Svečani početak gradnja auto-puta Beograd-Sarajevo

Poseta turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji doneće dvema zemljama nove ekonomske dogovore, ali je ovo prilika i za obeležavanje već postignutih. Tako će u danas, u prisustvu predsednika Srbije i Turske, svečano biti označen početak radova na autoputu Beograd - Sarajevo, deset meseci nakon potpisivanja komercijalnog ugovora vrednog 250 miliona evra za izradu planova detaljne regulacije, projektovanje i izgradnju ove saobraćajnice.

Srbija 08.10.2019 | 12:09
Svečani početak gradnja auto-puta Beograd-Sarajevo
Autoput Beograd-Sarajevo prvi je autoput koji će direktno povezati Srbiju i BiH, odnosno Republiku Srpsku, a od velikog je značaja i za povezivanje u regionu.

Kako je ranije isticao Rasim Ljajić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, planirana izgradnja ovog autoputa je od ogromne važnosti za odnose Srbije i BiH, jer su to "dve zemlje koje imaju najveću trgovinsku razmenu, a najgore puteve".

Ukupna vrednost 1,05 milijarde evra

Autoput Beograd-Sarajevo gradiće se kao prsten, u dva pravca: Kuzmin - Sremska Rača (granica sa BiH) - Bijeljina i Požega - Kotroman (granica sa BiH). Deonica Sremska Rača – Kuzmin ima dužinu od oko 18 kilometara, a trasa Požega-Užice-Kotroman je dugačka oko 60 kilometara.

Ukupna vrednost izgradnje obe deonice na teritoriji Srbije je oko 1,05 milijarde evra, od čega je oko 220 miliona evra vrednost izgradnje deonice Sremska Rača - Kuzmin, a oko 830 miliona evra deonica Požega-Kotroman.

Gradnja autoputa Beograd-Sarajevo zvanično je počela krajem avgusta otvaranjem gradilišta na deonici Sremska Rača-Kuzmin, a rok za izgradnju je dve i po godine. Inače, na putu iz Srbije prema BiH, kroz naseljena mesta Kuzmin, Bosut i Sremsku Raču dnevno prođe nekoliko hiljada vozila.

Klasičan autoput

Deonica Sremska Rača-Kuzmin, dužine oko 18 kilometara, projektovana je, objašnjavaju nadležni, kao klasičan autoputni profil sa dve vozne i jednom zaustavnom trakom (za svaki smer vožnje) i srednjim razdelnim pojasom, za brzinu od 130 kilometara na čas. Projektuje se kao deo budućeg autoputnog pravca prema Bijeljini.

Početak saobraćajnice najvišeg putnog ranga predviđen je u blizini postojeće takozvane denivelisane raskrsnice Kuzmin, preko koje je ostvarena veza sa državnim putem koji ide kroz naselja Kuzmin i Bosut, a sve do postojećeg graničnog prelaza kod Sremske Rače. Glavni objekat na trasi autoputa je most preko reke Save kod Sremske Rače, čija je dužina oko 1,3 kilometra. Pored mosta, predviđena je i izgradnja novog graničnog prelaza.

Drugi pravac, deonica Požega-Užice-Kotroman (granica sa BiH), dužine oko 60 kilometara, sa Koridorom 11 povezuje se u Požegi, a od Požege preko Moravskog koridora (E-761) trebalo bi da se u Pojatama poveže sa Koridorom 10.

"Kada završimo autoput do Požege, tu će biti račvanje na dva kraka: jedan ka Dugoj Poljani odnosno Novom Pazaru, Sjenici, Boljaru i granici sa Crnoj Gorom, drugi ka Kotromanu i granici sa BiH, a onda dalje ka Sarajevu. Za deonicu Požega - Kotroman očekujemo da bude završena dokumentacija i da sledeće godine vidimo sa prostornim planom", ističu u Ministarstvu građevinarstva.

Od tehničke dokumentacije za ovu deonicu, kažu u ministarstvu, usvojena je Prethodna studija opravdanosti sa generalnim projektom, koju je Reviziona komisija usvojila 2010. godine. Potrebno je još izraditi preostalu dokumentaciju, što je obuhvaćeno komercijalnim ugovorom sa kompanijom Tašjapi.

Kako je rekla ministarka Zorana Mihajlović, početak radova na ovoj deonici može da se očekuje u 2021. godini.

Ugovori

Komercijalni ugovor za izradu planova detaljne regulacije, projektovanje i izgradnju deonica potpisan je 19. decembra 2018. godine u Beogradu, a ovaj strateški dokument potpisali su potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović, v.d. direktora "Putevi Srbije" Zoran Drobnjak i predsednik turske kompanije "Tašjapi" Emrualh Turanli.

Vrednost ugovora je 250 miliona evra i obuhvata pripremu planske, projektne i tehničke dokumentacije i izvođenje radova na deonici Sremska Rača-Kuzmin - ukupno 225 miliona evra - i pripremu projektne i tehničke dokumentacije za deonicu Požega-Kotroman - 25 miliona evra. Projekat će se finansirati iz zajma turske Eksim banke i budžeta Republike Srbije.

Komercijalnim ugovorom predviđeno je da Tašjapi izradi kompletnu plansku i tehničku dokumentaciju i to Planove detaljne regulacije, Studiju opravdanosti sa idejnim projektom, Projekat za građevinsku dozvolu i Projekat za izvođenje, te izvođenje radova na izgradnji.

Most preko Save

Iz "Puteva Srbije" kažu da će ukupna dužina mosta preko Save kod Sremske Rače biti 1.310 metara.

"Most se sastoji od prilaznih betonskih konstrukcija na levoj i desnoj obali Save, dužine 530 i 450 metara, i čelične konstrukcije nad rekom dužine 330 metara", ističu i dodaju kako je opšte poznato da su objekti poput tunela i mostova najzahtevniji deo projekta prilikom izgradnje puteva.

(Blic)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

kiko

08.10.2019 12:16

Pa neka se nešto i pozitivno dešava. Za dvije i po godine po kajmak u Užice.

ODGOVORITE
Name

kiki

08.10.2019 14:36

OVO SU DVA AUTOPUTA BG-SA....svaka im cast.

Name

Tes

08.10.2019 17:38

Kako majke ti. Za dve i po godine će napraviti Kuzmin - Rača, za dve godine počinje Požega - Užice. A o auto putu kroz RS i BiH niko ništa ne priča.

Name

Kole

08.10.2019 12:44

Ovaj Dodo ostvaruje rezultate, a opozicija samo mlati praznu slamu i trpa lovu u vlastite džepove

ODGOVORITE
Name

Joe

08.10.2019 14:02

Ja koliko znam čitati, Dodik nema veze sa ovim autoputem,a ni sa ostalim dionicama do sada napravljenim. Pare za ovaj put je dala Turska a za ostale su sredstva obezbjeđena kreditima od MMF-a, dakle opet ćemo mi to vraćati a ne Dodik i njegovi mafijaši

Name

Српска

08.10.2019 14:44

Зато је Додик опрао паре на овим "аутопутевима" и путевима у РС који тренутно постоје.

Name

Da

08.10.2019 15:05

Vide se njegovi koje je radio po RSu. Ovo je državni nivo koji je dogovoren pre njega

Name

Рашо

08.10.2019 17:49

Велиш остварује резултате,рекао бих да си пожурио јер само када тај аутопут буде готов може се рећи да је нешто остварио а да не говоримо о томе ко ће кредите да враћа.

Name

11903

13.10.2019 17:29

Upravo je Mladen Bosic prije 2 godine zagovarao upravo tu trasu, pa ga taj tvoj sto ostvaruje rezultate proglasi za izdajnika, pa je veliko pitanje ko zaista radi, a ko mlati praznu slamu, ako cemo po istini?

Name

borac

08.10.2019 12:47

Turci su nam i drumove gradili sad autoputeve pa gdje smo mi srbi u svemu tome ma nigdje brate sramota a imamo prevelika usta.

ODGOVORITE
Name

mislim

08.10.2019 12:52

Sjetimo se one More Marko ne ori drumova !!More turci ne gzte oranja

ODGOVORITE
Name

007 Бонд

08.10.2019 12:58

Војвођански П коридор: Београд- Зрењанин- Нови Сад. ...Пруга Београд-Будимпешта. Аутопут Београд-Сарајево. А то са Сарајевом намерно раде, јер опет набацују Бошњаке Србима. Све ће то изгледа бити један пакет. Србија, Република Српска, Федерација (Срби и Бошњаци).

ODGOVORITE
Name

Brko

08.10.2019 14:46

Dobro jutro kolumbo

Name

prosvetitelj

08.10.2019 14:43

Sada mi tek nije jasno gdje je Romanija i Podrinje u ovoj situaciji,osta istok na magistrali,ništa od brze ceste.

ODGOVORITE
Name

Zvornik

08.10.2019 15:20

Ništa od tog nažalost, podrinje je opet zaobiđeno.