Preminuo bivši ministar Dragan Vrankić

U 65. godini preminuo je Dragan Vrankić, nekadašnji ministar financija Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina 06.10.2019 | 18:22
Preminuo bivši ministar Dragan Vrankić
Dragan Vrankić, nekadašnji ministar finansija Bosne i Hercegovine i generalni revizor Kancelarije za reviziju institucija Bosne i Hercegovine, preminuo je u 65. godini života nakon duge i teške bolesti. Tokom svoje bogate političke karijere obavljao je niz važnih funkcija.

Rođen 23.01.1955.godine u Trebižatu, Čapljina. Osnovnu školu i gimnaziju je završio u rodnom mjestu. Stekao zvanje diplomiranog ekonomiste na Fakultetu za turizam ispoljnu trgovinu u Dubrovniku.

Radio je u "Energoinvestu" na komercijalnim poslovima te u organima uprave, kao načelnik Odjeljenja za privredu te kao zamjenik načelnika za finansijske i ekonomske poslove u opštini Čapljina.

Funkciju zamjenika ministra finansija u Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona vršio je u dva mandata. Potom je imenovan za zamjenika guvernera te guvernera Hercegovačko-neretvanskog kantona.

U dva mandata izabran je za poslanika u Parlamentu Federacije BiH. Između 2003. do 2006. vršio je funkciju ministra finansija i zamjenika predsjednika Vlade Federacije BiH, a od 2007. do 2010. ministra finansija i trezora BiH.

Kao ministar finansija i trezora BiH vršio je i dodatne funkcije: guvernera BiH za Međunarodni monetarni fond (MMF), člana Fiskalnog savjeta BiH, Stalnog odbora za finansijsku stabilnost BiH, nacionalnog koordinatora za Instrument predpristupne pomoći (IPA), predsjedavajućeg Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, člana Upravnog odbora Agencije za osiguranje depozita BiH te člana Stalnog zajedničkog odbora visokih predstavnika država nasljednica bivše Jugoslavije.

U periodu od 2010. do 2014. bio je poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH ga je, 28.10.2015, a Dom naroda 10.11.2015. imenovao za generalnog revizora Kancelarije za reviziju institucija Bosne i Hercegovine.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar