Дебакл “самба пројекта“...!

Тандем Жунињо – Силвињо потрајао три месеца, Лион у помоћ зове Блана, Венгера, Вијеру. . .  Пораз од Сент Етјена изазвао промену на клупи.

Фудбал 08.10.2019 | 23:15
Дебакл “самба пројекта“...!
Пројекат "нови Лион" већ је озбиљно уздрман, пошто љетошње промјене до сада нису донијеле ништа добро. Лион је током паузе између двије сезоне на мјесто тренера довео Силвиња, а за спортског директора је постављен Жунињо Пернамбукано, али није дуго требало предсједнику клуба да првом већ уручи отказ.

Дерби против Сент Етјена је "дошао главе" тренеру Силвињу и Жан Мишел Ола је одмах ријешио да пресјече - спреман је за довођење већег тренерског имена.

Како преноси "Ле Паризијен", Силвињу је уручен отказ због само двије побједе у првих девет кола, а главне жеље предсједника Лиона сада су Арсен Венгер и Лоран Блан!

Како наводи исти лист, ово је тек трећи пут да је Жан Мишел Ола отпустио тренера у току сезоне за 32 године колико је на челу клуба и сада жели да остави прави утисак. Његов сан је довођење Венгера, који је већ више од годину дана без посла, након што је напустио Арсенал после 22 године у клубу.

Биће тежак задатак за Олу да наговори Венгера да се лати посла, а уз њега се помиње и Лоран Блан. Шампион свијета са Француском из 1998. је током тренерске каријере водио ПСЖ, Француску и Бордо, док француски медији напомињу да је недавно одбио понуду Севиље да постане њихов тренер.

Он се чини као реалнија опција, док су осим њих двојице у игри још два имена. Реми Гард је послије Астон Виле отишао да радио у Монтреал Импакт у МЛС лиги, а већ је и био тренер Лиона од 2011. до 2014. године.

Можда и најхрабрији потез Оле био би да да прилику Тијагу Моти. Тренер омладинаца Пари Сен Жермена још увијек није водио ниједан сениорски тим и такав потез предсједника Лиона био би најрадикалнији од свих поменутих.

Спортски директор Жунињо за сада остаје у клубу. Он је преузео сву кривицу за лоше резултате Силвиња, али и даље вјерује у свој пројекат.

Лион се послије девет одиграних кола налази на 14. месту, са истим бројем бодова као Тулуз на 18. мјесту и са бодом више од два за сада најгора тиме лиге, Дижона и Меца.

Јавност их је дочекала са одушевљењем. Две велике звезде Олимпикове златне ере. Изгледало је да је ауторитарни председник Жан-Мишел Ола жели мало да одмори и да људима од поверења преда нешто веће ингеренције. А Жунињо, нови спортски директор, те Силвињо, нови шеф струке, савршено су му служили као играчи. Све је изгледало идилично. Млади и стручни људи у модерним оделима, са уредним фризурама и зачешљаним, хипстерским брадама...

Проблем је само што “бразилска самба“ у Лиону није потрајала ни три месеца. Ола више није могао да гледа у шта му се екипа претвара. После пораза у великом дербију са Сент Етјеном, који је само два дана раније на место шефа струке поставио бившег тренера Лестер Ситија Клода Пуела, Ола је у макере узвикнуо: “Па ми ништа не можемо“. Дан касније Силвињо је отпуштен.

А почело је тако лепо. После 3:0 на гостовању код Монака рапсодија против Анжеа и победа од 6:0. Испоставило се међутим да је та победа била и последња за Олимпик у Лиги 1. Лион је после девет кола на 14. месту на табели, али и оно вара јер значи да је Лион само бод испред фењераша.

Ола није могао да трпи. Екипу ће привремено водити Жералд Батикл, али тражи се звучније име. Више нема места експериментисању. Схватио је то и Жунињо, и он сам је изневерио очекивања председника. Ола је наиме желео да “Жунију“ препусти улогу газде, али се Бразилац испрва држао превише далеко од екипе. Инсистирао је код Оле да му да простора да ствари постави како мисли да треба. Није дуго требало искусном вуку да схвати да се преварио, наредио је Жунињо да се спусти и до тима.

Тек тада је Жунињо Пермамбукано схватио колико је погрешио са Силвињом. И колико је Силвињо погрешио са својим избором сарадника. Грегори Купе усамљеник у свом свету, Клаудио Касапа без ауторитета међу играчима, а Силвињо парализован због тога што му директор сада “руши ауторитет“ покушавајући да испегла ситуацију. Идеје младог стручњака превише конзервативне, схватио је и Жунињо да је ту крај пријатељству, да ће Силвињо и њега повући у провалију. Није могао да схвати да му Тијаго Мендес на полувремену меча са Сент Етјеном повраћа у свлачионици због болести, а Силвињо свеједно инсистира да он истрчи на терен...

У понедељак Жунињо је пресекао. Дружба је дружба, али служба је служба. Пријатељство нема везе с тим, Силвињо је морао да буде отпуштен. Први пут за више од 30 година владавине Оле у Лиону да је један тренер смењен тако брзо. То није Лион. Али ни ово што екипа тренутно игра није Лион.

Ко следећи? Лоран Блан је слободан и према информацијама француских медија са њим је већ заказан разговор. Слободан је и Арсен Венгер, али је питање да ли би Жунињо могао да га приволи у Лион. Пре Силвињовог доласка, док је у клубу још било популарно мишљење да је време за младе снаге, помињало се и име Микела Артете, асистента Пепа Гвардиоле у Манчестер Ситију, па и Тијага, некадашњег Лионово играча и погађате – Жунињовог саиграча. После дебакла са Силвињом те идеје више нису популарне. Неке структуре у клубу гурају и Патрика Вијеру, актуелног тренера Нице.

Сигурно је само да Жунињо више неће имати сасвим одрешене руке. Ола ће се вратити за команде, то је сасвим јасно.

Извор: моззартспорт/мондо.рс

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар