Свечани почетак градња ауто-пута Београд-Сарајево

Посета турског председника Реџепа Тајипа Ердогана Србији донеће двема земљама нове економске договоре, али је ово прилика и за обележавање већ постигнутих. Тако ће у данас, у присуству председника Србије и Турске, свечано бити означен почетак радова на аутопуту Београд - Сарајево, десет месеци након потписивања комерцијалног уговора вредног 250 милиона евра за израду планова детаљне регулације, пројектовање и изградњу ове саобраћајнице.

Србија 08.10.2019 | 12:09
Свечани почетак градња ауто-пута Београд-Сарајево
Аутопут Београд-Сарајево први је аутопут који ће директно повезати Србију и БиХ, односно Републику Српску, а од великог је значаја и за повезивање у региону.

Како је раније истицао Расим Љајић, министар трговине, туризма и телекомуникација, планирана изградња овог аутопута је од огромне важности за односе Србије и БиХ, јер су то "две земље које имају највећу трговинску размену, а најгоре путеве".

Укупна вредност 1,05 милијарде евра

Аутопут Београд-Сарајево градиће се као прстен, у два правца: Кузмин - Сремска Рача (граница са БиХ) - Бијељина и Пожега - Котроман (граница са БиХ). Деоница Сремска Рача – Кузмин има дужину од око 18 километара, а траса Пожега-Ужице-Котроман је дугачка око 60 километара.

Укупна вредност изградње обе деонице на територији Србије је око 1,05 милијарде евра, од чега је око 220 милиона евра вредност изградње деонице Сремска Рача - Кузмин, а око 830 милиона евра деоница Пожега-Котроман.

Градња аутопута Београд-Сарајево званично је почела крајем августа отварањем градилишта на деоници Сремска Рача-Кузмин, а рок за изградњу је две и по године. Иначе, на путу из Србије према БиХ, кроз насељена места Кузмин, Босут и Сремску Рачу дневно прође неколико хиљада возила.

Класичан аутопут

Деоница Сремска Рача-Кузмин, дужине око 18 километара, пројектована је, објашњавају надлежни, као класичан аутопутни профил са две возне и једном зауставном траком (за сваки смер вожње) и средњим разделним појасом, за брзину од 130 километара на час. Пројектује се као део будућег аутопутног правца према Бијељини.

Почетак саобраћајнице највишег путног ранга предвиђен је у близини постојеће такозване денивелисане раскрснице Кузмин, преко које је остварена веза са државним путем који иде кроз насеља Кузмин и Босут, а све до постојећег граничног прелаза код Сремске Раче. Главни објекат на траси аутопута је мост преко реке Саве код Сремске Раче, чија је дужина око 1,3 километра. Поред моста, предвиђена је и изградња новог граничног прелаза.

Други правац, деоница Пожега-Ужице-Котроман (граница са БиХ), дужине око 60 километара, са Коридором 11 повезује се у Пожеги, а од Пожеге преко Моравског коридора (Е-761) требало би да се у Појатама повеже са Коридором 10.

"Када завршимо аутопут до Пожеге, ту ће бити рачвање на два крака: један ка Дугој Пољани односно Новом Пазару, Сјеници, Бољару и граници са Црној Гором, други ка Котроману и граници са БиХ, а онда даље ка Сарајеву. За деоницу Пожега - Котроман очекујемо да буде завршена документација и да следеће године видимо са просторним планом", истичу у Министарству грађевинарства.

Од техничке документације за ову деоницу, кажу у министарству, усвојена је Претходна студија оправданости са генералним пројектом, коју је Ревизиона комисија усвојила 2010. године. Потребно је још израдити преосталу документацију, што је обухваћено комерцијалним уговором са компанијом Ташјапи.

Како је рекла министарка Зорана Михајловић, почетак радова на овој деоници може да се очекује у 2021. години.

Уговори

Комерцијални уговор за израду планова детаљне регулације, пројектовање и изградњу деоница потписан је 19. децембра 2018. године у Београду, а овај стратешки документ потписали су потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић, в.д. директора "Путеви Србије" Зоран Дробњак и председник турске компаније "Ташјапи" Емруалх Туранли.

Вредност уговора је 250 милиона евра и обухвата припрему планске, пројектне и техничке документације и извођење радова на деоници Сремска Рача-Кузмин - укупно 225 милиона евра - и припрему пројектне и техничке документације за деоницу Пожега-Котроман - 25 милиона евра. Пројекат ће се финансирати из зајма турске Ексим банке и буџета Републике Србије.

Комерцијалним уговором предвиђено је да Ташјапи изради комплетну планску и техничку документацију и то Планове детаљне регулације, Студију оправданости са идејним пројектом, Пројекат за грађевинску дозволу и Пројекат за извођење, те извођење радова на изградњи.

Мост преко Саве

Из "Путева Србије" кажу да ће укупна дужина моста преко Саве код Сремске Раче бити 1.310 метара.

"Мост се састоји од прилазних бетонских конструкција на левој и десној обали Саве, дужине 530 и 450 метара, и челичне конструкције над реком дужине 330 метара", истичу и додају како је опште познато да су објекти попут тунела и мостова најзахтевнији део пројекта приликом изградње путева.

(Блиц)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

кико

08.10.2019 10:16

Па нека се нешто и позитивно дешава. За двије и по године по кајмак у Ужице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кики

08.10.2019 12:36

ОВО СУ ДВА АУТОПУТА БГ-СА....свака им цаст.

Name

Тес

08.10.2019 15:38

Како мајке ти. За две и по године ће направити Кузмин - Рача, за две године почиње Пожега - Ужице. А о ауто путу кроз РС и БиХ нико ништа не прича.

Name

Коле

08.10.2019 10:44

Овај Додо остварује резултате, а опозиција само млати празну сламу и трпа лову у властите џепове

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јое

08.10.2019 12:02

Ја колико знам читати, Додик нема везе са овим аутопутем,а ни са осталим дионицама до сада направљеним. Паре за овај пут је дала Турска а за остале су средства обезбјеђена кредитима од ММФ-а, дакле опет ћемо ми то враћати а не Додик и његови мафијаши

Name

Српска

08.10.2019 12:44

Зато је Додик опрао паре на овим "аутопутевима" и путевима у РС који тренутно постоје.

Name

Да

08.10.2019 13:05

Виде се његови које је радио по РСу. Ово је државни ниво који је договорен пре њега

Name

Рашо

08.10.2019 15:49

Велиш остварује резултате,рекао бих да си пожурио јер само када тај аутопут буде готов може се рећи да је нешто остварио а да не говоримо о томе ко ће кредите да враћа.

Name

11903

13.10.2019 15:29

Управо је Младен Босиц прије 2 године заговарао управо ту трасу, па га тај твој сто остварује резултате прогласи за издајника, па је велико питање ко заиста ради, а ко млати празну сламу, ако цемо по истини?

Name

борац

08.10.2019 10:47

Турци су нам и друмове градили сад аутопутеве па гдје смо ми срби у свему томе ма нигдје брате срамота а имамо превелика уста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

08.10.2019 10:52

Сјетимо се оне Море Марко не ори друмова !!Море турци не гзте орања

ОДГОВОРИТЕ
Name

007 Бонд

08.10.2019 10:58

Војвођански П коридор: Београд- Зрењанин- Нови Сад. ...Пруга Београд-Будимпешта. Аутопут Београд-Сарајево. А то са Сарајевом намерно раде, јер опет набацују Бошњаке Србима. Све ће то изгледа бити један пакет. Србија, Република Српска, Федерација (Срби и Бошњаци).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брко

08.10.2019 12:46

Добро јутро колумбо

Name

просветитељ

08.10.2019 12:43

Сада ми тек није јасно гдје је Романија и Подриње у овој ситуацији,оста исток на магистрали,ништа од брзе цесте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворник

08.10.2019 13:20

Ништа од тог нажалост, подриње је опет заобиђено.