Ризница здравља: Крушка - дар од Бога

Крушке су одлична ужина прије или послије вјежбања. Висок садржај влакана даће вам енергију док вјежбате.

Здравље 06.10.2019 | 20:45
Ризница здравља: Крушка - дар од Бога
Крушке спадају у омиљене воћке на нашим просторима.
 
Постоји неколико десетина врста крушака, а свака од њих има специфичан облик, укус и боју. Због својих јестивих плодова гаји се више од 4.000 година, а поријекло вуче из Азије. Хомер је крушку опевао као "дар од Бога", а у доба француског краља Луја XИВ крушке су биле симбол луксуза. Крушка је богата минералима, калијумом, фосфором, калцијумом, магнезијумом, гвожђем, хлором, сумпором о бројним микроелементима. Садржи много витамина, посебно витамина А, Ц, Е и већине витамина из групе Б, Х и Д.

Можете их конзумирати свјеже, конзервиране, у соку или сушене. Осим тога, дрво крушке је једно од најпожељнијих материјала у производњи висококвалитетних дрвених инструмената и намјештаја. Осим тога, крушка је веома корисна и када је ријеч о нашем здрављу.

Крушке су сјајан извор влакана јер једна средња крушка садржи око шест грама влакана или готово четвртину препоручене дневне количине. Изузетно је добра за рад цријева, а дијетална влакна помажу пробавном тракту и буквално имају функцију чистача цријева. Крушке се лако варе, помажу у уклањању токсина и лошег холестерола из тијела.

Помажу у балансирању нивоа шећера у крви и добар су извор антиоксиданаса.

Крушка има око осам мг витамина Ц који ради на регенерацији ћелија, оснажује имунолошки систем, нашу кожу, зубе и кости. Крушке садрже и важне полифеноле и флавоноиде који су концентрисани у кожи, због тога је здравије конзумирати је с кором. Крушке садрже калијум па њихова конзумација помаже смањењу ризика од високог притиска. Садрже и електролите, магнезијум и бакар, али и храњиве елементе који помажу централном нервном систему и појачавају рад мозга, преноси Клиx.ба.

Крушке су одлична ужина прије или послије вјежбања. Висок садржај влакана даће вам енергију док вјежбате. Осим тога, корисне су и за ваше очи. Нека истраживања су показала како унос крушака знатно смањује ризик од сенилне макулатне дегенерације. Због високог садржаја влакана крушке помажу у спречавању настанка разних типова рака укључујући и рак дојке и рак дебелог цријева.

(Агенције)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

не

14.10.2019 11:06

посто су ти саднице бога ти...кад је оволико хвалис

ОДГОВОРИТЕ