Pare izvlačili od lovaca Rogatice za kampanju SNSD

Okružnom javnom tužilaštvu Istočno Sarajevo, prije nešto više od mjesec dana, dostavljen je izvještaj protiv Radoslava Ristanovića iz Rogatice zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj ili ovlaštenja i nanio štetu od oko 216. 000 KM lovačkom udruženju u Rogatici.  Pohlepa je kao glad, nema očiju.

Republika Srpska 07.10.2019 | 15:16
Pare izvlačili od lovaca Rogatice za kampanju SNSD
Policijska uprava Istočno Sarajevo protiv Ristanovića je podnijela isvještaj da je, kao odgovorno lice u lovačkom udruženju, od 2012. do 2019. godine, "nezakonito raspolagao novčanim sredstvima udruženja i sebi i drugim osobama pribavio protivpravnu imovinsku korist", a udruženje oštetio za navedeni iznos.

KAKO SU KRALI?

Iz zvora bliskih istrazi, saznajemo da je Ristanović, između ostalog, sa žiro računa udruženja oko 20.000 KM prebacio na svoj lični tekući račun, a čak oko 40.000 KM na tekući račun Milene Gladanac, sekretara udruženja. O ovom postoje i čvrsti materijalni dokazi, nalozi za prebacivanje sredstava na kojima nije pisalo ništa od sadržaja uobičajenih za nalog osim "uplata na račun". Ove isplate-uplate, naravno, nisu pratile ni po zakonu obavezne odluke upravnog odbora.

Osim ove najočiglednije i lako dokazive pljačke, jer ju je moguće pratiti kroz finansijsku dokumentaciju, Ristanović je i na razne druge načine uzimao pare od rogatičkih, ali i od sarajevskih i drugih lovaca. Jedan od načina je i taj da im je izdavao članske karte udruženja pod brojevima već postojećih lovaca, protokolisanih i zavedenih u evidencije udruženja. Gotovinu je, dakle, uzimao direktno od novih članova, izdavao im falš članske karte sa ponovljenim brojevima, a pare nigdje nije prikazivao niti knjižio, već ih je uzimao sebi. Bilo kakvoj kontroli ti lovci su mogli pokazati svoje "uredne" članske karte bez bojazni da prevara bude otkrivena. Odnosno ovaj dio prevare se može rasvijetliti tek kad se ostvari uvid u sve izdate članske knjižice i ustanovi po koliko puta se ponavljaju brojevi pojedinih od njih.

Ristanović i Gladančeva su takođe uzimali od lovaca novac za sebe i na razne druge načine, odnosno po svakom osnovu po kome je trebalo da se pare slijevaju na račun lovačkog društva. Najveći dio novca na račun dolazi od godišnjih članarina, tako što oko 300 članova uplaćuje po 160 KM. Upisnina za svakog novoprimljenog člana košta isto toliko, 160 KM.

Svaki gostujući lovac obavezan je da za ulazak u lovište uplati po 60 KM. Odstrijel divljači plaća se po važećem cjenovniku društva.

Po svakom od ovih osnova spomenuti dvojac uzimao je pare od lovaca obećavajući im da će oni završiti "papirologiju", a pare su uzimali "na ruke" i zadržavali za sebe. Sume nisu male, a pljačka je trajala godinama.

BOŠNJACIMA UZIMALI PARE, PA IM DAVALI DOZVOLE ZA LOV NA PODRUČJU ROGATICE

Jedna od indicija koje su nadležne organe navele da krenu u preispitivanja rada lovačkog udruženja jeste nevjerovatno veliki broj lovaca bošnjačke nacionalnosti u rogatičkim lovištima. On je u velikoj nesrazmjeri sa brojem Bošnjaka koji trenutno živi u Rogatici. To je bilo tako drastično da se, naprimjer, u grupi koja lovi na području Kozića pojavilo više lovaca-Bošnjaka nego Srba. Inače se dozvole za lov izdaju po mjestu prebivališta.

Lakše im je bilo uzimati pare od sarajevskih Bošnjaka nego od rogatičkih Srba, manja je bila šansa da se po gradu raspriča o tome.

Tako su naoružani lovačkim oružjem oko Rogatice počeli su da krstare brojni Bošnjaci iz Sarajeva, uključujući i nekoliko registrovanih radikalnih islamista.

Pored keša "na ruke" ove Sarajlije Ristanoviću i Gladančevoj uplaćivali su novčane iznose čak i direktno na njihove tekuće račune, ostavivši nepobitne materijalne tragove za organe gonjenja. I tako su pali. Pohlepa je kao glad, nema očiju.

GDJE SU PARE?Pritisnuta dokazima Milena Gladanac je pokušala da pare koje joj je Ristanović prebacivao sa žiro računa lovačkog udruženja na njen tekući prikaže kao pozajmicu, ali je tokom istrage uspjela da vrati samo 8.000 KM od otuđenih oko 40.000 KM. Ostalo je potrošila. Pare koje su joj uplaćivali Bošnjaci iz Sarajeva nije mogla opravdati ni na koji način.

Pečat udruženja nalazio se kod nje, a Ristanovićev potpis je deponovan u banci, tako da im za operativni dio pronevjere nije bio neophodan niko treći. Ako se zanemari da su za zakonite transakcije potrebne odluke organa.

Što se tiče organa lovačkog udruženja Ristanović je, za sedam godina rukovođenja, samo u nekoliko prvih godina zakazao par skupština, a onda godinama nije održana više ni jedna sjednica. Upravni odbor je zakazivan, ali su na sastanke pozivani isključivo članovi bliski vlastima, dok su se od ostalih krili datumi i vrijeme održavanja.

Pored svih nabrojanih pronevjera muljalo se i sa svim ostalim, uključujući i točenje goriva na račun udruženja, a nekoliko lovaca potvrdilo nam je da niko ne zna gdje se trenutno nalazi ni službena lada "niva".

PRODAJU SRNETINU U GORAŽDE I SARAJEVO

Ovakvo kriminalno rukovođenje izazvalo je opšti haosu u lovačkom društvu i lovstvu u Rogatici. Istinski zaljubljenici prirode i lova sve više apstiniraju, jer su zaprepašteni onim što se događa oko njih. Time je stvoren pravi raj za kešolovce i krivolovce. Pojedinci, koji s obzirom da su krivično gonjeni, po zakonu ne bi uopšte ni smjeli posjedovati oružje, postali su najaktivniji članovi lovačkog udruženja "Rogatica". Love kad hoće, kako hoće i šta hoće, mimo svih zakona, pravila i propisa. Na meti im je najčešće srneća divljač, čije meso po visokim cijenama prodaju restoranima u Goraždu i Sarajevu. 

Rogatički lovci kažu i da si im poznata imena tih restorana i kafana, ali ne smiju da navedu njihove nazive, jer se radi o opasnoj raboti i opasnim ljudima. Kao najpoznatije krivolovce navode nam Brana Bojovića i Danka Marića, te još neke ljude koji uopšte nisu ni registrovani kao lovci, a čija imena su poznata redakciji. Ovo nam otkrivaju isključivo pod uslovom da ni pod kojim okolnostima ne navedemo imena izvora informacija.

Svi krivolovci izuzetno su bliski načelniku opštine Miloradu Jagodiću, on je poznat kao osvetoljubiv čovjek prijeke naravi, i svaki Rogatičanin živi u strahu da mu se šta ne zamjeri, jer bi njegova odmazda bila strašna i nemilosrdna. Od otpuštanja sa posla i isključivanja iz udruženja, do potpunog izopštavanja iz života lokalne zajednice.

KO SU OTIMAČI LOVAČKIH PARA, A KO JE I ŠTA JE U POZADINI NJIHOVOG KRIMINALA?Radoslav Ristanović je čovjek od velikog povjerenja načelnika opštine Rogatica, predsjednika OO SNSD Rogatica, bivšeg direktora ŠG "Sjemeć" Milorada Jagodić. Ristanović je zaposlen u tom JP kao lovočuvar, a Jagodić ga je, dok je bio direktor preduzeća, doveo na poziciju predsjednika lovačkog udruženja "Rogatica". I podržavao u svemu što je radio.

Zauzvrat dio pronevjerenog novca korišten je u predizbornoj kampanji OO SNSD, uključujući i "nivu" kojom su voženi aktivisti stranke i birači do glasačkih mjesta, te karticu za točenje goriva, koje je sipano i u ostala vozila za potrebe kampanje.

Milena Gladanac je na lokalnim izborima 2016. godine bila kandidat za odbornika SNSD u SO Rogatica. Iz izvora bliskih OO SNSD saznajemo da je dio pokradenih para uložila u ličnu kampanju, a dio u kampanju OO.

Tu su je, tvrdi isti izvor, debelo izvarali, jer su parama koje je ona kriminalom pribavljala finansirali, po Jagodićevom naređenju, druge odborničke kandidate. Oni su dobili odborničke mandate, a Gladančeva nije.

Milenin muž Mićo Gladanac penzioner je rogatičke "elektrodistribucije", a u jednom od ranijih saziva opštinskog parlamenta i on je bio odbornik SNSD. Stranačkom linijom SNSD djecu je pozapošljavao u ovo javno preduzeće, i to je jedan od razloga zbog kojih Milena Gladanac mora da "drži jezik za zubima" uprkos činjenici da su nju-prevaranta prevarili rogatički SNSD-ovci. A i danas, tokom istrage, pod prijetnjom da će joj djeca ostati bez posla ako "razveže jezik", ne smije da kaže ko je bio mozak cijele operacije.

Inače, Jagodić je godinama za svoje kampanje, dvije za poslanika u NSRS i dvije za načelnika opštine, izvlačio iz ŠG "Sjemeć" u kome je nezakonito zadržavao direktorsku fotelju sve dotle dok iz nje nije uspio da presjedne u načelničku fotelju. Nakon toga u "Sjemeć" je za v.d. direktora postavio Mladena Lakića, predsjednika kluba odbornika SNSD u SO Rogatica i potpredsjednika OO SNSD Rogatica, koji je nastavio tamo gdje je on stao.

Sva finansijska dokumentacija u ovom preduzeću se frizira, uključujući i završni račun, po kome je dobit ovog preduzeća po završnom računu 4.500 KM. Iz izvora upućenih u finansije "Sjemeća" saznajemo da je realna finansijska dubioza ovog javnog preduzeća veća i od jednog miliona KM i da je samo pitanje dana kad će ova činjenica ugledati svjetlo dana.

Prije svega toga Jagodić je bio direktor "Agrokombinata", uništio je preduzeće vrijedno 46 miliona KM, a zatim ga je sa svojim saučesnicima kupio za nepunih 300 hiljada KM, uglavnom certifikata. Čuvena ergela konja "Borike" stara 125 godina je likvidirana, a pojedina plemenita grla završila su čak i kod Nasera Orića. I sam Orić je, u izjavi za medije, potvrdio tu činjenicu navodeći da ih je na poklon dobio od "jednog ratnog saborca".

(BN)

Komentari / 25

Ostavite komentar
Name

Re

07.10.2019 15:21

Nadala, Bogami Milene ima, ljulja na sve strane, ako, ako....i treba tako....

ODGOVORITE
Name

NEGO ŠTA

07.10.2019 16:18

To Lakiću jagodo Jagodićeva,ima da te skrše,a krenulo je izgleda kao i brata ti Mila ,Ni brat se nije drugačiji ponašao a sada skuplja smeće po jezeru.Doduše sin studira u ameriku a kćera dobi stan u centu Beograda da na miru studira.Valjda i ti odlučio dok je kašika u medu da se zasladiš,al evo načepiše te stranačke kolege,ŠTA JE SLEDEĆE DIREKTORE,otpremljivač balvana ako budeš ima da slaviš.

Name

Kukuruzi-pecenjci

07.10.2019 17:29

A muz - odbornik u izbornoj kampanji uhvacen sa vrecom ukradenih pecenjaka...

Name

Mihajlo

07.10.2019 18:30

Ima li i jedna institucija iz koje nisu pokrali sto se moglo, narod na ovim prostorima nije u redu.

Name

Gavra

07.10.2019 18:32

A koliko su ukrali u Srpcu??

Name

Aa

07.10.2019 19:23

Najzalosnije u cijeloj prici je to sto se izvjestaji tuzilastvu dostavljaju bez dokaza, napisani da idu u korist osumnjicenih lica tako da slijede oslobadjajuce presude, a sud ne sudi dva puta za istu stvar i za par godina cisti kao suza

Name

Ser od Doboja

07.10.2019 20:06

Jedan dio teksta je pomalo tendenciozan, kriminal je očit, ali priča oko lovaca Bošnjaka iz federacije je ubačena u kontekst kriminala što ne mora značiti, svugdje na svijetu postoji tzv. lovni turizam, kanton Sarajevo ima bogate lovce koji love po cijeloj BiH, izdavanje jednodnevnih turističkih lovačkih dozovla je normalna pojava, ovo oko "islamskih extremista" je suvišno komentarisati.

Name

vehabije

07.10.2019 23:23

nije slagao za vehabije nekoliko poslednjih godina vidjeni su sa oruzjem oko rogatice cak je to i policija u nekoj od konferencija potvrdila

Name

korupcija

07.10.2019 23:57

Video i naucio od Baje kako se odradi.

Name

Varosiste

07.10.2019 15:31

Hoce to jagodic, spreman na sve manifetluke i lose radnje.

ODGOVORITE
Name

Sako

07.10.2019 15:33

Mladi i obrazovani ljudi su odavno otisli ili protjerani, ostale samo polupismene fukare koj nemaju ni znanja ni obrazovanja a ni morala pa kad su dolsi na poziciju (koja nije nista posebno) pogubili se u tom svijetu. Ja bi im odrezao bar po 20 god ali ne za kradju nego za to sto su glupi

ODGOVORITE
Name

!!!

07.10.2019 15:40

Ukoliko je ovo sve istina jedino sto je logicno da predsjednik lovackog saveza RS Savo Minic iz moralnih razloga podnese neopozivu ostavku.

ODGOVORITE
Name

re

07.10.2019 16:12

Savo bi trebao na dugogodisnju robiju posto je u Samcu napravio kruzni tok od 1.000.000 km, a koji realno ne vrijedi ni 100.000 km. Kome je otisla razlika od 900.000 km ?

Name

RE re

07.10.2019 17:52

Za većinu snsd-ovaca 100000 ili 1000000 je isto, šta zna bijeda šta je 100 hiljada a šta je milion, da li broj ima 5 ili 6 nula, ajde nula gor' dol'

Name

Prle

07.10.2019 15:42

Uzas sta se radi.

ODGOVORITE
Name

prison

07.10.2019 15:52

Ovdje bi velikog posla imala rumunska tuziteljka,sve lopov do lopova od vrha SNSD,do obicnih odbornika

ODGOVORITE
Name

Pero

10.10.2019 09:42

Nemogu da shvatim da upravni odbor i lovački savez nije reagovao na ove ne pravilnosti ali godinama zato sada ćute i žele da sakriju lopovluk

Name

Vrh

07.10.2019 16:15

Fini neki ljudi....

ODGOVORITE
Name

Crni

07.10.2019 16:17

Ovako je u skoro svakom lovačkom društvu. Inspekcije i policija trebaju krenuti redom i pretresti svako lovačko društvo u srpskoj.

ODGOVORITE
Name

XL

07.10.2019 16:55

KOLIKI NAMA ZATVOR TREBA DA SABEREMO SVE KOI ZASLUJU DA BUDU U ZATVORU ALI MISLIM DA ONI TO NE ZASLUŽUJU, NAJBOLJE IH JE SKUPITI NA JEDNU LIVADU I OGRADITI BODLJIVOM ŽICOM I MI SAMI ZBOG NJI VEĆ DUGO PASEMO TRAVU

ODGOVORITE
Name

borac

07.10.2019 18:07

Neznam cemu ovoliko pismo nebi bili tu gdje jesu da ne kradu.Imali gdje koja institucija na vlasti a da ne pljacka??Mislim da nema.

ODGOVORITE
Name

Vjeciti opozicionar

07.10.2019 19:11

Bože mili, ovi ne biraju gdje kradu, kako su počeli nebi me čudilo da pokradu priloge sa ikona u pravoslavnim hramovima. Opasna sekta, veliki lopovi " kriminalci)

ODGOVORITE
Name

Uh jebote

07.10.2019 19:56

Pa kad ovako stotine hiljada KM u seoskom lovačkom udruženju, koliko kradu Milovi načelnici, ministri i majkuni. Jagodić je sramora srpskog roda, koliko znam rogatičane, mogu biti u zabludi, ali kad im prekipi, biće to gori progon ovog ološa, nego što je nečastiva udba posle rata progonila časne kraljeve borce, one zbog kojih danas srpska Romanija i postoji.

ODGOVORITE
Name

Don vito

07.10.2019 21:21

Sta li se desava na Palama gdje je vodja lovaca Stanisicev direktor Poljakovic. Bivsi drot kog malo ko voli ali kod Stanisica pliva jer mu treba poltron i ulizica djon obraz. Kazu i taj je uzeo na stotine hiljada gdje je Paljansko udruzenje vece duplo pd Rogatickog, njemu oruzje i dozvole vade u federaciji da nebi Poljakovicu punili dzepove za stranacke pohode.

ODGOVORITE
Name

dijete roga'ce

07.10.2019 22:43

Ovo voj u nas ko u Belu lađu,haha..lovac Šojić je taj što ga se kao svi boje,jer su jajare,kako ih je Vojvoda prozvao,taj "beli mag"na čelu...,"Haski"(glavnoptuženi) je rođo Špic i tako dalje...onokad idu u lov..A najzanimljivije je što je krim inspektor"taj i taj" strastveni lovac..i eto on nije mogao snimiti situcaiju između redova..opasan neki patriota iz Lukačeve ekipe..Sve u svemu,onaj stari lovac što je zalijegao po ubijenoj srni,ispade još i najpošteniji..A ova dva pomenuta,imaju alibi..barem ovaj prvi..to je tzv "malinarski alibi"..haha..Andrić nas je najbolje opisao..UDRI SVE SU TO TVRDICE I TUTUMRACI..Ovdje hitno fali ona tabla iz vlaseničkih krivina...

ODGOVORITE