Otvoren početak radova auto-puta Beograd-Sarajevo

Predsednici Srbije i Turske, Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan svečano su otvorili početak radova na izgradnji auto-puta Beograd-Sarajevo.

Srbija 08.10.2019 | 17:18
Otvoren početak radova auto-puta Beograd-Sarajevo
Polaganju kamena temeljca prisustvovovali su i članovi Predsedništva BiH, Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović.

"Ovo je nekako vraćanje duga ovom narodu, regionu, kraju. Kroz istoriju nisu se gradile komunikacije da povežu Bosnu i Srbiju. Uveren sam da samo gradnja puteva omogućava ljudima prednosti da se bolje živi i sve to ne bi bilo moguće da nije bilo opredeljenja Srbije i predsednika Vučića da se izgradi ova važna komunikacija", rekao je član Predsedništva BiH Milorad Dodik govoreći na početku svečanosti.

"Danas smo svi zajedno svedoci istorijskom trenutku među našim zemljama. Mogu reći da sam veoma ponosan što se danas okončava 12 važnih projekata. Početkom 2018. u Istanbulu smo održali sastanak sa dragim prijateljem Vućićem, a taj sastanak je otvorio put za realizaciju ovog projekta. Nakon toga smo uložili velike napore da bismo realizovali projekat mira na Balkanu.

Most preko Save čiji temelj danas postavljamo vidimo kao most prijateljstva jer ima posebnu vrednost za ceo region. Želim da naglasim da imamo velika očekivanja od naše kompanije Tašjapi u pogledu realizacije ovog projekta na najbolji mogući način i nadam se da će taj projekat završiti u što kraćem roku", kazao je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

Podsećamo, radovi na izgradnji auto-puta počinju deset meseci od potpisivanja komercijalnog ugovora za izradu planova detaljne regulacije, projektovanje i izgradnju.

Komercijalni ugovor za izradu planova detaljne regulacije, projektovanje i izgradnju deonica potpisan je krajem prošle godine, a dokument su potpisali potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović, v.d. direktora "Putevi Srbije" Zoran Drobnjak i predsednik turske kompanije "Tašjapi" Emrulah Turanli.

Trasa budućeg auto-puta

Vrednost potpisanog ugovora je 250 miliona evra i obuhvata pripremu planske, projektne i tehničke dokumentacije i izvođenje radova na deonici Sremska Rača–Kuzmin - ukupno 225 miliona evra – i pripremu projektne i tehničke dokumentacije za deonicu Požega–Kotroman, 25 miliona evra.



Sredstva su obezbeđena iz zajma turske "Eksim" banke i budžeta Republike Srbije. Predviđena dužina deonice auto-puta Bijeljina–Sremska Rača–Kuzmin iznosi oko 18 kilometara.

Ugovorom predviđeno je da "Tašjapi" izradi kompletnu plansku i tehničku dokumentaciju i to planove detaljne regulacije, studiju opravdanosti sa idejnim projektom, projekat za građevinsku dozvolu i projekat za izvođenje, kao i samo izvođenje radova na izgradnji.

Pripremni radovi na izgradnji mosta na Savi u Sremskoj Rači, na deonici auto-puta Kuzmin–Sremska Rača, počeli su inače krajem avgusta ove godine.

Budući auto-put će imati dve vozne i jednu zaustavnu traku u oba smera, a dozvoljena brzina će biti 130 kilometara na čas. Deonica auto-puta od Kuzmina do Sremske Rače, dužine oko 18 kilometara, projektuje se kao deo budućeg auto-putnog pravca prema Bijeljini.

Predviđeno je da buduća saobraćajnica prolazi kroz naselja Kuzmin i Bosut, sve do postojećeg graničnog prelaza kod Sremske Rače, gde će biti izgrađen i most u dužini od oko 1,3 kilometara. Pored mosta, predviđena je i izgradnja jedinstvenog graničnog prelaza.

Druga deonica, Požega–Užice–Kotroman, sa Koridorom 11 se povezuje u Požegi, a preko budućeg Moravskog koridora povezaće se u Pojatama sa Koridorom 10. Za ovu deonicu potrebno je izraditi preostalu tehničku dokumentaciju, što je obuhvaćeno ugovorom sa turskom kompanijom.



(B92)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

realni tip

08.10.2019 15:37

hvala Turska jer kad mi se ne mozemo dogovoriti kako poboljsati zivot ovdije onda makar neka Turska nam to radi

ODGOVORITE
Name

Re

08.10.2019 16:05

Mi se neznam dogovoriti to je problem od vajkada. Mi samo mitologiju guramo

Name

007

08.10.2019 15:48

Makar nesto pametno da se uradi.Turska je bila uvijek prijatelj na Balkanu i pokazuju jos jednom kako treba zemlju da se gradi.

ODGOVORITE
Name

075

08.10.2019 16:07

Turska, običan ruski satelit koji bi da može državu Bosnu i Hercegovinu otrgnuo od "velikog brata" i prebacio u rusko-tursko-kinesku zonu utjecaja, srećom pa od toga nema ništa, a tzv. sultan neka se brine što mu se događa u Turskoj!

ODGOVORITE
Name

Bitni smo mi ovdje

08.10.2019 17:28

Nema tu onaj ili ovaj, ekonomski uzajamni intetes, nama na raskrscu istoka i zapada je dobrodosao....

Name

Mile

08.10.2019 16:19

Niko Marke u dzepu a kao grade Autoput...

ODGOVORITE
Name

Stara kolonijalna sila

08.10.2019 18:42

Englezi su uvijek bili prijatelji Indiji. Holandjani su prijatelji Indoneziji. Srbima su svi prijatelji koji nesto daju. Kad dođe vrijeme trazenja onda postaje zanimljivo. Sretno vam svima i berićetno.

ODGOVORITE
Name

Schweiz

08.10.2019 19:43

Gde je bratska RUSIJA,znaci sve je laz,otkad su Turci i Papa,bili prijatelji,a najviše zla nanijeli Srbima,otkad Srbe vode prevaranti, koji ce Srbin reci zivjeli Turska, zalosno,zna Erdogan da ce Srbi za 50 g,biti manjina,i njihov ce biti auto put,tuga,volio bi da lazem

Name

He He

08.10.2019 20:20

Surovanje sa Turskom, Kinom i Rusijom ce da nas kosta samo tako, mislim na obican narod. Nama je mjesto u Evropi i NATO-u . Kako god, najebali smo, sad je kasno, ,,nema vise vremena za bilo sto,, .

ODGOVORITE
Name

Re

08.10.2019 21:48

Srbi kao uvijek se klade na pogrešne karte. Hoće u Europu a hoće i i sa Turcima i Rusima..Kad sjediš na dvije stolice ili bar pokušavaš padneš na ...

ODGOVORITE
Name

E

09.10.2019 04:40

Baš me briga ko gradi ali ako ce autoput doprinjeti ekonomskom razvoju, bržem transportu ljudi i roba kao i povezivanju Sarajeva i Beograda a ne sukobima imaju moju podršku.

ODGOVORITE