Anjeli lobira za Zvezdu!

Da li je pošteno da precrtamo takav klub samo zbog toga odakle je? Da li je Superliga dobra za crveno-bele ili nije?

Fudbal 08.10.2019 | 23:45
Anjeli lobira za Zvezdu!
Bogati guraju priču, siromašni se plaše da će biti skrajnuti na sporedan kolosek. U toj grupi i mi u Srbiji, taman što smo se navikli na češća učešća beogradskih večitih rivala u grupnim fazama evropskih takmičenja pojavila se priča o kontinentalnoj Superligi rezervisanoj samo za najveće. Međutim, Andrea Anjeli, prvi čovek Juventusa i Evropskog udruženja klubova, ujedno i jedan od najvažnijih ljudi u svetu fudbala, tvrdi da će novi format takmičenja biti koristan i za one iz slabijih liga i kao primer takve vizije koristi baš primer beogradske Crvene zvezde.

“Kakve god promene da uvedemo ne verujem da će one promeniti mnogo kad govorimo o učešću madridskog Reala, Bajerna iz Minhena… I sad kad govorimo o Ligi šampiona svi možemo da maltene pogodimo 15 od 16 klubova koji će proći u osminu finala… Ali ono što je važno jeste da stvorimo sistem u kome će tim poput Lestera – naravno ako se kvalifikuje – moći da ostane u sistemu. U Lesterovom slučaju to je od najveće važnosti. Ili ako govorimo o Crvenoj zvezdi? Kako da oživimo taj masivan brend? Mislite o njima. Oni su precrtani sa fudbalske mape samo zbog toga odakle dolaze. Kažite mi, da li je aktuelni sistem pošten prema Crvenoj zvezdi?”, zapitao se Anjeli na obraćanju medijima u Londonu.

I nije samo Crvena zvezda u pitanju…

“Svi ti ‘Helsinkiji, Olimpijakosi, Seltici”… Oni nemaju put koji im dozvoljava da rastu. A ono što je najbitnije je da ovo nikada, ali nikada neće biti zatvoreno takmičenje. Svi razumemo vrednosti očuvanja otvorenog sistema”.

Tvrdi da aktuelni sistem ne vredi braniti, jer on suštinski ne postoji. Podseća da poseta na utakmicama domaćih takmičenja konstantno opada i da će sa video igricama – koje šalu na stranu u modernom fudbalskom svetu smatraju najvećom konkurencijom – samo ići nadole.

“Moramo da se ujedinimo za interese evropskog fudbala. Mi klubovi. Ako uzmemo klub iz sredine tabele neke od liga petica, oni su ti sa kojima najbolji klubovi iz osrednjih liga žele da se takmiče. Ali nemaju ista sredstva.  Tu treba da pronađemo nešto što odgovara svima”.

I tu dolazimo do glavnog problema. Da, videli smo protiv Pari Sen Žermena ili Bajerna, nije to nivo na kome Crvena zvezda – pa ni Partizan – može da se takmiči. Ako isključimo emocije, realnije bi bilo da se večiti za bodove “otimaju” sa recimo već pomenutim Lesterom. Ali kako da se odrekneš te mogućnosti da povremeno ipak naletiš na najveće, Real, Barselonu  ili koga već?

Jeste da Superliga, a sve je manje sumnje da će ona u ovom ili onom obliku biti osnovana u sezoni 2024/2025, neće biti sasvim zatvorena, ali put do nje biće sve teži. Međutim, čini se da nema za nas siromašne mnogo izbora. Nemamo dovoljno novca da sednemo za sto sa velikima, a oni su navikli da svakog dana imaju još više. U biznisu smo ozbiljno zaostali, posebno za porodicama kakva je Anjelijeva, već decenijama možda i najmoćnija familija Italije. Tamo uvek navijaju u novcu. I baš zato govore i o video igricama. Nekima će da zvuči smečno, ali…

“Moramo da posvetimo pažnju promeni u ponašanju potrošača. Sada se bavimo generacijom Z, odraslom u digitalnom svetu, sada tek postaju odrasli. Moramo da gledamo kako se ponašaju. I moramo ozbiljno da shvatimo da su naša konkurencija ne komšijski klubovi, već igrice poput League of Legendsa ili Fortnajt, e-sportovi. Sa njima ćemo da se takmičimo”, upozorava Anjeli.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar