Šok: Djevojčica (10) doživjela moždani udar

Starosna granica za moždani udar se sve više spušta, a slučaj Grejs Vitik (10) iz Norfolka u Engelskoj primjer je da i djeca nisu zaštićena od ove bolesti.

Svijet 06.10.2019 | 18:33
Šok: Djevojčica (10) doživjela moždani udar
Desetogodišnja Grejs Vitik je moždani udar doživjela prošlog četvrtka. Udar se desio dok se spremala za školu – dijete je poslije doručka samo palo na pod. Njena mama Hejli Klark koja je frizerka po zanimanju, odmah je pozvala Hitnu pomoć, koja je Grejs prevezla u bolnicu gdje je konstantovan ishemijski udar.

Analize su pokazale da je djevojčica imala krvni ugrušak na lijevoj strani mozga što je i izazvalo infarkt ovog organa.

Samohrana mama Hejli je izjavila da nije bilo nikakvih znakova upozorenja – jedino što je desna strana tijela njene kćerke uvijek bila slabija i što je Grejs imala problema sa pamćenjem.

– Sve se dogodilo u sekundi. Spremala se u školu i odjednom je bila na podu – rekla je djevojčicina mama i dodala da se desna strana lica Grejs iskrivila i da ona nije mogla da pomjera ruke u noge.
 
– Mislila sam da je moždani udar nešto što se događa starijima, a ne zdravim desetogodišnjacima.

Nažalost, kao što smo napomenuli, moždani udar ne zaobilazi ni djecu. Procjene Američkog udruženja je da se kod djece mlađe od 19 godina desi jedan slučaj na njih 20.000.

Svjetski podaci kažu da moždani udar doživi oko 13-oro djece na njih 100.000 (uzroci su drugačiji od udara koji se javljaju kod odraslih). 

U skoro 40 posto moždanih udara kod djece uzrok nije poznat, u 55 procenata slučajeva uzrok je ishemijski udar, u ostalim se najčešće radi o arteriovenskoj malformaciji, odnosno oštećenjima krvnog sistema koji mogu da nastanu tokom embrionalnog ili fetalnog razvoja, odnosno ubrzo nakon rođenja.

Uzročnik može da bude i Fabrijeva bolest, rijedak genetski poremećaj (osnovna karakteristika je nedostatak enzima alfa galaktozidaza A koji dovodi do progresivnog nakupljanja glikolipida (Gb3) u ćelijskim organelama lizozomima, uzrokujući oštećenje velikog broja organa).

Kod Grejs koja je preživjela operaciju uklanjanja ugrušaka, nisu ustanovljene nikakve smetnje sa krvnim sistemom ili srcem.

Trenutno je pod terapijom aspirinima, koji sprečavaju stvaranje novih ugrušaka, a krenula je i na fizikalnu terapiju – baca lopticu ljudima oko sebe, pri čemu istovremeno izgovora imena tih osoba, kako bi jačala memoriju.

Ljekari ne znaju koliko će trajati oporavak, ali su sigurni da vježbe neće trajati manje od tri nedjelje.

Grejs će moći da se vrati u školu gdje će pratiti polovinu predavanja – zbog bolesti neće moći da isprati cjelokupan program.

(Žena Blic)

Komentari / 0

Ostavite komentar