Паре извлачили од ловаца Рогатице за кампању СНСД

Окружном јавном тужилаштву Источно Сарајево, прије нешто више од мјесец дана, достављен је извјештај против Радослава Ристановића из Рогатице због сумње да је злоупотријебио службени положај или овлаштења и нанио штету од око 216. 000 КМ ловачком удружењу у Рогатици.  Похлепа је као глад, нема очију.

Република Српска 07.10.2019 | 15:16
Паре извлачили од ловаца Рогатице за кампању СНСД
Полицијска управа Источно Сарајево против Ристановића је поднијела исвјештај да је, као одговорно лице у ловачком удружењу, од 2012. до 2019. године, "незаконито располагао новчаним средствима удружења и себи и другим особама прибавио противправну имовинску корист", а удружење оштетио за наведени износ.

КАКО СУ КРАЛИ?

Из звора блиских истрази, сазнајемо да је Ристановић, између осталог, са жиро рачуна удружења око 20.000 КМ пребацио на свој лични текући рачун, а чак око 40.000 КМ на текући рачун Милене Гладанац, секретара удружења. О овом постоје и чврсти материјални докази, налози за пребацивање средстава на којима није писало ништа од садржаја уобичајених за налог осим "уплата на рачун". Ове исплате-уплате, наравно, нису пратиле ни по закону обавезне одлуке управног одбора.

Осим ове најочигледније и лако доказиве пљачке, јер ју је могуће пратити кроз финансијску документацију, Ристановић је и на разне друге начине узимао паре од рогатичких, али и од сарајевских и других ловаца. Један од начина је и тај да им је издавао чланске карте удружења под бројевима већ постојећих ловаца, протоколисаних и заведених у евиденције удружења. Готовину је, дакле, узимао директно од нових чланова, издавао им фалш чланске карте са поновљеним бројевима, а паре нигдје није приказивао нити књижио, већ их је узимао себи. Било каквој контроли ти ловци су могли показати своје "уредне" чланске карте без бојазни да превара буде откривена. Односно овај дио преваре се може расвијетлити тек кад се оствари увид у све издате чланске књижице и установи по колико пута се понављају бројеви појединих од њих.

Ристановић и Гладанчева су такође узимали од ловаца новац за себе и на разне друге начине, односно по сваком основу по коме је требало да се паре слијевају на рачун ловачког друштва. Највећи дио новца на рачун долази од годишњих чланарина, тако што око 300 чланова уплаћује по 160 КМ. Уписнина за сваког новопримљеног члана кошта исто толико, 160 КМ.

Сваки гостујући ловац обавезан је да за улазак у ловиште уплати по 60 КМ. Одстријел дивљачи плаћа се по важећем цјеновнику друштва.

По сваком од ових основа споменути двојац узимао је паре од ловаца обећавајући им да ће они завршити "папирологију", а паре су узимали "на руке" и задржавали за себе. Суме нису мале, а пљачка је трајала годинама.

БОШЊАЦИМА УЗИМАЛИ ПАРЕ, ПА ИМ ДАВАЛИ ДОЗВОЛЕ ЗА ЛОВ НА ПОДРУЧЈУ РОГАТИЦЕ

Једна од индиција које су надлежне органе навеле да крену у преиспитивања рада ловачког удружења јесте невјероватно велики број ловаца бошњачке националности у рогатичким ловиштима. Он је у великој несразмјери са бројем Бошњака који тренутно живи у Рогатици. То је било тако драстично да се, напримјер, у групи која лови на подручју Козића појавило више ловаца-Бошњака него Срба. Иначе се дозволе за лов издају по мјесту пребивалишта.

Лакше им је било узимати паре од сарајевских Бошњака него од рогатичких Срба, мања је била шанса да се по граду расприча о томе.

Тако су наоружани ловачким оружјем око Рогатице почели су да крстаре бројни Бошњаци из Сарајева, укључујући и неколико регистрованих радикалних исламиста.

Поред кеша "на руке" ове Сарајлије Ристановићу и Гладанчевој уплаћивали су новчане износе чак и директно на њихове текуће рачуне, оставивши непобитне материјалне трагове за органе гоњења. И тако су пали. Похлепа је као глад, нема очију.

ГДЈЕ СУ ПАРЕ?



Притиснута доказима Милена Гладанац је покушала да паре које јој је Ристановић пребацивао са жиро рачуна ловачког удружења на њен текући прикаже као позајмицу, али је током истраге успјела да врати само 8.000 КМ од отуђених око 40.000 КМ. Остало је потрошила. Паре које су јој уплаћивали Бошњаци из Сарајева није могла оправдати ни на који начин.

Печат удружења налазио се код ње, а Ристановићев потпис је депонован у банци, тако да им за оперативни дио проневјере није био неопходан нико трећи. Ако се занемари да су за законите трансакције потребне одлуке органа.

Што се тиче органа ловачког удружења Ристановић је, за седам година руковођења, само у неколико првих година заказао пар скупштина, а онда годинама није одржана више ни једна сједница. Управни одбор је заказиван, али су на састанке позивани искључиво чланови блиски властима, док су се од осталих крили датуми и вријеме одржавања.

Поред свих набројаних проневјера муљало се и са свим осталим, укључујући и точење горива на рачун удружења, а неколико ловаца потврдило нам је да нико не зна гдје се тренутно налази ни службена лада "нива".

ПРОДАЈУ СРНЕТИНУ У ГОРАЖДЕ И САРАЈЕВО

Овакво криминално руковођење изазвало је општи хаосу у ловачком друштву и ловству у Рогатици. Истински заљубљеници природе и лова све више апстинирају, јер су запрепаштени оним што се догађа око њих. Тиме је створен прави рај за кешоловце и криволовце. Појединци, који с обзиром да су кривично гоњени, по закону не би уопште ни смјели посједовати оружје, постали су најактивнији чланови ловачког удружења "Рогатица". Лове кад хоће, како хоће и шта хоће, мимо свих закона, правила и прописа. На мети им је најчешће срнећа дивљач, чије месо по високим цијенама продају ресторанима у Горажду и Сарајеву. 

Рогатички ловци кажу и да си им позната имена тих ресторана и кафана, али не смију да наведу њихове називе, јер се ради о опасној работи и опасним људима. Као најпознатије криволовце наводе нам Брана Бојовића и Данка Марића, те још неке људе који уопште нису ни регистровани као ловци, а чија имена су позната редакцији. Ово нам откривају искључиво под условом да ни под којим околностима не наведемо имена извора информација.

Сви криволовци изузетно су блиски начелнику општине Милораду Јагодићу, он је познат као осветољубив човјек пријеке нарави, и сваки Рогатичанин живи у страху да му се шта не замјери, јер би његова одмазда била страшна и немилосрдна. Од отпуштања са посла и искључивања из удружења, до потпуног изопштавања из живота локалне заједнице.

КО СУ ОТИМАЧИ ЛОВАЧКИХ ПАРА, А КО ЈЕ И ШТА ЈЕ У ПОЗАДИНИ ЊИХОВОГ КРИМИНАЛА?



Радослав Ристановић је човјек од великог повјерења начелника општине Рогатица, предсједника ОО СНСД Рогатица, бившег директора ШГ "Сјемећ" Милорада Јагодић. Ристановић је запослен у том ЈП као ловочувар, а Јагодић га је, док је био директор предузећа, довео на позицију предсједника ловачког удружења "Рогатица". И подржавао у свему што је радио.

Заузврат дио проневјереног новца кориштен је у предизборној кампањи ОО СНСД, укључујући и "ниву" којом су вожени активисти странке и бирачи до гласачких мјеста, те картицу за точење горива, које је сипано и у остала возила за потребе кампање.

Милена Гладанац је на локалним изборима 2016. године била кандидат за одборника СНСД у СО Рогатица. Из извора блиских ОО СНСД сазнајемо да је дио покрадених пара уложила у личну кампању, а дио у кампању ОО.

Ту су је, тврди исти извор, дебело изварали, јер су парама које је она криминалом прибављала финансирали, по Јагодићевом наређењу, друге одборничке кандидате. Они су добили одборничке мандате, а Гладанчева није.

Миленин муж Мићо Гладанац пензионер је рогатичке "електродистрибуције", а у једном од ранијих сазива општинског парламента и он је био одборник СНСД. Страначком линијом СНСД дјецу је позапошљавао у ово јавно предузеће, и то је један од разлога због којих Милена Гладанац мора да "држи језик за зубима" упркос чињеници да су њу-преваранта преварили рогатички СНСД-овци. А и данас, током истраге, под пријетњом да ће јој дјеца остати без посла ако "развеже језик", не смије да каже ко је био мозак цијеле операције.

Иначе, Јагодић је годинама за своје кампање, двије за посланика у НСРС и двије за начелника општине, извлачио из ШГ "Сјемећ" у коме је незаконито задржавао директорску фотељу све дотле док из ње није успио да пресједне у начелничку фотељу. Након тога у "Сјемећ" је за в.д. директора поставио Младена Лакића, предсједника клуба одборника СНСД у СО Рогатица и потпредсједника ОО СНСД Рогатица, који је наставио тамо гдје је он стао.

Сва финансијска документација у овом предузећу се фризира, укључујући и завршни рачун, по коме је добит овог предузећа по завршном рачуну 4.500 КМ. Из извора упућених у финансије "Сјемећа" сазнајемо да је реална финансијска дубиоза овог јавног предузећа већа и од једног милиона КМ и да је само питање дана кад ће ова чињеница угледати свјетло дана.

Прије свега тога Јагодић је био директор "Агрокомбината", уништио је предузеће вриједно 46 милиона КМ, а затим га је са својим саучесницима купио за непуних 300 хиљада КМ, углавном цертификата. Чувена ергела коња "Борике" стара 125 година је ликвидирана, а поједина племенита грла завршила су чак и код Насера Орића. И сам Орић је, у изјави за медије, потврдио ту чињеницу наводећи да их је на поклон добио од "једног ратног саборца".

(БН)

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

Ре

07.10.2019 13:21

Надала, Богами Милене има, љуља на све стране, ако, ако....и треба тако....

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЕГО ШТА

07.10.2019 14:18

То Лакићу јагодо Јагодићева,има да те скрше,а кренуло је изгледа као и брата ти Мила ,Ни брат се није другачији понашао а сада скупља смеће по језеру.Додуше син студира у америку а кћера доби стан у центу Београда да на миру студира.Ваљда и ти одлучио док је кашика у меду да се засладиш,ал ево начепише те страначке колеге,ШТА ЈЕ СЛЕДЕЋЕ ДИРЕКТОРЕ,отпремљивач балвана ако будеш има да славиш.

Name

Кукурузи-пецењци

07.10.2019 15:29

А муз - одборник у изборној кампањи ухвацен са врецом украдених пецењака...

Name

Михајло

07.10.2019 16:30

Има ли и једна институција из које нису покрали сто се могло, народ на овим просторима није у реду.

Name

Гавра

07.10.2019 16:32

А колико су украли у Српцу??

Name

Аа

07.10.2019 17:23

Најзалосније у цијелој прици је то сто се извјестаји тузиластву достављају без доказа, написани да иду у корист осумњицених лица тако да слиједе ослобадјајуце пресуде, а суд не суди два пута за исту ствар и за пар година цисти као суза

Name

Сер од Добоја

07.10.2019 18:06

Један дио текста је помало тенденциозан, криминал је очит, али прича око ловаца Бошњака из федерације је убачена у контекст криминала што не мора значити, свугдје на свијету постоји тзв. ловни туризам, кантон Сарајево има богате ловце који лове по цијелој БиХ, издавање једнодневних туристичких ловачких дозовла је нормална појава, ово око "исламских еxтремиста" је сувишно коментарисати.

Name

вехабије

07.10.2019 21:23

није слагао за вехабије неколико последњих година видјени су са орузјем око рогатице цак је то и полиција у некој од конференција потврдила

Name

корупција

07.10.2019 21:57

Видео и науцио од Баје како се одради.

Name

Варосисте

07.10.2019 13:31

Хоце то јагодиц, спреман на све манифетлуке и лосе радње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сако

07.10.2019 13:33

Млади и образовани људи су одавно отисли или протјерани, остале само полуписмене фукаре кој немају ни знања ни образовања а ни морала па кад су долси на позицију (која није ниста посебно) погубили се у том свијету. Ја би им одрезао бар по 20 год али не за крадју него за то сто су глупи

ОДГОВОРИТЕ
Name

!!!

07.10.2019 13:40

Уколико је ово све истина једино сто је логицно да предсједник ловацког савеза РС Саво Миниц из моралних разлога поднесе неопозиву оставку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

07.10.2019 14:12

Саво би требао на дугогодисњу робију посто је у Самцу направио крузни ток од 1.000.000 км, а који реално не вриједи ни 100.000 км. Коме је отисла разлика од 900.000 км ?

Name

РЕ ре

07.10.2019 15:52

За већину снсд-оваца 100000 или 1000000 је исто, шта зна биједа шта је 100 хиљада а шта је милион, да ли број има 5 или 6 нула, ајде нула гор' дол'

Name

Прле

07.10.2019 13:42

Узас ста се ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

присон

07.10.2019 13:52

Овдје би великог посла имала румунска тузитељка,све лопов до лопова од врха СНСД,до обицних одборника

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

10.10.2019 07:42

Немогу да схватим да управни одбор и ловачки савез није реаговао на ове не правилности али годинама зато сада ћуте и желе да сакрију лоповлук

Name

Врх

07.10.2019 14:15

Фини неки људи....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

07.10.2019 14:17

Овако је у скоро сваком ловачком друштву. Инспекције и полиција требају кренути редом и претрести свако ловачко друштво у српској.

ОДГОВОРИТЕ
Name

07.10.2019 14:55

КОЛИКИ НАМА ЗАТВОР ТРЕБА ДА САБЕРЕМО СВЕ КОИ ЗАСЛУЈУ ДА БУДУ У ЗАТВОРУ АЛИ МИСЛИМ ДА ОНИ ТО НЕ ЗАСЛУЖУЈУ, НАЈБОЉЕ ИХ ЈЕ СКУПИТИ НА ЈЕДНУ ЛИВАДУ И ОГРАДИТИ БОДЉИВОМ ЖИЦОМ И МИ САМИ ЗБОГ ЊИ ВЕЋ ДУГО ПАСЕМО ТРАВУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

07.10.2019 16:07

Незнам цему оволико писмо неби били ту гдје јесу да не краду.Имали гдје која институција на власти а да не пљацка??Мислим да нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вјецити опозиционар

07.10.2019 17:11

Боже мили, ови не бирају гдје краду, како су почели неби ме чудило да покраду прилоге са икона у православним храмовима. Опасна секта, велики лопови " криминалци)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ух јеботе

07.10.2019 17:56

Па кад овако стотине хиљада КМ у сеоском ловачком удружењу, колико краду Милови начелници, министри и мајкуни. Јагодић је срамора српског рода, колико знам рогатичане, могу бити у заблуди, али кад им прекипи, биће то гори прогон овог олоша, него што је нечастива удба после рата прогонила часне краљеве борце, оне због којих данас српска Романија и постоји.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дон вито

07.10.2019 19:21

Ста ли се десава на Палама гдје је водја ловаца Станисицев директор Пољаковиц. Бивси дрот ког мало ко воли али код Станисица плива јер му треба полтрон и улизица дјон образ. Казу и тај је узео на стотине хиљада гдје је Паљанско удрузење веце дупло пд Рогатицког, њему орузје и дозволе ваде у федерацији да неби Пољаковицу пунили дзепове за странацке походе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дијете рога'це

07.10.2019 20:43

Ово вој у нас ко у Белу лађу,хаха..ловац Шојић је тај што га се као сви боје,јер су јајаре,како их је Војвода прозвао,тај "бели маг"на челу...,"Хаски"(главноптужени) је рођо Шпиц и тако даље...онокад иду у лов..А најзанимљивије је што је крим инспектор"тај и тај" страствени ловац..и ето он није могао снимити ситуцаију између редова..опасан неки патриота из Лукачеве екипе..Све у свему,онај стари ловац што је залијегао по убијеној срни,испаде још и најпоштенији..А ова два поменута,имају алиби..барем овај први..то је тзв "малинарски алиби"..хаха..Андрић нас је најбоље описао..УДРИ СВЕ СУ ТО ТВРДИЦЕ И ТУТУМРАЦИ..Овдје хитно фали она табла из власеничких кривина...

ОДГОВОРИТЕ