Бивши борци ОВК-а потиснути на изборима на КиМ

-- Косовски избори донели су значајне промене у гласању грађана након завршетка рата, јер су први пут потиснути бивши борци ОВК који су били на власти 20 година.

Србија 07.10.2019 | 15:25
Бивши борци ОВК-а потиснути на изборима на КиМ
Лист Њујорк тајмс наводи да су, откако је пре две деценије завршен рат са Србијом, косовске доминантне политичке личности до сада били људи који су се истакли као борци и задржали власт, иако нису успели да осигурају трајни мир и овладају економијом у распаду, преноси Радио слободна Европа.

"Међутим, на парламентарним изборима у недељу, нова генерација политичара понудила им је први пут озбиљан изазов. Опозиционе странке добиле су власт, а чини се да је владајућа странка одлучно побеђена на биралиштима, према пројекцијама косовске изборне комисије", пише Њујорк тајмс.

Према прелиминарним резултатима са 95,88 одсто пребројаних гласова објављеним данас, на превременим парламентарним изборима на Косову Самоопредељење Аљбина Куртија је победник са само 0,74 одсто гласова више од Демократског савеза Косова. Самоопредељење је добило 197.966 гласова, односно 25,74 одсто док је Демократски савез Косова са 192.300 или 25,05 одсто гласова.

Агенција АП такође указује да је опозиција надвладала бивше борце за слободу који су владали земљом од окончања рата пре 20 године.

Како наводи АП, избори у недељу одржани су уз позиве вођама да наставе дијалог са Србијом око нормализације веза, у блокади од када је претходна влада увела таксе од 100 одсто на српску робу.

Вођа Самоопредељења Аљбин Курти сада треба да формира владајућу коалицију, наводи АП и додаје да он није рекао како намерава да реши питање преговора са Србијом.

Агенција Франс прес наводи да су бирачи означили промену на Косову и ставили опозицију на чело, наносећи тежак пораз бившим герилским шефовима после деценије на власти.

Франс прес наводи да ће нове вође Косова бити суочене са двоструким изазовом, да не разочарају становништво, али и да одговоре на захтеве Запада, који очекује решење сукоба са Србијом, што је један од главних извора нестабилиности у Европи.

Чак и пре избора Американци и Европљани позвали су будуће вође Косова да хитно наставе преговоре са Србијом, који су већ месецима на мртвој тачки. Франс прес такође подсећа да Београд одбија да настави преговоре, док је на снази такса од 100 одсто коју је на српску робу увео досадашњи премијер Рамуш Харадинај.

Аљбин Курти већ је синоћ изразио спремност да води дијалог.

Једна од најосетљивијих тема биће институционална организација сектора, где живи око 120.000 косовских Срба који су референдумски дали глас кандидатима Српске листе, "продужене руке" владајуће странке у Београду, преноси Франс прес.

Франс прес указује да је председник Србије Александар Вучић рекао да је спреман да разговара са Куртијем који је дуго заговарао одбацивање Београда.

ББЦ пише да бивше вође Ослободилачке војске Косова "видају изборне ране" и да су гласачи у великој мери сматрали те странке одговорним за ендемску корупцију и недостатак развоја.

(Тањуг)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Дзоо

07.10.2019 13:44

Све дрзаве отјерасе мафију само ми Срби никако да прогледамо. Е земљо Србска отвори се да пропаднемо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ ДЗОО

07.10.2019 14:11

Отвори се земљо па ти не знас да се писе СрПска а не СрБска... стварно се отвори земљо са нама оваквим.

Name

Балијска бн телевизија

07.10.2019 14:31

Тако је брате Србине!

Name

wест

07.10.2019 13:55

Зато сто је запад тако хтио исти сценарио као у Хрватској, Босни,ми на Балкану смо западни експиримент

ОДГОВОРИТЕ