Košarkašicama Srbije otvoren put do Tokija!

Biti TREĆI od 4, ili DRUGI od 3 ekipe! Izabranice Marine Maljković, za razliku od muškog nacionalnog tima, mogu spokojno da čekaju žreb kvalifikacija za Olimpijske igre.

Košarka 09.10.2019 | 18:20
Košarkašicama Srbije otvoren put do Tokija!
Svetska košarkaška federacija (FIBA) saopštila je u utorak domaćine i sastave pet grupa preliminarne faze kvalifikacija za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine.

Grupe su formirane po kontinentalnom "ključu", tako da će se afričke selekcije od 10. do 18. novembra boriti za dva mesta u kvalifikacijama, a američke i azijsko-okeanijske za po četiri mesta.

U Africi (domaćin turnira Mozambik) će grupu A činiti košarkašice Nigerije, Mozambika i DR Konga, dok su Senegal, Mali i Angola smeštene u grupu B.

Američku grupu A čine Dominikanska Republika, Kanada (domaćin), Kuba i Portoriko, a u B grupi su domaćin Argentina, SAD, Brazil i Kolumbija.

Konačno, u azijsko-okeanijskom segmentu će Novi Zeland biti domaćin Koreji, Filipinima i Kini, dok će se na neutralnom terenu u Maleziji takmičiti Japan, Australija, Kineski Tajpeh i Indija.

Ukupno 10 najboljih iz pretkvalifikacija priključiće se zatim grupi od šest prvoplasiranih na letošnjem Eurobasketu, a to su Španija, Francuska, Srbija, Velika Britanija, Švedska i Belgija.

Tih 16 selekcija će žrebom biti podeljene u četiri grupe od po četiri ekipe, od kojih će po tri izboriti "vize" za Tokio.

Izabranice Marine Maljković tako će imati jednostavan zadatak - da ne budu poslednje u grupi.

Priča može da postane malo komplikovanija, ako ih žreb svrsta u grupu sa SAD (branilac titule) i Japanom (domaćin OI), koji će učestvovati u kvalifikacijama, ali će nastupiti u Tokiju bez obzira na ostvareni rezultat.

U grupama gde budu igrale SAD i Japan, treba biti prvi ili drugi od preostale tri selekcije.

Ali, u bilo kojoj varijanti, košarkašicama Srbije će put do Igara biti daleko lakši nego košarkašima, koji će na kvalifikacionom turniru početkom jula morati da budu najbolji od šest učesnika.

Kvalifikacije košarkašica zakazane su za februar 2020. godine.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar