Bivši borci OVK-a potisnuti na izborima na KiM

-- Kosovski izbori doneli su značajne promene u glasanju građana nakon završetka rata, jer su prvi put potisnuti bivši borci OVK koji su bili na vlasti 20 godina.

Srbija 07.10.2019 | 15:25
Bivši borci OVK-a potisnuti na izborima na KiM
List Njujork tajms navodi da su, otkako je pre dve decenije završen rat sa Srbijom, kosovske dominantne političke ličnosti do sada bili ljudi koji su se istakli kao borci i zadržali vlast, iako nisu uspeli da osiguraju trajni mir i ovladaju ekonomijom u raspadu, prenosi Radio slobodna Evropa.

"Međutim, na parlamentarnim izborima u nedelju, nova generacija političara ponudila im je prvi put ozbiljan izazov. Opozicione stranke dobile su vlast, a čini se da je vladajuća stranka odlučno pobeđena na biralištima, prema projekcijama kosovske izborne komisije", piše Njujork tajms.

Prema preliminarnim rezultatima sa 95,88 odsto prebrojanih glasova objavljenim danas, na prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu Samoopredeljenje Aljbina Kurtija je pobednik sa samo 0,74 odsto glasova više od Demokratskog saveza Kosova. Samoopredeljenje je dobilo 197.966 glasova, odnosno 25,74 odsto dok je Demokratski savez Kosova sa 192.300 ili 25,05 odsto glasova.

Agencija AP takođe ukazuje da je opozicija nadvladala bivše borce za slobodu koji su vladali zemljom od okončanja rata pre 20 godine.

Kako navodi AP, izbori u nedelju održani su uz pozive vođama da nastave dijalog sa Srbijom oko normalizacije veza, u blokadi od kada je prethodna vlada uvela takse od 100 odsto na srpsku robu.

Vođa Samoopredeljenja Aljbin Kurti sada treba da formira vladajuću koaliciju, navodi AP i dodaje da on nije rekao kako namerava da reši pitanje pregovora sa Srbijom.

Agencija Frans pres navodi da su birači označili promenu na Kosovu i stavili opoziciju na čelo, nanoseći težak poraz bivšim gerilskim šefovima posle decenije na vlasti.

Frans pres navodi da će nove vođe Kosova biti suočene sa dvostrukim izazovom, da ne razočaraju stanovništvo, ali i da odgovore na zahteve Zapada, koji očekuje rešenje sukoba sa Srbijom, što je jedan od glavnih izvora nestabilinosti u Evropi.

Čak i pre izbora Amerikanci i Evropljani pozvali su buduće vođe Kosova da hitno nastave pregovore sa Srbijom, koji su već mesecima na mrtvoj tački. Frans pres takođe podseća da Beograd odbija da nastavi pregovore, dok je na snazi taksa od 100 odsto koju je na srpsku robu uveo dosadašnji premijer Ramuš Haradinaj.

Aljbin Kurti već je sinoć izrazio spremnost da vodi dijalog.

Jedna od najosetljivijih tema biće institucionalna organizacija sektora, gde živi oko 120.000 kosovskih Srba koji su referendumski dali glas kandidatima Srpske liste, "produžene ruke" vladajuće stranke u Beogradu, prenosi Frans pres.

Frans pres ukazuje da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da je spreman da razgovara sa Kurtijem koji je dugo zagovarao odbacivanje Beograda.

BBC piše da bivše vođe Oslobodilačke vojske Kosova "vidaju izborne rane" i da su glasači u velikoj meri smatrali te stranke odgovornim za endemsku korupciju i nedostatak razvoja.

(Tanjug)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Dzoo

07.10.2019 13:44

Sve drzave otjerase mafiju samo mi Srbi nikako da progledamo. E zemljo Srbska otvori se da propadnemo!

ODGOVORITE
Name

RE DZOO

07.10.2019 14:11

Otvori se zemljo pa ti ne znas da se pise SrPska a ne SrBska... stvarno se otvori zemljo sa nama ovakvim.

Name

Balijska bn televizija

07.10.2019 14:31

Tako je brate Srbine!

Name

west

07.10.2019 13:55

Zato sto je zapad tako htio isti scenario kao u Hrvatskoj, Bosni,mi na Balkanu smo zapadni ekspiriment

ODGOVORITE