Pomoći od države nema za one koji napuštaju dom

U Domu „Rada Vranješević“ trenutno boravi 70 štićenika. Oni koji ove godine završavaju školovanje ili obilježavaju punoljetstvo biće primorani da napuste ovu ustanovu. Provjerili smo da li će imati nečiju podršku, ili će biti primorani da sami traže drugi dom.

Republika Srpska 07.10.2019 | 19:05
Pomoći od države nema za one koji napuštaju dom
Ni nakon nekoliko mjeseci od podnošenja inicijative, konkretnih pomaka po pitanju stambenog zbrinjavanja za štićenike Doma „Rada Vranješević“ nema. Naime, Dom za djecu bez roditeljskog staranja obratio se Gradskoj upravi Banjaluka sa namjerom da se djeci koja napuštaju ovu ustanovu riješi stambeno pitanje, ali po svemu sudeći na ovu vrstu pomoći ne mogu računati.

"Mi smo uputili inicijativu i molbu gradu za dodjelu jedne ili dvije stambene jedinice koje bi koristili naši mladi po napuštanju ove ustanove . Još uvijek čekamo zvaničan odgovor gradskih vlasti i ja se nadam da će biti sluha od lokalne zajednice i da ćemo uspjeti da dobijemo bar jednu stambenu jedinicu", navodi direktor Doma Vladimir Kajkut.

Nakon punoljetstva ili završetka školovanja, djeca su primorana da napuste Dom. Ukoliko nemaju podršku porodice ili srodnika, moraju da se sami snalaze za egzistenciju. Upravo to brine i Nevena Miškovića koji odbrojava dane do odlaska iz ove ustanove. 

"Za dva mjeseca ću napustiti ovu ustanovu. Hvata me ta neka tuga, panika. Treba sam sebi praviti ručak, prati veš. Čovjek kad se zaposli i ima svoju neku paru sve je lakše. Što se tiče tih stanova mislim da je to prava stvar i da će nam mnogo olakšati i pomoći bar što se tiče smještaja“, objašnjava Neven Mišković.   

Prvi čovjek Banjaluke kaže da grad nema na raspolaganju stanova koje mogu namijeniti štićenicima Doma. Tvrdi da, budući da je Dom „Rada Vranješević“ republička ustanova,  gradska uprava nema nadležnosti za rješavanje ovog problema.

"Dom se obraćao sa pitanjem da li imamo slobodan objekat koji bismo mogli dati za stanovanje. Grad nema praznih kuća ili stanova koje bi mogao dati. Mi po zakonu koji se odnosi na tzv. nepotraživane stanove, te stanove dodjeljujemo porodicama poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima tako da bukvalno nemamo šta ponuditi u ovoj slučaju“-ističe gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

U Domu „Rada Vranješević“ trenutno boravi 70 štićenika, a prošle godine nakon završene srednje škole iz Doma je otišlo 13 korisnika. Kako i na koji način su se snašli nije poznato, ali iz Doma uvjeravaju da su im u skladu sa svojim mogućnostima pružili pomoć prilikom pronalaska adekvatnog zaposlenja.



BN TV

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

TLN

07.10.2019 18:36

Kako nema,ima administratvni centar RS-a.

ODGOVORITE
Name

Mile

07.10.2019 20:04

Nema mjesta vec zauzeto sve...

Name

Mirko

07.10.2019 20:33

A jesu ti stanovi u Banjaluci predvidjeni samo za djecu iz Banjaluke ili i za djecu iz drugih opština? Ako jesu, zašto jesu?

Name

toto

07.10.2019 19:08

nazalost ovake ustanove tu djecu apsolutno ni malo ne osamostale,jer su naviknuti od malih nogu da se drugi brine o svemu...to potvrdjuju rijeci ovog mladica,ko ce sad prati veš,kuvati rucak..banalna stvar a njima tako teska i krupna…..ne uce se samostalnom zivotu ni malo…..I kad trebaju izaci niti znaju kud ce niti kako ce…..tuga pregolema

ODGOVORITE
Name

Bisaz

07.10.2019 22:12

Vaše mišljenje je vrlo površno i jako daleko od istine, krv se propisa radeći taj posao.

Name

Banja Luka

07.10.2019 20:04

Pa naravno da nema, kad ste sve prodali. Jos na to sve postavite ovog idiota Kajkuta za direktora narkomancinu i alkoholicara. Sto ne donesete tester iz apoteke 30 KM i neka se popisa po njenu pa cete vidjeti kako svijetli trakica kao novogodisnja jelkica od supstanci koje unosi vec dugi niz godina.

ODGOVORITE
Name

Salvatore

08.10.2019 09:15

Kakav god da je taj čovjek je za 5 godina uradio za djecu i Dom više nego njegovi prethodnici za 50. Djeca ga vole.

Name

Kumasin

08.10.2019 10:14

Ahaaaaa!

Name

Sram vas bilo vlastodrsci

07.10.2019 20:43

Za njih nemate posao i par kvadrata privremenog smještaja, a za kurve, drogu, vile, avione, helikoptere imate. Srećom, ima visa sila, pa ce se i za vas i vaša pokoljenja pobrinuti, skotovi sramni, nepismeni i nezasiti

ODGOVORITE