Шок: Дјевојчица (10) доживјела мождани удар

Старосна граница за мождани удар се све више спушта, а случај Грејс Витик (10) из Норфолка у Енгелској примјер је да и дјеца нису заштићена од ове болести.

Свијет 06.10.2019 | 18:33
Шок: Дјевојчица (10) доживјела мождани удар
Десетогодишња Грејс Витик је мождани удар доживјела прошлог четвртка. Удар се десио док се спремала за школу – дијете је послије доручка само пало на под. Њена мама Хејли Кларк која је фризерка по занимању, одмах је позвала Хитну помоћ, која је Грејс превезла у болницу гдје је константован исхемијски удар.

Анализе су показале да је дјевојчица имала крвни угрушак на лијевој страни мозга што је и изазвало инфаркт овог органа.

Самохрана мама Хејли је изјавила да није било никаквих знакова упозорења – једино што је десна страна тијела њене кћерке увијек била слабија и што је Грејс имала проблема са памћењем.

– Све се догодило у секунди. Спремала се у школу и одједном је била на поду – рекла је дјевојчицина мама и додала да се десна страна лица Грејс искривила и да она није могла да помјера руке у ноге.
 
– Мислила сам да је мождани удар нешто што се догађа старијима, а не здравим десетогодишњацима.

Нажалост, као што смо напоменули, мождани удар не заобилази ни дјецу. Процјене Америчког удружења је да се код дјеце млађе од 19 година деси један случај на њих 20.000.

Свјетски подаци кажу да мождани удар доживи око 13-оро дјеце на њих 100.000 (узроци су другачији од удара који се јављају код одраслих). 

У скоро 40 посто можданих удара код дјеце узрок није познат, у 55 процената случајева узрок је исхемијски удар, у осталим се најчешће ради о артериовенској малформацији, односно оштећењима крвног система који могу да настану током ембрионалног или феталног развоја, односно убрзо након рођења.

Узрочник може да буде и Фабријева болест, риједак генетски поремећај (основна карактеристика је недостатак ензима алфа галактозидаза А који доводи до прогресивног накупљања гликолипида (Гб3) у ћелијским органелама лизозомима, узрокујући оштећење великог броја органа).

Код Грејс која је преживјела операцију уклањања угрушака, нису установљене никакве сметње са крвним системом или срцем.

Тренутно је под терапијом аспиринима, који спречавају стварање нових угрушака, а кренула је и на физикалну терапију – баца лоптицу људима око себе, при чему истовремено изговора имена тих особа, како би јачала меморију.

Љекари не знају колико ће трајати опоравак, али су сигурни да вјежбе неће трајати мање од три недјеље.

Грејс ће моћи да се врати у школу гдје ће пратити половину предавања – због болести неће моћи да испрати цјелокупан програм.

(Жена Блиц)

Коментари / 0

Оставите коментар