Преминуо бивши министар Драган Вранкић

У 65. години преминуо је Драган Вранкић, некадашњи министар финанција Босне и Херцеговине.

Босна и Херцеговина 06.10.2019 | 18:22
Преминуо бивши министар Драган Вранкић
Драган Вранкић, некадашњи министар финансија Босне и Херцеговине и генерални ревизор Канцеларије за ревизију институција Босне и Херцеговине, преминуо је у 65. години живота након дуге и тешке болести. Током своје богате политичке каријере обављао је низ важних функција.

Рођен 23.01.1955.године у Требижату, Чапљина. Основну школу и гимназију је завршио у родном мјесту. Стекао звање дипломираног економисте на Факултету за туризам испољну трговину у Дубровнику.

Радио је у "Енергоинвесту" на комерцијалним пословима те у органима управе, као начелник Одјељења за привреду те као замјеник начелника за финансијске и економске послове у општини Чапљина.

Функцију замјеника министра финансија у Влади Херцеговачко-неретванског кантона вршио је у два мандата. Потом је именован за замјеника гувернера те гувернера Херцеговачко-неретванског кантона.

У два мандата изабран је за посланика у Парламенту Федерације БиХ. Између 2003. до 2006. вршио је функцију министра финансија и замјеника предсједника Владе Федерације БиХ, а од 2007. до 2010. министра финансија и трезора БиХ.

Као министар финансија и трезора БиХ вршио је и додатне функције: гувернера БиХ за Међународни монетарни фонд (ММФ), члана Фискалног савјета БиХ, Сталног одбора за финансијску стабилност БиХ, националног координатора за Инструмент предприступне помоћи (ИПА), предсједавајућег Управног одбора Управе за индиректно опорезивање БиХ, члана Управног одбора Агенције за осигурање депозита БиХ те члана Сталног заједничког одбора високих представника држава насљедница бивше Југославије.

У периоду од 2010. до 2014. био је посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ га је, 28.10.2015, а Дом народа 10.11.2015. именовао за генералног ревизора Канцеларије за ревизију институција Босне и Херцеговине.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар