ФСС одлучио: ВАР и у српском фудбалу!

Идемо у УЕФА да нас науче! Извршни одбор ФСС донео је формалну одлуку о увођењу ВАР технологије на теренима Суперлиге Србије.  Сад нема назад: ФСС кренуо у процедуру увођења ВАР-а! Извршни одбор направио важан корак. . .

Фудбал 07.10.2019 | 23:15
ФСС одлучио: ВАР и у српском фудбалу!
Комисија српске фудбалске организације на челу са Миланом Караџићем у најбржем могућем року посетиће УЕФА и ФИФА како би добила смернице око спровођења видео технологије, наводи се у саопштењу ФСС.

Додаје се да ће ово "у значајној мери помоћи судијама да лакше и ефикасније деле правду на утакмицама нашег елитног ранга".

Идеју о увођењу видео технологије у српски фудбал још пре више од две године изнео је Партизан, али је тада остао потпуно усамљен. Међутим, догађаји у српском фудбалу, али и примена ВАР-а у многим земљама Европе, као и у најквалитетнијим фудбалским такмичењима, променили су мишљење других клубова.

У фебруару ове године ова идеја поново је разматрана у Заједници клубова Суперлиге и Прве лиге Србије, опет на предлог Партизана, али овог пута је подржана. Звезда је тада саопштила да "једва чека ВАР".

Видео технологија у српском фудбалу? Направљен је битан корак да то постане реалност. Комисија за увођење ВАР-а је одавно формирана у оквиру Фудбалског савеза Србије, али после серије судијских грешака на утакмицама Суперлиге, решено је да се процес убрза.

Извршни одбор Фудбалског савеза Србије је на данашњој седници поред осталих тема расправљао и на тему увођења видео технологије. Одлучено је да се контактирају ФИФА и УЕФА, да се аплицира за добијање тог новитета у светском фудбалу, а када се направи тај корак, то је преломна тачка, после које нема повратка на старо, после које нема одустајања од процеса.

У кратком саопштењу објављеном на сајту ФСС стоји:

„Извршни одбор је донео формалну одлуку о увођењу ВАР технологије на теренима Суперлиге Србије. Комисија наше фудбалске организације на челу са Миланом Караџићем у најбржем року посетиће УЕФА и ФИФА, како би добила смернице око спровођења видео технологије, која би у значајној мери помогла судијама да лакше и ефикасније деле правду на утакмицама нашег елитног ранга“.

Практично мало које коло у Суперлиги прође без неких озбиљних притужби клубова на арбитре, тако да би ВАР требало да помогне у подизању квалитета суђења и смањењу броја тих грешака.

Помоћ видео технологије је заживела у свих пет најјачих лига света, као и у Лиги шампиона, док ће у Лигу Европе бити уведена од пролећа.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар