Помоћи од државе нема за оне који напуштају дом

У Дому „Рада Врањешевић“ тренутно борави 70 штићеника. Они који ове године завршавају школовање или обиљежавају пунољетство биће приморани да напусте ову установу. Провјерили смо да ли ће имати нечију подршку, или ће бити приморани да сами траже други дом.

Република Српска 07.10.2019 | 19:05
Помоћи од државе нема за оне који напуштају дом
Ни након неколико мјесеци од подношења иницијативе, конкретних помака по питању стамбеног збрињавања за штићенике Дома „Рада Врањешевић“ нема. Наиме, Дом за дјецу без родитељског старања обратио се Градској управи Бањалука са намјером да се дјеци која напуштају ову установу ријеши стамбено питање, али по свему судећи на ову врсту помоћи не могу рачунати.

"Ми смо упутили иницијативу и молбу граду за додјелу једне или двије стамбене јединице које би користили наши млади по напуштању ове установе . Још увијек чекамо званичан одговор градских власти и ја се надам да ће бити слуха од локалне заједнице и да ћемо успјети да добијемо бар једну стамбену јединицу", наводи директор Дома Владимир Кајкут.

Након пунољетства или завршетка школовања, дјеца су приморана да напусте Дом. Уколико немају подршку породице или сродника, морају да се сами сналазе за егзистенцију. Управо то брине и Невена Мишковића који одбројава дане до одласка из ове установе. 

"За два мјесеца ћу напустити ову установу. Хвата ме та нека туга, паника. Треба сам себи правити ручак, прати веш. Човјек кад се запосли и има своју неку пару све је лакше. Што се тиче тих станова мислим да је то права ствар и да ће нам много олакшати и помоћи бар што се тиче смјештаја“, објашњава Невен Мишковић.   

Први човјек Бањалуке каже да град нема на располагању станова које могу намијенити штићеницима Дома. Тврди да, будући да је Дом „Рада Врањешевић“ републичка установа,  градска управа нема надлежности за рјешавање овог проблема.

"Дом се обраћао са питањем да ли имамо слободан објекат који бисмо могли дати за становање. Град нема празних кућа или станова које би могао дати. Ми по закону који се односи на тзв. непотраживане станове, те станове додјељујемо породицама погинулих бораца, ратним војним инвалидима тако да буквално немамо шта понудити у овој случају“-истиче градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.

У Дому „Рада Врањешевић“ тренутно борави 70 штићеника, а прошле године након завршене средње школе из Дома је отишло 13 корисника. Како и на који начин су се снашли није познато, али из Дома увјеравају да су им у складу са својим могућностима пружили помоћ приликом проналаска адекватног запослења.



БН ТВ

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

ТЛН

07.10.2019 18:36

Како нема,има администратвни центар РС-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

07.10.2019 20:04

Нема мјеста вец заузето све...

Name

Мирко

07.10.2019 20:33

А јесу ти станови у Бањалуци предвидјени само за дјецу из Бањалуке или и за дјецу из других општина? Ако јесу, зашто јесу?

Name

тото

07.10.2019 19:08

назалост оваке установе ту дјецу апсолутно ни мало не осамостале,јер су навикнути од малих ногу да се други брине о свему...то потврдјују ријеци овог младица,ко це сад прати веш,кувати руцак..банална ствар а њима тако теска и крупна…..не уце се самосталном зивоту ни мало…..И кад требају изаци нити знају куд це нити како це…..туга преголема

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бисаз

07.10.2019 22:12

Ваше мишљење је врло површно и јако далеко од истине, крв се прописа радећи тај посао.

Name

Бања Лука

07.10.2019 20:04

Па наравно да нема, кад сте све продали. Јос на то све поставите овог идиота Кајкута за директора наркоманцину и алкохолицара. Сто не донесете тестер из апотеке 30 КМ и нека се пописа по њену па цете видјети како свијетли тракица као новогодисња јелкица од супстанци које уноси вец дуги низ година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Салваторе

08.10.2019 09:15

Какав год да је тај човјек је за 5 година урадио за дјецу и Дом више него његови претходници за 50. Дјеца га воле.

Name

Кумасин

08.10.2019 10:14

Ахааааа!

Name

Срам вас било властодрсци

07.10.2019 20:43

За њих немате посао и пар квадрата привременог смјештаја, а за курве, дрогу, виле, авионе, хеликоптере имате. Срећом, има виса сила, па це се и за вас и ваша покољења побринути, скотови срамни, неписмени и незасити

ОДГОВОРИТЕ