Nelson: Nema smisla odlagati slanje ANP-a

Odlagati reforme, odnosno slanje Nacionalnog godišnjeg plana za NATO (ANP) nema nikakvog smisla i ne bi bilo produktivno, kazao je danas u toku razgovora sa predstavnicima nekoliko medija u BiH Eric Nelson, ambasador SAD u BiH.

Bosna i Hercegovina 08.10.2019 | 21:52
Nelson: Nema smisla odlagati slanje ANP-a
"To je isuviše ispolitizirano pitanje. U BiH ne postoji koncenzus kada je u pitanju ulazak u NATO, ali to se u ovom trenutku BiH ni ne nudi. Ono što NATO od BiH očekuje i što joj nudi je da zemlja počne odbrambene reforme. Ideja odlaganja reformi za oko pet godina nema nikakvog smisla.

Nema smisla ni u vezi s očekivanjima NATO-a i ponudom za partnerstvo, jer sve je to u ovom trenutku ono što i EU traži, a to je da se formira vlast koja će početi ozbiljne reforme i koja će pokazati napredak kada je u pitanju kandidatski status u EU", kazao je Nelson odgovarajući na pitanje da li postoji mogućnost da se slanje ANP-a u Brisel odgodi na pet godina.

Složio se sa činjenicom da postoje različita mišljenja i stavovi u BiH kada je u pitanju njen put ka NATO-u i dodaje da je BiH dobila poziv od NATO-a da preda ovaj godišnji plan.

"Sad je važno da počnu reforme, to je ono što NATO nudi i očekuje od BiH. Znači, godišnji plan o tome koje su to reforme koje je BiH spremna provesti. I nisu to samo odbrambene, nego i reforme vezane za vladavinu prava, a to je komplementarno reformama koje traži EU", ističe Nelson, poručivši da je NATO pouzdan partner, saveznik koji nudi sigurnost kada je u pitanju mir, ali i investicije.

Govoreći o eventualnim promjenama Ustava BiH, Nelson je rekao da su SAD posvećene Dejtonskom mirovnom sporazumu i predane teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH, koja se sastoji od dva entiteta, tri naroda i ostalih.

"Radili smo mnogo kako bismo omogućili ustavne reforme. Često smo bili razočarani. Većina reformi nije uspjela. Što se tiče Ustava, biće potrebne reforme kako bi BiH postala članica EU. Za te reforme biće potreban koncenzus svih, ali Dejtonski sporazum mora evoluirati. Kompromis je potreban kako bi zemlja išla naprijed", rekao je Nelson.

Kada je u pitanju (ne)formiranje vlasti, Nelson je istakao da SAD i dalje traže načine koji mogu pomoći strankama da dođu do koncenzusa, te da to rade zajedno sa predstavnicima EU u BiH.

"Svi smatramo da je neophodno što hitnije formirati vlast u BiH jer ukoliko što prije ne dođe do toga, odgađaju se reforme i napredak koji bi trebalo da uslijedi. Građani čekaju, žele da vide neki napredak, da imaju nadu", kazao je Nelson.

Komentarišući deklaraciju SDA, Nelson je istakao da su SAD bile dosljedne u odbijanju političke retorike koja odmaže i čija je namjera podjela. Najavio je dolazak Metjua Palmera, specijalnog izaslanika SAD za Balkan, u decembru te dodao da će stepen njegovog angažmana zavisiti od politike volje u BiH da se krene naprijed.

Govoreći o kontaktima sa Miloradom Dodikom, srpskim članom Predsjedništva BiH i liderom SNSD-a, Nelson je istakao da je, s obzirom na to da je Dodik pod sankcijama SAD, a zbog postupaka koji su, kako je rekao, ugrozili Dejtonski sporazum, njegova interakcija s Dodikom ograničena.

"Sastajem se s njim kao članom Predsjedništva. Imali smo dobre diskusije i radujem se budućim razgovorima", kazao je Nelson te dodao da je jasno rekao liderima u Republici Srpskoj s kojima je razgovarao da su SAD predane uspjehu oba entiteta.

(Agencije)

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

Nostradamus

08.10.2019 22:12

Sve sto se radi radi se u interesu samo jednog covjeka a to je Milorada Dodika.Zbog toga ce Dodik nastaviti da unistava Srbe i Srpsku.

ODGOVORITE
Name

Pametnom dosta

09.10.2019 06:24

Kada cemo mi Srbi shvatiti da treba da budemo prakticni i pragmaticni. Interesi na jednu, emocije na drugu stranu. Nasi prostori i nase kuce nalaze se na raskrscu. Civilizacija. Nas je Bog predodredio da nekome sluzimo, i da budemo okupirani od neke od velikih sila. Kad je vec tako, a ocigledno da jeste, sto ne shvatimo da je bolje biti okupiran i podcinjen nekome ko je bogat, nego nekome ko to nije. Pametnom dosta

Name

Teslic

09.10.2019 07:00

Ti stvarno majmun

Name

duduk

08.10.2019 22:15

dok je MMF-a i trezorskih obveznica nema zime

ODGOVORITE
Name

Nije prioritet!

08.10.2019 22:28

Treba dopustiti demokratiji da se razvija slobodno. Cemu pretenzije za usvajanje necega sto direktno ne unapredjuje privredu i zaposlenje unutar BiH?

ODGOVORITE
Name

Re

09.10.2019 03:23

A ko ti rece da ne unapredjuje ???

Name

kiki

09.10.2019 05:04

Sine zakon se mora postovati...nije ti BIh republika Srpska da Mile kaze sta se smije,sta ce biti i ko trebe da jede a ko da posti.

Name

Stvarno

08.10.2019 22:39

Pa sto onda insistirate na slanju ANP. I sama NATO organizacija je saglasna da se ovo pitanje odgodi dok ne bude puni koncenzus. Mozda u neko dogledno vreme je i to moguce. Zasto bi se implementirali standardi NATO pakta ako je 49% BiH protiv. 80% gradjana u RS je protiv. To nemozete ignorisati i nametati reforme koje su vama u interesa.

ODGOVORITE
Name

gergely

08.10.2019 23:20

Ne moze se ni ignorisati da je 70% gradjana BiH za NATO.

Name

BL

08.10.2019 23:22

U medjuvremenu ce mo krepavat od gladi. Nema siromasnijih u Evropi od nas.

Name

Re

08.10.2019 23:38

Kako znaš da je 80% protiv kad 90% Srba bježi glavom bez obzira u NATO države ?

Name

Vuk

08.10.2019 23:49

ja stvarno ne znam kako vama čovjek da više objasni... KONSENZUS za slanje ANP-a već postoji i sadržan je u Zakonu o odbrani za kojeg su glasali i Srbi i Hrvati i Bošnjaci! i tu su stvari jasne, zato Bakir i Željko inzistiraju na tome da se Tegeltija obaveže da će poštovati Zakon! E sad što su Srbi lakovjeran i tupav narod kojeg je lako zavesti i obmanuti, to je druga priča...ovo kažem iz razloga što je narod u RS lako popušio tu Dodikovu priču o nepostojanju konsenzusa za slanje ANP-a što nije tačno. Konsensus ne postoji oko samog ulaska u NATO, a to je sasvim druga priča.... kad dodjemo do toga, tad ce vjerovatno biti referendum na cijeloj teritoriji BiH, i tad ce se ljudi izjasniti da li su za ili protiv ulaska u NATO!

Name

Re Vuk

09.10.2019 03:51

Zakon kojega spominjes je nametnuti zakon od strane OHR-a I deklarativnog je kataktera. Proces pridruzivanja podrazumjeva puni konsenzus sva tri konstitutivna naroda. To vam je I NATO porucio. To sto se vi nadate centralizaciji BiH to nemozete prikriti floskulama o gladi I miru I slicno. Nemoze se majorizovati volja jednog od konstituenata BiH. To je osnovni princip na kom pociva BiH. EU integracije su bitne za ekonomski prosperitet a ne vojne organizacije.

Name

Re Stvarno

09.10.2019 07:14

A šra ćemo jad je u BIH 51'/, ZA NATO a u Federaciji 100'/, za Nato jel se to može ignorisati i šta sad.

Name

Re gergelu

09.10.2019 07:26

Hajde balo to je mozda samo u federaciju, nemoj spominjat Republiku Srpsku jer dobro znamo da nismo i necemo biti za nato.

Name

re re Vuk

09.10.2019 08:24

ako ćemo tako gledati ako je Srbima nametnut Zakon o odbrani (A NIJE), .. Onda je i Bošnjacima nametnut Dejtonski sporazum....ili si možda zaboravio da su isti bili pred vratima Banjaluke u vrijeme potpisivanja tog sporazuma!! JESI LI SVJESTAN OPASNOSTI TAKVIH TEZA O "NAMETANJU"!! i TI I SVE BUDALE KOJE TAKO TVRDE SAMO DAJU OSNOV DRUGIMA DA KAŽU DA NISU BILI ZA POTPISIVANJE DEJTONA I DA IM JE NAMETNUT. Realno, zašto bi Bošnjaci pristali na potpisivanje mirovnog sporazuma, kad su bili u najvećem naletu, a da nisu bili prisiljeni da se zaustave... Te 1995. imali su priliku da se osvete i za Tomašicu, i za Srebreniciu itd. i da naprave svoju Oluju kao onu u Hrvata.

Name

Ta Rere vuk

09.10.2019 09:50

Za sve ubijene Srbe u sarajevu. Visegradu, Srebrenicu,Trnovu.Foci.Konjicu, Prijedoru i svim mjestima vam nikad necemo oprostiti.A ljubite dupe nato koji je srbe bombardovo inace nebi vi ni metar zauzeli.

Name

Zavrnuti

09.10.2019 06:15

sve dotoke novca bice koncezusa!!!

ODGOVORITE
Name

Choko

09.10.2019 07:53

IZDACE MILE. STISNUZ A ON JE KUKAVICA. I IZDAJNIK.

ODGOVORITE