Debakl “samba projekta“...!

Tandem Žuninjo – Silvinjo potrajao tri meseca, Lion u pomoć zove Blana, Vengera, Vijeru. . .  Poraz od Sent Etjena izazvao promenu na klupi.

Fudbal 08.10.2019 | 23:15
Debakl “samba projekta“...!
Projekat "novi Lion" već je ozbiljno uzdrman, pošto ljetošnje promjene do sada nisu donijele ništa dobro. Lion je tokom pauze između dvije sezone na mjesto trenera doveo Silvinja, a za sportskog direktora je postavljen Žuninjo Pernambukano, ali nije dugo trebalo predsjedniku kluba da prvom već uruči otkaz.

Derbi protiv Sent Etjena je "došao glave" treneru Silvinju i Žan Mišel Ola je odmah riješio da presječe - spreman je za dovođenje većeg trenerskog imena.

Kako prenosi "Le Parizijen", Silvinju je uručen otkaz zbog samo dvije pobjede u prvih devet kola, a glavne želje predsjednika Liona sada su Arsen Venger i Loran Blan!

Kako navodi isti list, ovo je tek treći put da je Žan Mišel Ola otpustio trenera u toku sezone za 32 godine koliko je na čelu kluba i sada želi da ostavi pravi utisak. Njegov san je dovođenje Vengera, koji je već više od godinu dana bez posla, nakon što je napustio Arsenal posle 22 godine u klubu.

Biće težak zadatak za Olu da nagovori Vengera da se lati posla, a uz njega se pominje i Loran Blan. Šampion svijeta sa Francuskom iz 1998. je tokom trenerske karijere vodio PSŽ, Francusku i Bordo, dok francuski mediji napominju da je nedavno odbio ponudu Sevilje da postane njihov trener.

On se čini kao realnija opcija, dok su osim njih dvojice u igri još dva imena. Remi Gard je poslije Aston Vile otišao da radio u Montreal Impakt u MLS ligi, a već je i bio trener Liona od 2011. do 2014. godine.

Možda i najhrabriji potez Ole bio bi da da priliku Tijagu Moti. Trener omladinaca Pari Sen Žermena još uvijek nije vodio nijedan seniorski tim i takav potez predsjednika Liona bio bi najradikalniji od svih pomenutih.

Sportski direktor Žuninjo za sada ostaje u klubu. On je preuzeo svu krivicu za loše rezultate Silvinja, ali i dalje vjeruje u svoj projekat.

Lion se poslije devet odigranih kola nalazi na 14. mestu, sa istim brojem bodova kao Tuluz na 18. mjestu i sa bodom više od dva za sada najgora time lige, Dižona i Meca.

Javnost ih je dočekala sa oduševljenjem. Dve velike zvezde Olimpikove zlatne ere. Izgledalo je da je autoritarni predsednik Žan-Mišel Ola želi malo da odmori i da ljudima od poverenja preda nešto veće ingerencije. A Žuninjo, novi sportski direktor, te Silvinjo, novi šef struke, savršeno su mu služili kao igrači. Sve je izgledalo idilično. Mladi i stručni ljudi u modernim odelima, sa urednim frizurama i začešljanim, hipsterskim bradama...

Problem je samo što “brazilska samba“ u Lionu nije potrajala ni tri meseca. Ola više nije mogao da gleda u šta mu se ekipa pretvara. Posle poraza u velikom derbiju sa Sent Etjenom, koji je samo dva dana ranije na mesto šefa struke postavio bivšeg trenera Lester Sitija Kloda Puela, Ola je u makere uzviknuo: “Pa mi ništa ne možemo“. Dan kasnije Silvinjo je otpušten.

A počelo je tako lepo. Posle 3:0 na gostovanju kod Monaka rapsodija protiv Anžea i pobeda od 6:0. Ispostavilo se međutim da je ta pobeda bila i poslednja za Olimpik u Ligi 1. Lion je posle devet kola na 14. mestu na tabeli, ali i ono vara jer znači da je Lion samo bod ispred fenjeraša.

Ola nije mogao da trpi. Ekipu će privremeno voditi Žerald Batikl, ali traži se zvučnije ime. Više nema mesta eksperimentisanju. Shvatio je to i Žuninjo, i on sam je izneverio očekivanja predsednika. Ola je naime želeo da “Žuniju“ prepusti ulogu gazde, ali se Brazilac isprva držao previše daleko od ekipe. Insistirao je kod Ole da mu da prostora da stvari postavi kako misli da treba. Nije dugo trebalo iskusnom vuku da shvati da se prevario, naredio je Žuninjo da se spusti i do tima.

Tek tada je Žuninjo Permambukano shvatio koliko je pogrešio sa Silvinjom. I koliko je Silvinjo pogrešio sa svojim izborom saradnika. Gregori Kupe usamljenik u svom svetu, Klaudio Kasapa bez autoriteta među igračima, a Silvinjo paralizovan zbog toga što mu direktor sada “ruši autoritet“ pokušavajući da ispegla situaciju. Ideje mladog stručnjaka previše konzervativne, shvatio je i Žuninjo da je tu kraj prijateljstvu, da će Silvinjo i njega povući u provaliju. Nije mogao da shvati da mu Tijago Mendes na poluvremenu meča sa Sent Etjenom povraća u svlačionici zbog bolesti, a Silvinjo svejedno insistira da on istrči na teren...

U ponedeljak Žuninjo je presekao. Družba je družba, ali služba je služba. Prijateljstvo nema veze s tim, Silvinjo je morao da bude otpušten. Prvi put za više od 30 godina vladavine Ole u Lionu da je jedan trener smenjen tako brzo. To nije Lion. Ali ni ovo što ekipa trenutno igra nije Lion.

Ko sledeći? Loran Blan je slobodan i prema informacijama francuskih medija sa njim je već zakazan razgovor. Slobodan je i Arsen Venger, ali je pitanje da li bi Žuninjo mogao da ga privoli u Lion. Pre Silvinjovog dolaska, dok je u klubu još bilo popularno mišljenje da je vreme za mlade snage, pominjalo se i ime Mikela Artete, asistenta Pepa Gvardiole u Mančester Sitiju, pa i Tijaga, nekadašnjeg Lionovo igrača i pogađate – Žuninjovog saigrača. Posle debakla sa Silvinjom te ideje više nisu popularne. Neke strukture u klubu guraju i Patrika Vijeru, aktuelnog trenera Nice.

Sigurno je samo da Žuninjo više neće imati sasvim odrešene ruke. Ola će se vratiti za komande, to je sasvim jasno.

Izvor: mozzartsport/mondo.rs

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar