Шта радити са Солскјером?

Ако остане – како са овим тимом? Ако га отпусте – кога уместо?

Фудбал 09.10.2019 | 23:00
Шта радити са Солскјером?
Изгледа да на Олд Трафорду нису начисто шта урадити кад је статус Оле Гунара Солскјера у питању. Манчестер јунајтед у овом тренутку личи на тим чији је слободни пад немогуће зауставити, а у општем резултатском хаосу чини се да ни челници немају прецизну идеју да ли Норвежанина оставитити на клупи или шок терапијом у виду смене размрдати тим. Отуда опречне информације у енглеским медијима, пошто једини тврде да му управа верује и да не тражи наследника, а други му рок трајања орочавају на још највише три седмице.

Јасно је само да овако како је сад ничему не води. Црвени ђаволи су после пораза од Њукалса на Сент Џејмс парку пали на 12. место на табели Премијер лиге, у Лига купу једва су се пласирали у наредну рунду преко нижеразредног Рочедејла (и то после пенала), у Лиги Европе су резултатски једва савладали Астану и гостовање АЗ Алкмару завршили ремијем без шута у оквир гола... А тек им следи захтеван распоред: после репрезенативне паузе дочекују Ливерпул у нечему што што би требало да се зове дерби, а затим иду на четири везана гостовања. Између осталог Партизану у Хумској.

Угледни Телеграф уверава да извршни директор Ед Вудворд верује да Оле Гунар може да окрене сезону у корист енглеског великана и да му не тражи замену. Наводно, Вудворд је уверен да један прелазни рок, овај летњи који је прошао, није довољан да се изгради тим по укусу Солскјера, као да је тренеру дата подршка да афирмише младе играче, продукте Академије. Делује као прича без покрића, јер је Манчестер клуб који себи не сме да допусти да по сваку цену ради на развоју талената до те мере да резултати буду најгори у последњих 30-ак година. Или може да дозволи једну, највише две такве сезоне, само је проблем што је од одласка сер Алекса Фергусона шест година протраћено, а да  никакав искорак није направљен. Притом су сви сложни да чак и да остане Солскјер простор нема на располагању играче способне да побеђују у серијама. Као некад.

Нико није јавно рекао, али делује да је огроман проблем, и под условом да Вудворд размишља другачије од онога што се пише, што на тржишту нема превише слободних тренера калибра да седну на клупу Манчестера. Увек је актуелан Жозе Мурињо, али његов повратак није реалан с обзиром да није прошло ни годину дана откако је отпуштен. Масимиљано Алегри тражи посао, међутм, тешко да би прихватио екипу коју није селектирао. Арсен Венгер упркос жељи да се врати свакодневном послу не делује као опција због односа нетрпељивости између њега и Јунајтеда. Клаудио Ранијери јесте водио Лестер до премијерлигашке титуле, али реално није тај калибар. И чини се да је то највећа цака, што нема ко да замени Солскјера. Евентуално Маурисио Покетино и то под условм да добије отказ у Тотенхему, да га Дани Леви исплати (око 20.000.000 евра на име обештећења), па онда да договори услове са Црвеним ђаволима.

Све то ставља челнике Манчестера у лавиринт из ког је тешко изаћи као што сама екипа не проналази пут ка решењу кризе. Отуда таблоидни Сан уверава да су се челници Јунајтеда малтене помирили са поразом од Ливерпула у наредном колу и да су кључним за статус тренер одредили наредно првенствено гостовање, Норичу. Тај дуел на програму је само три дана после гостовања Партизану, а како у овом делу сезоне енглеске екипе на придају максималан значај Лиги Европе, Солскјеру ће какав год резултат да буде у Београду шансу да сачува посао добити на Кероу роду. Победа би му повећала шансе, а пораз би, уверава исти извор, готово сигурно значио смену. Мада се у том случају поново покреће питање – ко је следећи?

„Подржао бих Солскјера. Признајем, пристрасан сам, играли смо заједно, уверио сам се да је не само врхунски фудбалер, већ и светска особа. Дао бих му шансу. Не можете мењати тренера сваки пут кад екипи не иде добро. Том логиком бисте променили десеторицу тренера за три сезоне. Још ако погледате листу слободних стратета није баш да су Јирген Клоп и Пеп Гвардиола доступни. Зато нека се Манчестер држи Оле Гунара“, позива одговорне са Театра снова Марк Боснић.

Некадашњи голман Јунајтеда је, ипак, свестан да стрпљење навијача и руководилаца има границу, те искључује емоције кад говори о томе колико би његов бивши саиграч могао још да потраје.

„Увек постоји тачка пресека. Говорио сам исто и док је Жозе Мурињо био тренер. Ако после наредних 20 кола – а то значи да ће бити одиграно укупно 28 – Манчестер буде, рецимо, трећи од позади управа неће имати избора“.

За разлику од почетка мандата кад је све што је дотакао претворио у злато Солскјер тренутно делује као човек који не може да окрене сезону. Мада, далеко од тога да је одговорност искључиво његова. Како каже једна реплика из филма „Кад порастем бићу Кенгур“ – „Манчестер нема тим“.

„Нема сврхе само се појавти на тренингу, одрадити га, истрчати на утакмицу у крити се на терену у нади да нећете бити предмет критике. Притом ћете се појавити на благајни да преузмете плату. Не иде то тако у Манчестер јунајтеду“, критикује став актуелних првотимаца Марк Боснић, који је у периоду од 1999. до 2001. био резерва на Олд Трафорду, бранио је само 35 утакмица, али је освојио оно што садашњи играчи могу само да сањају – титулу.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар