Ко ће казнити послодавце због рада на црно?

Закони о сузбијању сиве економије се доносе, али мало ко их поштује. Инспекција контролише послодавце, али признају да послодавци у већини случајева пронађу начин како да избјегну прекршајну одговорност.

Република Српска 06.10.2019 | 17:37
Ко ће казнити послодавце због рада на црно?
Послодавци Републике Српске су под лупом Инспектората. Инспектори су на терену приликом контроле у првој половини ове године затекли 138 радника без закљученог уговора о раду. И упркос контролама, послодавци су пронашли начин како да избјегну прекршајну одговорност.

’’Овом броју треба додати 76 људи – радника који су пријављени непосредно током или одмах по завршеној инспекцијској контроли, најчешће са ретроактивним датумом како би се избегла прекршајна одговорност’’ – кажу у Инспекторату РС.

Влада доноси законе, Скупштина их усваја, али мало ко их на крају поштује. Радник без уговора или послодавац са кривичном пријавом! То је једна од најважнијих ставки недавно представљеног Нацрта Закона о инспекцијама.

Међутим, прије неколико година усвојене су измјене Кривичног закона које су предвиђале и затвор за послодавце који не исплате пет или више плата раднику. У Синдикату су скептични и сада по питању Закона о инспекцијама.



"Овако како је конципирано не даје довољно квалитетних одговора и законских норми које ће довести до бољитка који ће осјетити радник који ради", тврди предсједник Савеза синдиката РС Ранка Мишић. 

О раду на црно и сузбијању сиве економије говори се годинама. Међутим, осим стартегија, закона усвојених а тешко спроводивих, послодавци су имали раширене руке да користе раднике. И сами су свјесни да сами закони нису довољни.

"И до сада се могло кривично одговарати за непријављивање радника, али никад нико није пријављен за то. Мислим да се и у будуће, ако се ствари не промјене неће доћи до тога", каже за БН ТВ Саша Тривић из Уније удружења послодаваца РС. 

Измјенама Кривичног закона било је предвиђено да послодавац који раднику не исплати пет плата иде у затвор. Међутим, до данас нико у Републици Српској није кажњен по том основу, а било је стотине кривичних пријава које су радници широм Републике Српске подносили против несавјесних послодаваца. Те пријаве су углавном завршиле негдје у ладицама. 



БН ТВ

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Док се десетине милиона КМ

06.10.2019 16:07

Извлачи из јавних установа, док нам пљачкају нафтну индустрију, док немилице пљачкају и девастурају РС наша чемерна Влада РС највећу пријетњу и сиву економију види у керамичарима, молерима, женама које раде маникир, праве колаче и торте, домаћинима који продају ракију и слично. Јадни ми, ако су они криви за пљачку и овакво стање у држави. Њима кад станемо у крај биће благостање. Нема нама спаса са оваквом влашћу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.10.2019 19:44

Зарекао се Вишковић да ће "ударити" по керамичарима. Урушавају државу. Куку нама ко нам је премијер.

Name

РЕ РЕ

06.10.2019 20:02

Баш тако... И уништиће ове што продају колаче, торте јер тобож воде рачуна о здрављу и санитарним условима. А на ћевап фесту, Кочићевом збору и сл. храна се спрема и конзумира у катастрофалним хигијенским условима.

Name

У Градисци

07.10.2019 04:58

Имате 20 фирмица које раде фасаде,малтер,зидају а нико није пријављен.И имате 3 фирмице које све плацају.И ко је ту луд?Нико их не дира.Мало на викендици код нацелника се прекреци,мало инспекторума полијепи стиропор и радис без проблема...

Name

ре у градишци

07.10.2019 11:06

Па тако и треба. Ти мислиш да је боље да су пријављени па да пуне буџет из кога се дијеле високе плате политичарима. Ја радио ја зарадио. Нека и они раде и зараде себи плате.

Name

Јоја

06.10.2019 16:13

Пун к... ми је прице о радницима на црно , био сам пријављен иу РАОП-у нису ми уплатили 11 мјесеци рада а пореска управа је узела мојих 18 000 км зарадхених плата

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре јоја

07.10.2019 11:07

Треба ли још нешто додати. Све јасно као дан.

Name

одраз

06.10.2019 17:19

Највеци рад на црно су они који раде а нису регистровани има их десет пута висе а нико их не контролисе много веци обим посла раде од регистрованих а неки радници велики број не yеле да их пријаве послодавци јер хоце да раде самостално сами или се групису и раде веце послове од регистрованих само да знате они су прави проблем који ви не видите а самим тим и третирате свако ко је регистрован је у подредјеном полyају и размисља да угаси фирму и тако исто ради јер це бити безбједан од дрзаве и инспекција и удуплати зараду

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре одраз

07.10.2019 11:10

Наравно да се треба одјавити и радити само за себе. С ким да дијелиш оно што си зарадио марљивим радом. Са олошима из политике?

Name

Јаффа

06.10.2019 18:02

Па сви блиски власти крше прописе, али нема ко да их казни јер иста странка поставља своје људе у инспекције и судове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јадранка

06.10.2019 18:26

Све и треба затворити.само оставите дрзавне фирме и будзетске кориснике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аноннимусс

06.10.2019 18:55

Па послодавци увјек надју рјесење инспекција би много тога могла наци код послодаваца, типа мога лицног искуства у фирми гдје радим. ХТЗ опреме нема , Топлог оброка нема , пола коверта пола руке. О годисњем одмору макар и не плаценом само мастамо. И јос сваста ал вец сам се уморио од писања на ову тему и онако дзаба тросим зглоб на прсту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цврле

06.10.2019 20:19

ја Сам пријављен у фирми а опет радим на црно. плата ми је минималац преко банке а остало на руке. И кад додјем до пензије нецу имати ни за кифлу. о тиме нико никад не говори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре цврле

07.10.2019 11:12

Исти сам ти али се тјешим чињеницом да ће врло брзо пензије бити укинуте јер ће однос пензионера и радника бити 1:1. У том случају исплата је немогућа.

Name

Довла

06.10.2019 20:40

радим керамику на црно не уплацујем радни стаз ни здраствено нити цу плацати нити цу се регистовати да дајем багри новац од свог труда и рада. Сиротињска пензија ми не треба могу себи обезбедити за старе дане и зато сибе од мене ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗВОРНИК

06.10.2019 20:42

Ма коме ви причате.Дођите у Зворник.Код сваког приватника радници раде десет сати дневно а свака субота по осам часова.Закон каже осам часова дневно и без суботе радне.Несмоје им инспекција име фирме споменути, а не да дође у контролу.Тако да радници раде педесет посто месечно више од законом дозвољеног радног времена.А плата минимална републичка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Воxпопули

06.10.2019 21:04

Питам се ко це казнити инспекторе што не раде свој посао како треба, када би се рад на црно и не издавање рецуна свело на минимум, били би као Швајцарска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде они и превуисе

07.10.2019 05:47

Ја дрзим кисок код мене је инспекција сваки дан не могу ни набројати колико има тих инспекција радна трзисна санитарна порезна градска опстинакса реублицка итд само се мјенајују ко на траци и ако немас да им платис сваком доњи си а друга је ставр сто у поједине фирме и кафице не смију да удју вец злостављају и ометају посо обицном свијету

Name

МегА

07.10.2019 05:26

Неће их нико казнити. Казниће раднике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мхмх

07.10.2019 18:01

Ма бас, провјерите раднике у брзим постама, радника на црно колико хоцес, сви то знају и цуте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цедо

07.10.2019 19:50

Ево ја сам пријавио прије пар дана једног послодавца за неколико неправилности и крсења закона о раду, и ево бас цекам да видим ста це дрзава да подузме по том питању. А ова мисицка и овај тривиц, то треба протјерати из дрзаве.

ОДГОВОРИТЕ