Вучић: - Ја желим да Србија буде вечна!

Патријарх Иринеј додијелио је предсједнику Србије Александру Вучићу орден Светог Саве на свечаности поводом 800 година аутокефалности СПЦ.

Србија 08.10.2019 | 22:25
Вучић: - Ја желим да Србија буде вечна!
Иринеј је рекао да је у мандату Александра Вучића Србија "кренула великим кораком напријед" и да се Србија отворила према свијету.

Патријарх Иринеј је додао и да се предсједник Вучић "бори да очува свој народ на Косову и Метохији, на тој светој нашој земљи".

"Оно што се силом узме, то се врати, али оно што се поклони, то се никада не врати! Не смијемо поклонити ни педаљ наше земље", рекао је патријарх српски Иринеј предсједнику Александру Вучићу!

"Чињеница је да је судбина Косова у највећој мјери зависи од нас. Зато га молим да у будућности чини оно што чини данас. Прихватамо компромис и договор, али поклон не. Ја се захваљујем господину предсједнику за све оно што је учинио и да настави да чини. Ја се ослањам и на помоћ наших светих светитеља на Косову и Метохији који ће нам помоћи да очувамо нашу светињу Косово и Метохију.

Захваљујем се господину предсједнику за лавовску борбу за наше Косово и у то име предаје му највише одликовање, да краси његове груди за све оно што чини за добробит српског народа. Аксиос на многаја љета", додао је патријарх и уручио орден предсједнику Вучићу.

Након додјеле ордена, Вучић се обратио присутнима и рекао да су "српска црква и српска држава су рођене заједно".

"Дух народа, његова снага и свети дух учинио је да се наши бродови отисну у свијет. Још је Стефан Немања учинио први заокрет ка православљу. Синови су наставили очевим путем, Стефан се опробао у вођењу државе, а Свети Сава је кренуо другим путем. Свети Сава је неуморно и упорно радио на томе да српска црква постане самостална. Српска држава и српска црква створене су у истом моменту", каже предсједник Србије.

"Ни сам нисам у стању да опишем како се осећам послије ордена који сте ми додијелили, нисам му се надао, нисам га ни тражио, нисам га ни очекивао", рекао је Вучић.

"Ја само желим да Србија буде вјечна", рекао је.

Орден Светог Саве додјељује се од 1882. године, угледним личностима и институцијама које су својим дјелањем, трудом и учинком доприњеле угледу и бољитку српског народа и Српске православне цркве.

Члан предсједништва БиХ Милорад Додик одликован је Орденом Светог Симеона Мироточивог. Одликовања су уручена на свечаности поводом осам вијекова аутокефалности Српске цркве.



(Агенције)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Ако

08.10.2019 20:55

Жив и здарв био дуго година председниче

ОДГОВОРИТЕ
Name

Малиса

09.10.2019 05:00

Додик је цитав Рат провео у Београду,тако да медаља иде праве руке.

Name

Циркус

09.10.2019 05:30

Јел то ти стварно ил се за'ебавас?

Name

Ре

09.10.2019 05:33

... И не дај свом народу Косово. Сацувај га за нас Србе.

Name

Миломир

09.10.2019 09:12

Ово си могао једино као Миломир Гавриловић додијелити Додику и захвалити му се на личној користи коју ти је ставио у џеп,никако другачије

Name

Дрекавац

08.10.2019 23:24

Цитирам Иринеја: "Док је Милорада Додика у Бањалуци, биће и Републике Српске." Е, па, ово је сад већ опасна изјава! Ово је већ ко зна који пут да нас дијели овамо на "додиклије" и остали народ и да је намјерно и свјесно на страни НАТО поданика! Није добро, не, никако!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалност

09.10.2019 05:45

Политика је данас умијесана ха залост у све сегменте зивота. Објективност у таквим условима је угрозена, а то су одлике тоталитарних система власти.

Name

Аноннимусс

09.10.2019 05:47

А ста цемо кад једног дана Додик умре, мсм после дозивотног мандата као Ј.Б.Т. оцел тад нестат РС

Name

сова

09.10.2019 05:53

Зар Иринеј сматра да послије овога слиједи нестанак РС. Е, лично мислим другачије. И ово може изјављивати само анатемисани такозвани предводник народа. Па РС треба бити вјечна. Или Иринеј мисли да ће РС у савез са Србијом па да нестане утапањем. Ни једно ни друго није нормално. А видим да су Црногорци у праву отцјепљењем од оваквих. Ако је ико јамио то је овај што га проглашава вјечним у РС. Живјела РС. А ако јој се посрећи и без тог спомињаног...

Name

Последњи кинески цар

09.10.2019 08:00

@Дрекавац: Што је још горе, чини ми се да он није рекао Милорад, него Миле.

Name

Дарwилл

09.10.2019 03:23

Шта ће сада РТРС? Јуче су на сва звона објављивали /телетекст/ да ће и Додик добити орден Светог Саве. Како се сада извући из ове ситуације?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

09.10.2019 04:19

Изгледа да је досло вријема да срби умјесто предсједника имају свога бога и све би обухватили у једну функцију ,али тад би било казњиво псовати бога јр он је само нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гроф

09.10.2019 04:24

Живио нам Додик који је д! обио од,рден СВЕТОГ СИНОДА?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Запитајмо се..

09.10.2019 04:37

Српски народ нестаје, и у Србији а посебно РС влада бијела куга. Иринеј у С класи 500 2018 стиже и у Приједор да обиђе радове на једном од манастира у градњи. Коме чему? Цркве зјапе празне, огромне паре се троше на такве ствари, омладина одлази, у селима дјеце буквално нема, мање општине пред изумирањем. Част Вучићу он бар нешто и ради у Србији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

09.10.2019 06:03

Манастире и цркве треба градити по цјелој БИХ,народ у земљи и дијаспори треба да издваја средства за градјњу цркава и манастира по БИХ јер БИХ је српска земља

Name

Херцеговац

10.10.2019 13:27

Нема ни у ове ко да улази ни да се моли Богу И Бог је од нас дигао руке....

Name

дп

09.10.2019 05:56

Наша црква и наш садашњи патријарх не поштују и не воле свој народ ,они поштују и воле само моћнике и нечасне људе који имају новац.Не видим да су ова двојица заслужили такву част да добију ордене који су им додијељени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

09.10.2019 07:02

је ли зато сто је рекао да је свети Саво погинуо на Врацару!Нема за сто друго!!! а цркве се празне народ нестаје а политицари са ордењем се ките!!Не иде једно са другим !никако !Патријарх Павле суста супротнист! грехота је народ мијесатИ са корумпираним политицарима и бизнисменима нивокомпонованим на Балкану ! народ опљацкан растјеран а они свој капитал мјере милијардама !побогу политицари и попови !!!!гдје је скромност испост постење!одлике српског народа!

Name

Еx

09.10.2019 10:41

Патријарх одликовао дезертера! Земљо отвори се! Сотона влада! Погинули борци се преврцу у гробовима. Који систем негативне селекције? Помрацење умова! СТРАСНО!!!

ОДГОВОРИТЕ