FSS odlučio: VAR i u srpskom fudbalu!

Idemo u UEFA da nas nauče! Izvršni odbor FSS doneo je formalnu odluku o uvođenju VAR tehnologije na terenima Superlige Srbije.  Sad nema nazad: FSS krenuo u proceduru uvođenja VAR-a! Izvršni odbor napravio važan korak. . .

Fudbal 07.10.2019 | 23:15
FSS odlučio: VAR i u srpskom fudbalu!
Komisija srpske fudbalske organizacije na čelu sa Milanom Karadžićem u najbržem mogućem roku posetiće UEFA i FIFA kako bi dobila smernice oko sprovođenja video tehnologije, navodi se u saopštenju FSS.

Dodaje se da će ovo "u značajnoj meri pomoći sudijama da lakše i efikasnije dele pravdu na utakmicama našeg elitnog ranga".

Ideju o uvođenju video tehnologije u srpski fudbal još pre više od dve godine izneo je Partizan, ali je tada ostao potpuno usamljen. Međutim, događaji u srpskom fudbalu, ali i primena VAR-a u mnogim zemljama Evrope, kao i u najkvalitetnijim fudbalskim takmičenjima, promenili su mišljenje drugih klubova.

U februaru ove godine ova ideja ponovo je razmatrana u Zajednici klubova Superlige i Prve lige Srbije, opet na predlog Partizana, ali ovog puta je podržana. Zvezda je tada saopštila da "jedva čeka VAR".

Video tehnologija u srpskom fudbalu? Napravljen je bitan korak da to postane realnost. Komisija za uvođenje VAR-a je odavno formirana u okviru Fudbalskog saveza Srbije, ali posle serije sudijskih grešaka na utakmicama Superlige, rešeno je da se proces ubrza.

Izvršni odbor Fudbalskog saveza Srbije je na današnjoj sednici pored ostalih tema raspravljao i na temu uvođenja video tehnologije. Odlučeno je da se kontaktiraju FIFA i UEFA, da se aplicira za dobijanje tog noviteta u svetskom fudbalu, a kada se napravi taj korak, to je prelomna tačka, posle koje nema povratka na staro, posle koje nema odustajanja od procesa.

U kratkom saopštenju objavljenom na sajtu FSS stoji:

„Izvršni odbor je doneo formalnu odluku o uvođenju VAR tehnologije na terenima Superlige Srbije. Komisija naše fudbalske organizacije na čelu sa Milanom Karadžićem u najbržem roku posetiće UEFA i FIFA, kako bi dobila smernice oko sprovođenja video tehnologije, koja bi u značajnoj meri pomogla sudijama da lakše i efikasnije dele pravdu na utakmicama našeg elitnog ranga“.

Praktično malo koje kolo u Superligi prođe bez nekih ozbiljnih pritužbi klubova na arbitre, tako da bi VAR trebalo da pomogne u podizanju kvaliteta suđenja i smanjenju broja tih grešaka.

Pomoć video tehnologije je zaživela u svih pet najjačih liga sveta, kao i u Ligi šampiona, dok će u Ligu Evrope biti uvedena od proleća.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar