Ко су "кумови судије са задатком"?

И зашто је био смењен Мирослав Радоман? Некадашњи председник Судијске комисије ФСС Мирослав Радоман је говорио за Данас о актуелном моменту у српском фудбалу.

Фудбал 08.10.2019 | 23:30
Ко су "кумови судије са задатком"?
Он је истакао да садашња Судијска комисија не делегира судије по способности, већ по жељама клубова и интересних група.

"Ова Судијска комисија нема карактер, па из тога произилази да немају ни ауторитет. Зато ни не објављују јавно своје одлуке већ све своди на медијске натписе да ли је неки арбитар погрешио или не. Довољно је да погледате биографије људи који седе у Судијској комисији и биће вам јасно зашто они немају капацитет за озбиљне одлуке и зашто су неке судије деградиране и кажњене када добро воде утакмице, а напредују они који имају најспорније одлуке", каже Радоман.

Под лупом је арбитар Бојан Николић, за кога је прошле сезоне из Војводине речено да је "човек са задатком", а у тој групи је и, како пише Данас, његов кум Петар Пипер.

Наводно су њих двојица најзаслужнији што је нишки Раднички прошле сезоне био вицешампион јер су водили више од две трећине утакмица тог клуба.

"Све сам их скинуо са листе судија, од Николића па надаље… Зато сам и смењен јер нисам желео да дозволим да утакмице воде арбитри који испуњавају жеље. Када је конкретно Николић у питању, то се више не може тумачити као лоше суђење. Када из меча у меч, из сезоне у сезону, понављате исте ствари, онда то никако не може бити грешка већ нешто друго. Ако нам је будућност у таквим арбитрима, онда је српски фудбал умро", истиче Радоман.

За судију Момчила Марковића који је протеклог викенда досудио непостојећи пенал за Вождовац против Партизана, иако је претходно пропустио да у два наврата можда оправдано покаже на белу тачку за госте, тврди се да спада међу оне који не желе да учествују у комбинацијама, те да су грешке које прави потпуно случајне.

"Исти глас "бије" и Игора Стојиљковића који је из необјашњивих разлога пре три кола доделио Звезди пенал против Инђије, иако је нападач црвено-белих Вукановић фаулиран ван казненог простора. Добар глас прати и тренутно нашег најбољег интернационалца Срђана Јовановића који ове сезоне води и мечеве Лиге шампиона, али је у вечитом дербију направио пропуст када је свирао фаул Жандера над Стојковићем иако прекршаја није било. Међу непоткупљиве арбитре убраја се и Новак Симовић Елвис који је протеклог пролећа водио без грешке два вечита дербија", наводи се у тексту Данаса.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар