Отворен почетак радова ауто-пута Београд-Сарајево

Председници Србије и Турске, Александар Вучић и Реџеп Тајип Ердоган свечано су отворили почетак радова на изградњи ауто-пута Београд-Сарајево.

Србија 08.10.2019 | 17:18
Отворен почетак радова ауто-пута Београд-Сарајево
Полагању камена темељца присуствововали су и чланови Председништва БиХ, Жељко Комшић, Милорад Додик и Шефик Џаферовић.

"Ово је некако враћање дуга овом народу, региону, крају. Кроз историју нису се градиле комуникације да повежу Босну и Србију. Уверен сам да само градња путева омогућава људима предности да се боље живи и све то не би било могуће да није било опредељења Србије и председника Вучића да се изгради ова важна комуникација", рекао је члан Председништва БиХ Милорад Додик говорећи на почетку свечаности.

"Данас смо сви заједно сведоци историјском тренутку међу нашим земљама. Могу рећи да сам веома поносан што се данас окончава 12 важних пројеката. Почетком 2018. у Истанбулу смо одржали састанак са драгим пријатељем Вућићем, а тај састанак је отворио пут за реализацију овог пројекта. Након тога смо уложили велике напоре да бисмо реализовали пројекат мира на Балкану.

Мост преко Саве чији темељ данас постављамо видимо као мост пријатељства јер има посебну вредност за цео регион. Желим да нагласим да имамо велика очекивања од наше компаније Ташјапи у погледу реализације овог пројекта на најбољи могући начин и надам се да ће тај пројекат завршити у што краћем року", казао је председник Турске Реџеп Тајип Ердоган.

Подсећамо, радови на изградњи ауто-пута почињу десет месеци од потписивања комерцијалног уговора за израду планова детаљне регулације, пројектовање и изградњу.

Комерцијални уговор за израду планова детаљне регулације, пројектовање и изградњу деоница потписан је крајем прошле године, а документ су потписали потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић, в.д. директора "Путеви Србије" Зоран Дробњак и председник турске компаније "Ташјапи" Емрулах Туранли.

Траса будућег ауто-пута

Вредност потписаног уговора је 250 милиона евра и обухвата припрему планске, пројектне и техничке документације и извођење радова на деоници Сремска Рача–Кузмин - укупно 225 милиона евра – и припрему пројектне и техничке документације за деоницу Пожега–Котроман, 25 милиона евра.



Средства су обезбеђена из зајма турске "Ексим" банке и буџета Републике Србије. Предвиђена дужина деонице ауто-пута Бијељина–Сремска Рача–Кузмин износи око 18 километара.

Уговором предвиђено је да "Ташјапи" изради комплетну планску и техничку документацију и то планове детаљне регулације, студију оправданости са идејним пројектом, пројекат за грађевинску дозволу и пројекат за извођење, као и само извођење радова на изградњи.

Припремни радови на изградњи моста на Сави у Сремској Рачи, на деоници ауто-пута Кузмин–Сремска Рача, почели су иначе крајем августа ове године.

Будући ауто-пут ће имати две возне и једну зауставну траку у оба смера, а дозвољена брзина ће бити 130 километара на час. Деоница ауто-пута од Кузмина до Сремске Раче, дужине око 18 километара, пројектује се као део будућег ауто-путног правца према Бијељини.

Предвиђено је да будућа саобраћајница пролази кроз насеља Кузмин и Босут, све до постојећег граничног прелаза код Сремске Раче, где ће бити изграђен и мост у дужини од око 1,3 километара. Поред моста, предвиђена је и изградња јединственог граничног прелаза.

Друга деоница, Пожега–Ужице–Котроман, са Коридором 11 се повезује у Пожеги, а преко будућег Моравског коридора повезаће се у Појатама са Коридором 10. За ову деоницу потребно је израдити преосталу техничку документацију, што је обухваћено уговором са турском компанијом.



(Б92)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

реални тип

08.10.2019 15:37

хвала Турска јер кад ми се не моземо договорити како побољсати зивот овдије онда макар нека Турска нам то ради

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.10.2019 16:05

Ми се незнам договорити то је проблем од вајкада. Ми само митологију гурамо

Name

007

08.10.2019 15:48

Макар несто паметно да се уради.Турска је била увијек пријатељ на Балкану и показују јос једном како треба земљу да се гради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

08.10.2019 16:07

Турска, обичан руски сателит који би да може државу Босну и Херцеговину отргнуо од "великог брата" и пребацио у руско-турско-кинеску зону утјецаја, срећом па од тога нема ништа, а тзв. султан нека се брине што му се догађа у Турској!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Битни смо ми овдје

08.10.2019 17:28

Нема ту онај или овај, економски узајамни интетес, нама на раскрсцу истока и запада је добродосао....

Name

Миле

08.10.2019 16:19

Нико Марке у дзепу а као граде Аутопут...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стара колонијална сила

08.10.2019 18:42

Енглези су увијек били пријатељи Индији. Холандјани су пријатељи Индонезији. Србима су сви пријатељи који несто дају. Кад дође вријеме тразења онда постаје занимљиво. Сретно вам свима и берићетно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сцхwеиз

08.10.2019 19:43

Где је братска РУСИЈА,знаци све је лаз,откад су Турци и Папа,били пријатељи,а највише зла нанијели Србима,откад Србе воде преваранти, који це Србин реци зивјели Турска, залосно,зна Ердоган да це Срби за 50 г,бити мањина,и њихов це бити ауто пут,туга,волио би да лазем

Name

Хе Хе

08.10.2019 20:20

Суровање са Турском, Кином и Русијом це да нас коста само тако, мислим на обицан народ. Нама је мјесто у Европи и НАТО-у . Како год, најебали смо, сад је касно, ,,нема висе времена за било сто,, .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.10.2019 21:48

Срби као увијек се кладе на погрешне карте. Хоће у Еуропу а хоће и и са Турцима и Русима..Кад сједиш на двије столице или бар покушаваш паднеш на ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

09.10.2019 04:40

Баш ме брига ко гради али ако це аутопут доприњети економском развоју, бржем транспорту људи и роба као и повезивању Сарајева и Београда а не сукобима имају моју подршку.

ОДГОВОРИТЕ