"Spremni smo da odgovorimo na svaku prijetnju"

U vojnoj bazi Butmir kod Sarajeva danas je održana svečanost povodom početka vojne vježbe “Brzi odgovor”, koja treba da demonstrira spremnost EUFOR da brzo pojača svoje vojne snage u BiH kao dokaz posvećenosti i očuvanju mira.

Bosna i Hercegovina 06.10.2019 | 18:27
"Spremni smo da odgovorimo na svaku prijetnju"
To je redovna godišnja vježba kojom se provjerava sposobnost EUFOR da brzo i efikasno po potrebi pojača svoje vojno prisustvo u BiH, koristeći dio rezervnih snaga u partnerskim zemljama.

Komandant EUFOR-a general-major Reinhard Trischak se tokom svečanog otvaranja vojne vježbe obratio vojnicima koji učestvuju u vježbi.

– EUFOR održava ograničeno vojno prisustvo u BiH, ali ima sposobnost da brzo pojača svoje brojno stanje i snagu i reaguje na svaku prijetnju sigurnom i stabilnom okruženju.Vježbama ‘Brzi odgovor’ provjeravaju se mehanizmi za brzu aktivaciju naših rezervnih snaga i njihovu integraciju sa snagama koje su raspoređene u području operacija. Činjenica da su ovdje postrojeni pripadnici naših rezervnih snaga iz Velike Britanije i Austrije pokazuje da to funkcioniše – poručio je Trischak. 

On se zahvalio i Oružanim snagama BiH i drugim nadležnim ministarstvima na saradnji sa EUFOR.

Svečanosti u bazi Butmir prisustvovali su predstavnici institucija na državnom nivou i ambasada, kao i predstavnici Oružanih snaga BiH.

Pripadnici EUFOR rezervnih snaga koji su došli iz Austrije, Bugarske, Mađarske, Rumunije, Velike Britanije i KFOR postrojili su se uz svoje kolege iz EUFOR-ovog višenacionalnog bataljona u BiH, te će od 7. oktobra do 11. oktobra održati vojnu vježbu u cijeloj BiH.

EUFOR operacija Altea u svom sastavu ima vojnike iz 20 zemalja. Primarna uloga je podržati nastojanje BiH d aodrži sigurno i stabilno okruženje te pruži podršku sveobuhvatnoj strategiji EU za BiH.

(Klix)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

kuku nama sa nama

06.10.2019 17:45

I kakva je svrha ovog našeg vojnog sustava...da vode računa o programu hrane u kuhinjama,na svinjski i goveđi..

ODGOVORITE
Name

Sa strane

06.10.2019 18:24

Kako, kakva? Pa da glume vatrogasce i Civilnu zaštitu, zna se.

Name

Ne

06.10.2019 18:18

Znam cemu sluzite mogli ste bar izaci na granice da sprijecite ulazak migranata!

ODGOVORITE
Name

Petar

06.10.2019 19:09

Ti migranti da bi dosli kod nas prolaze preko NATO zemalja

Name

Miromo

06.10.2019 19:11

Šta če sad da kažu vladajuče nacionalne stranke ?.......? DODO Izetbegoviću i Čoviću sad ste položili

ODGOVORITE
Name

Doboj

07.10.2019 21:19

"Spremni smo da odgovorimo na svaku prijetnju" Ako je tako uklonite vlast u oba entiteta BiH, oni su najveća prijetnja.

ODGOVORITE