Кошаркашицама Србије отворен пут до Токија!

Бити ТРЕЋИ од 4, или ДРУГИ од 3 екипе! Изабранице Марине Маљковић, за разлику од мушког националног тима, могу спокојно да чекају жреб квалификација за Олимпијске игре.

Кошарка 09.10.2019 | 18:20
Кошаркашицама Србије отворен пут до Токија!
Светска кошаркашка федерација (ФИБА) саопштила је у уторак домаћине и саставе пет група прелиминарне фазе квалификација за Олимпијске игре у Токију 2020. године.

Групе су формиране по континенталном "кључу", тако да ће се афричке селекције од 10. до 18. новембра борити за два места у квалификацијама, а америчке и азијско-океанијске за по четири места.

У Африци (домаћин турнира Мозамбик) ће групу А чинити кошаркашице Нигерије, Мозамбика и ДР Конга, док су Сенегал, Мали и Ангола смештене у групу Б.

Америчку групу А чине Доминиканска Република, Канада (домаћин), Куба и Порторико, а у Б групи су домаћин Аргентина, САД, Бразил и Колумбија.

Коначно, у азијско-океанијском сегменту ће Нови Зеланд бити домаћин Кореји, Филипинима и Кини, док ће се на неутралном терену у Малезији такмичити Јапан, Аустралија, Кинески Тајпех и Индија.

Укупно 10 најбољих из претквалификација прикључиће се затим групи од шест првопласираних на летошњем Еуробаскету, а то су Шпанија, Француска, Србија, Велика Британија, Шведска и Белгија.

Тих 16 селекција ће жребом бити подељене у четири групе од по четири екипе, од којих ће по три изборити "визе" за Токио.

Изабранице Марине Маљковић тако ће имати једноставан задатак - да не буду последње у групи.

Прича може да постане мало компликованија, ако их жреб сврста у групу са САД (бранилац титуле) и Јапаном (домаћин ОИ), који ће учествовати у квалификацијама, али ће наступити у Токију без обзира на остварени резултат.

У групама где буду играле САД и Јапан, треба бити први или други од преостале три селекције.

Али, у било којој варијанти, кошаркашицама Србије ће пут до Игара бити далеко лакши него кошаркашима, који ће на квалификационом турниру почетком јула морати да буду најбољи од шест учесника.

Квалификације кошаркашица заказане су за фебруар 2020. године.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар