Ањели лобира за Звезду!

Да ли је поштено да прецртамо такав клуб само због тога одакле је? Да ли је Суперлига добра за црвено-беле или није?

Фудбал 08.10.2019 | 23:45
Ањели лобира за Звезду!
Богати гурају причу, сиромашни се плаше да ће бити скрајнути на споредан колосек. У тој групи и ми у Србији, таман што смо се навикли на чешћа учешћа београдских вечитих ривала у групним фазама европских такмичења појавила се прича о континенталној Суперлиги резервисаној само за највеће. Међутим, Андреа Ањели, први човек Јувентуса и Европског удружења клубова, уједно и један од најважнијих људи у свету фудбала, тврди да ће нови формат такмичења бити користан и за оне из слабијих лига и као пример такве визије користи баш пример београдске Црвене звезде.

“Какве год промене да уведемо не верујем да ће оне променити много кад говоримо о учешћу мадридског Реала, Бајерна из Минхена… И сад кад говоримо о Лиги шампиона сви можемо да малтене погодимо 15 од 16 клубова који ће проћи у осмину финала… Али оно што је важно јесте да створимо систем у коме ће тим попут Лестера – наравно ако се квалификује – моћи да остане у систему. У Лестеровом случају то је од највеће важности. Или ако говоримо о Црвеној звезди? Како да оживимо тај масиван бренд? Мислите о њима. Они су прецртани са фудбалске мапе само због тога одакле долазе. Кажите ми, да ли је актуелни систем поштен према Црвеној звезди?”, запитао се Ањели на обраћању медијима у Лондону.

И није само Црвена звезда у питању…

“Сви ти ‘Хелсинкији, Олимпијакоси, Селтици”… Они немају пут који им дозвољава да расту. А оно што је најбитније је да ово никада, али никада неће бити затворено такмичење. Сви разумемо вредности очувања отвореног система”.

Тврди да актуелни систем не вреди бранити, јер он суштински не постоји. Подсећа да посета на утакмицама домаћих такмичења константно опада и да ће са видео игрицама – које шалу на страну у модерном фудбалском свету сматрају највећом конкуренцијом – само ићи надоле.

“Морамо да се ујединимо за интересе европског фудбала. Ми клубови. Ако узмемо клуб из средине табеле неке од лига петица, они су ти са којима најбољи клубови из осредњих лига желе да се такмиче. Али немају иста средства.  Ту треба да пронађемо нешто што одговара свима”.

И ту долазимо до главног проблема. Да, видели смо против Пари Сен Жермена или Бајерна, није то ниво на коме Црвена звезда – па ни Партизан – може да се такмичи. Ако искључимо емоције, реалније би било да се вечити за бодове “отимају” са рецимо већ поменутим Лестером. Али како да се одрекнеш те могућности да повремено ипак налетиш на највеће, Реал, Барселону  или кога већ?

Јесте да Суперлига, а све је мање сумње да ће она у овом или оном облику бити основана у сезони 2024/2025, неће бити сасвим затворена, али пут до ње биће све тежи. Међутим, чини се да нема за нас сиромашне много избора. Немамо довољно новца да седнемо за сто са великима, а они су навикли да сваког дана имају још више. У бизнису смо озбиљно заостали, посебно за породицама каква је Ањелијева, већ деценијама можда и најмоћнија фамилија Италије. Тамо увек навијају у новцу. И баш зато говоре и о видео игрицама. Некима ће да звучи смечно, али…

“Морамо да посветимо пажњу промени у понашању потрошача. Сада се бавимо генерацијом З, одраслом у дигиталном свету, сада тек постају одрасли. Морамо да гледамо како се понашају. И морамо озбиљно да схватимо да су наша конкуренција не комшијски клубови, већ игрице попут Леагуе оф Легендса или Фортнајт, е-спортови. Са њима ћемо да се такмичимо”, упозорава Ањели.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар