радим лицно моја ствар не бих висе никаквих додирних тацка с'вама да имам ВЕЛИКО ЗБОГОМ И ДОВИДЈЕЊА С'МОЈЕ СТРАНЕ....

Name

бранко

09.10.2019 09:26

Шта рећи а не заплакати! Има ли рјешење? Условљена беспомоћност и намјерно сљепило.... Ко ће да дигне глас?

ОДГОВОРИТЕ
Name

јх

09.10.2019 10:33

опустосила америка са својим слугама домацим изродима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Циклама

09.10.2019 10:57

Фантастицан текст. Као уосталом и сви које написе судија Периц. Све је ово, назалост, овако. И нема нам помоци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кале

09.10.2019 16:12

Све то знамо,поставља се питање да ли има висе тих који проводе ту назови политику или нас других који нисмо полтрони,сјецикесе,бандити разних фела и докле цемо гледати како растурају и народ и имовину и ово мало јос сто је остало???

ОДГОВОРИТЕ