Нелсон: Нема смисла одлагати слање АНП-а

Одлагати реформе, односно слање Националног годишњег плана за НАТО (АНП) нема никаквог смисла и не би било продуктивно, казао је данас у току разговора са представницима неколико медија у БиХ Ериц Нелсон, амбасадор САД у БиХ.

Босна и Херцеговина 08.10.2019 | 21:52
Нелсон: Нема смисла одлагати слање АНП-а
"То је исувише исполитизирано питање. У БиХ не постоји концензус када је у питању улазак у НАТО, али то се у овом тренутку БиХ ни не нуди. Оно што НАТО од БиХ очекује и што јој нуди је да земља почне одбрамбене реформе. Идеја одлагања реформи за око пет година нема никаквог смисла.

Нема смисла ни у вези с очекивањима НАТО-а и понудом за партнерство, јер све је то у овом тренутку оно што и ЕУ тражи, а то је да се формира власт која ће почети озбиљне реформе и која ће показати напредак када је у питању кандидатски статус у ЕУ", казао је Нелсон одговарајући на питање да ли постоји могућност да се слање АНП-а у Брисел одгоди на пет година.

Сложио се са чињеницом да постоје различита мишљења и ставови у БиХ када је у питању њен пут ка НАТО-у и додаје да је БиХ добила позив од НАТО-а да преда овај годишњи план.

"Сад је важно да почну реформе, то је оно што НАТО нуди и очекује од БиХ. Значи, годишњи план о томе које су то реформе које је БиХ спремна провести. И нису то само одбрамбене, него и реформе везане за владавину права, а то је комплементарно реформама које тражи ЕУ", истиче Нелсон, поручивши да је НАТО поуздан партнер, савезник који нуди сигурност када је у питању мир, али и инвестиције.

Говорећи о евентуалним промјенама Устава БиХ, Нелсон је рекао да су САД посвећене Дејтонском мировном споразуму и предане територијалном интегритету и суверенитету БиХ, која се састоји од два ентитета, три народа и осталих.

"Радили смо много како бисмо омогућили уставне реформе. Често смо били разочарани. Већина реформи није успјела. Што се тиче Устава, биће потребне реформе како би БиХ постала чланица ЕУ. За те реформе биће потребан концензус свих, али Дејтонски споразум мора еволуирати. Компромис је потребан како би земља ишла напријед", рекао је Нелсон.

Када је у питању (не)формирање власти, Нелсон је истакао да САД и даље траже начине који могу помоћи странкама да дођу до концензуса, те да то раде заједно са представницима ЕУ у БиХ.

"Сви сматрамо да је неопходно што хитније формирати власт у БиХ јер уколико што прије не дође до тога, одгађају се реформе и напредак који би требало да услиједи. Грађани чекају, желе да виде неки напредак, да имају наду", казао је Нелсон.

Коментаришући декларацију СДА, Нелсон је истакао да су САД биле досљедне у одбијању политичке реторике која одмаже и чија је намјера подјела. Најавио је долазак Метјуа Палмера, специјалног изасланика САД за Балкан, у децембру те додао да ће степен његовог ангажмана зависити од политике воље у БиХ да се крене напријед.

Говорећи о контактима са Милорадом Додиком, српским чланом Предсједништва БиХ и лидером СНСД-а, Нелсон је истакао да је, с обзиром на то да је Додик под санкцијама САД, а због поступака који су, како је рекао, угрозили Дејтонски споразум, његова интеракција с Додиком ограничена.

"Састајем се с њим као чланом Предсједништва. Имали смо добре дискусије и радујем се будућим разговорима", казао је Нелсон те додао да је јасно рекао лидерима у Републици Српској с којима је разговарао да су САД предане успјеху оба ентитета.

(Агенције)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Нострадамус

08.10.2019 20:12

Све сто се ради ради се у интересу само једног цовјека а то је Милорада Додика.Због тога це Додик наставити да унистава Србе и Српску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Паметном доста

09.10.2019 04:24

Када цемо ми Срби схватити да треба да будемо практицни и прагматицни. Интереси на једну, емоције на другу страну. Наси простори и насе куце налазе се на раскрсцу. Цивилизација. Нас је Бог предодредио да некоме слузимо, и да будемо окупирани од неке од великих сила. Кад је вец тако, а оцигледно да јесте, сто не схватимо да је боље бити окупиран и подцињен некоме ко је богат, него некоме ко то није. Паметном доста

Name

Теслиц

09.10.2019 05:00

Ти стварно мајмун

Name

дудук

08.10.2019 20:15

док је ММФ-а и трезорских обвезница нема зиме

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није приоритет!

08.10.2019 20:28

Треба допустити демократији да се развија слободно. Цему претензије за усвајање нецега сто директно не унапредјује привреду и запослење унутар БиХ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.10.2019 01:23

А ко ти реце да не унапредјује ???

Name

кики

09.10.2019 03:04

Сине закон се мора постовати...није ти БИх република Српска да Миле казе ста се смије,ста це бити и ко требе да једе а ко да пости.

Name

Стварно

08.10.2019 20:39

Па сто онда инсистирате на слању АНП. И сама НАТО организација је сагласна да се ово питање одгоди док не буде пуни концензус. Мозда у неко догледно време је и то могуце. Засто би се имплементирали стандарди НАТО пакта ако је 49% БиХ против. 80% градјана у РС је против. То немозете игнорисати и наметати реформе које су вама у интереса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гергелy

08.10.2019 21:20

Не мозе се ни игнорисати да је 70% градјана БиХ за НАТО.

Name

БЛ

08.10.2019 21:22

У медјувремену це мо крепават од глади. Нема сиромаснијих у Европи од нас.

Name

Ре

08.10.2019 21:38

Како знаш да је 80% против кад 90% Срба бјежи главом без обзира у НАТО државе ?

Name

Вук

08.10.2019 21:49

ја стварно не знам како вама човјек да више објасни... КОНСЕНЗУС за слање АНП-а већ постоји и садржан је у Закону о одбрани за којег су гласали и Срби и Хрвати и Бошњаци! и ту су ствари јасне, зато Бакир и Жељко инзистирају на томе да се Тегелтија обавеже да ће поштовати Закон! Е сад што су Срби лаковјеран и тупав народ којег је лако завести и обманути, то је друга прича...ово кажем из разлога што је народ у РС лако попушио ту Додикову причу о непостојању консензуса за слање АНП-а што није тачно. Консенсус не постоји око самог уласка у НАТО, а то је сасвим друга прича.... кад додјемо до тога, тад це вјероватно бити референдум на цијелој територији БиХ, и тад це се људи изјаснити да ли су за или против уласка у НАТО!

Name

Ре Вук

09.10.2019 01:51

Закон којега спомињес је наметнути закон од стране ОХР-а И декларативног је катактера. Процес придрузивања подразумјева пуни консензус сва три конститутивна народа. То вам је И НАТО поруцио. То сто се ви надате централизацији БиХ то немозете прикрити флоскулама о глади И миру И слицно. Немозе се мајоризовати воља једног од конституената БиХ. То је основни принцип на ком поцива БиХ. ЕУ интеграције су битне за економски просперитет а не војне организације.

Name

Ре Стварно

09.10.2019 05:14

А шра ћемо јад је у БИХ 51'/, ЗА НАТО а у Федерацији 100'/, за Нато јел се то може игнорисати и шта сад.

Name

Ре гергелу

09.10.2019 05:26

Хајде бало то је мозда само у федерацију, немој спомињат Републику Српску јер добро знамо да нисмо и нецемо бити за нато.

Name

ре ре Вук

09.10.2019 06:24

ако ћемо тако гледати ако је Србима наметнут Закон о одбрани (А НИЈЕ), .. Онда је и Бошњацима наметнут Дејтонски споразум....или си можда заборавио да су исти били пред вратима Бањалуке у вријеме потписивања тог споразума!! ЈЕСИ ЛИ СВЈЕСТАН ОПАСНОСТИ ТАКВИХ ТЕЗА О "НАМЕТАЊУ"!! и ТИ И СВЕ БУДАЛЕ КОЈЕ ТАКО ТВРДЕ САМО ДАЈУ ОСНОВ ДРУГИМА ДА КАЖУ ДА НИСУ БИЛИ ЗА ПОТПИСИВАЊЕ ДЕЈТОНА И ДА ИМ ЈЕ НАМЕТНУТ. Реално, зашто би Бошњаци пристали на потписивање мировног споразума, кад су били у највећем налету, а да нису били присиљени да се зауставе... Те 1995. имали су прилику да се освете и за Томашицу, и за Сребренициу итд. и да направе своју Олују као ону у Хрвата.

Name

Та Рере вук

09.10.2019 07:50

За све убијене Србе у сарајеву. Висеграду, Сребреницу,Трнову.Фоци.Коњицу, Приједору и свим мјестима вам никад нецемо опростити.А љубите дупе нато који је србе бомбардово инаце неби ви ни метар заузели.

Name

Заврнути

09.10.2019 04:15

све дотоке новца бице концезуса!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цхоко

09.10.2019 05:53

ИЗДАЦЕ МИЛЕ. СТИСНУЗ А ОН ЈЕ КУКАВИЦА. И ИЗДАЈНИК.

ОДГОВОРИТЕ