"Спремни смо да одговоримо на сваку пријетњу"

У војној бази Бутмир код Сарајева данас је одржана свечаност поводом почетка војне вјежбе “Брзи одговор”, која треба да демонстрира спремност ЕУФОР да брзо појача своје војне снаге у БиХ као доказ посвећености и очувању мира.

Босна и Херцеговина 06.10.2019 | 18:27
"Спремни смо да одговоримо на сваку пријетњу"
То је редовна годишња вјежба којом се провјерава способност ЕУФОР да брзо и ефикасно по потреби појача своје војно присуство у БиХ, користећи дио резервних снага у партнерским земљама.

Командант ЕУФОР-а генерал-мајор Реинхард Трисцхак се током свечаног отварања војне вјежбе обратио војницима који учествују у вјежби.

– ЕУФОР одржава ограничено војно присуство у БиХ, али има способност да брзо појача своје бројно стање и снагу и реагује на сваку пријетњу сигурном и стабилном окружењу.Вјежбама ‘Брзи одговор’ провјеравају се механизми за брзу активацију наших резервних снага и њихову интеграцију са снагама које су распоређене у подручју операција. Чињеница да су овдје постројени припадници наших резервних снага из Велике Британије и Аустрије показује да то функционише – поручио је Трисцхак. 

Он се захвалио и Оружаним снагама БиХ и другим надлежним министарствима на сарадњи са ЕУФОР.

Свечаности у бази Бутмир присуствовали су представници институција на државном нивоу и амбасада, као и представници Оружаних снага БиХ.

Припадници ЕУФОР резервних снага који су дошли из Аустрије, Бугарске, Мађарске, Румуније, Велике Британије и КФОР постројили су се уз своје колеге из ЕУФОР-овог вишенационалног батаљона у БиХ, те ће од 7. октобра до 11. октобра одржати војну вјежбу у цијелој БиХ.

ЕУФОР операција Алтеа у свом саставу има војнике из 20 земаља. Примарна улога је подржати настојање БиХ д аодржи сигурно и стабилно окружење те пружи подршку свеобухватној стратегији ЕУ за БиХ.

(Клиx)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

куку нама са нама

06.10.2019 17:45

И каква је сврха овог нашег војног сустава...да воде рачуна о програму хране у кухињама,на свињски и говеђи..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са стране

06.10.2019 18:24

Како, каква? Па да глуме ватрогасце и Цивилну заштиту, зна се.

Name

Не

06.10.2019 18:18

Знам цему слузите могли сте бар изаци на границе да спријеците улазак миграната!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

06.10.2019 19:09

Ти мигранти да би досли код нас пролазе преко НАТО земаља

Name

Миромо

06.10.2019 19:11

Шта че сад да кажу владајуче националне странке ?.......? ДОДО Изетбеговићу и Човићу сад сте положили

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

07.10.2019 21:19

"Спремни смо да одговоримо на сваку пријетњу" Ако је тако уклоните власт у оба ентитета БиХ, они су највећа пријетња.

ОДГОВОРИТЕ