Ko će kazniti poslodavce zbog rada na crno?

Zakoni o suzbijanju sive ekonomije se donose, ali malo ko ih poštuje. Inspekcija kontroliše poslodavce, ali priznaju da poslodavci u većini slučajeva pronađu način kako da izbjegnu prekršajnu odgovornost.

Republika Srpska 06.10.2019 | 17:37
Ko će kazniti poslodavce zbog rada na crno?
Poslodavci Republike Srpske su pod lupom Inspektorata. Inspektori su na terenu prilikom kontrole u prvoj polovini ove godine zatekli 138 radnika bez zaključenog ugovora o radu. I uprkos kontrolama, poslodavci su pronašli način kako da izbjegnu prekršajnu odgovornost.

’’Ovom broju treba dodati 76 ljudi – radnika koji su prijavljeni neposredno tokom ili odmah po završenoj inspekcijskoj kontroli, najčešće sa retroaktivnim datumom kako bi se izbegla prekršajna odgovornost’’ – kažu u Inspektoratu RS.

Vlada donosi zakone, Skupština ih usvaja, ali malo ko ih na kraju poštuje. Radnik bez ugovora ili poslodavac sa krivičnom prijavom! To je jedna od najvažnijih stavki nedavno predstavljenog Nacrta Zakona o inspekcijama.

Međutim, prije nekoliko godina usvojene su izmjene Krivičnog zakona koje su predviđale i zatvor za poslodavce koji ne isplate pet ili više plata radniku. U Sindikatu su skeptični i sada po pitanju Zakona o inspekcijama.



"Ovako kako je koncipirano ne daje dovoljno kvalitetnih odgovora i zakonskih normi koje će dovesti do boljitka koji će osjetiti radnik koji radi", tvrdi predsjednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić. 

O radu na crno i suzbijanju sive ekonomije govori se godinama. Međutim, osim startegija, zakona usvojenih a teško sprovodivih, poslodavci su imali raširene ruke da koriste radnike. I sami su svjesni da sami zakoni nisu dovoljni.

"I do sada se moglo krivično odgovarati za neprijavljivanje radnika, ali nikad niko nije prijavljen za to. Mislim da se i u buduće, ako se stvari ne promjene neće doći do toga", kaže za BN TV Saša Trivić iz Unije udruženja poslodavaca RS. 

Izmjenama Krivičnog zakona bilo je predviđeno da poslodavac koji radniku ne isplati pet plata ide u zatvor. Međutim, do danas niko u Republici Srpskoj nije kažnjen po tom osnovu, a bilo je stotine krivičnih prijava koje su radnici širom Republike Srpske podnosili protiv nesavjesnih poslodavaca. Te prijave su uglavnom završile negdje u ladicama. 



BN TV

Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

Dok se desetine miliona KM

06.10.2019 16:07

Izvlači iz javnih ustanova, dok nam pljačkaju naftnu industriju, dok nemilice pljačkaju i devasturaju RS naša čemerna Vlada RS najveću prijetnju i sivu ekonomiju vidi u keramičarima, molerima, ženama koje rade manikir, prave kolače i torte, domaćinima koji prodaju rakiju i slično. Jadni mi, ako su oni krivi za pljačku i ovakvo stanje u državi. Njima kad stanemo u kraj biće blagostanje. Nema nama spasa sa ovakvom vlašću.

ODGOVORITE
Name

Re

06.10.2019 19:44

Zarekao se Višković da će "udariti" po keramičarima. Urušavaju državu. Kuku nama ko nam je premijer.

Name

RE RE

06.10.2019 20:02

Baš tako... I uništiće ove što prodaju kolače, torte jer tobož vode računa o zdravlju i sanitarnim uslovima. A na ćevap festu, Kočićevom zboru i sl. hrana se sprema i konzumira u katastrofalnim higijenskim uslovima.

Name

U Gradisci

07.10.2019 04:58

Imate 20 firmica koje rade fasade,malter,zidaju a niko nije prijavljen.I imate 3 firmice koje sve placaju.I ko je tu lud?Niko ih ne dira.Malo na vikendici kod nacelnika se prekreci,malo inspektoruma polijepi stiropor i radis bez problema...

Name

re u gradišci

07.10.2019 11:06

Pa tako i treba. Ti misliš da je bolje da su prijavljeni pa da pune budžet iz koga se dijele visoke plate političarima. Ja radio ja zaradio. Neka i oni rade i zarade sebi plate.

Name

Joja

06.10.2019 16:13

Pun k... mi je price o radnicima na crno , bio sam prijavljen iu RAOP-u nisu mi uplatili 11 mjeseci rada a poreska uprava je uzela mojih 18 000 km zaradhenih plata

ODGOVORITE
Name

re joja

07.10.2019 11:07

Treba li još nešto dodati. Sve jasno kao dan.

Name

odraz

06.10.2019 17:19

Najveci rad na crno su oni koji rade a nisu registrovani ima ih deset puta vise a niko ih ne kontrolise mnogo veci obim posla rade od registrovanih a neki radnici veliki broj ne yele da ih prijave poslodavci jer hoce da rade samostalno sami ili se grupisu i rade vece poslove od registrovanih samo da znate oni su pravi problem koji vi ne vidite a samim tim i tretirate svako ko je registrovan je u podredjenom polyaju i razmislja da ugasi firmu i tako isto radi jer ce biti bezbjedan od drzave i inspekcija i uduplati zaradu

ODGOVORITE
Name

re odraz

07.10.2019 11:10

Naravno da se treba odjaviti i raditi samo za sebe. S kim da dijeliš ono što si zaradio marljivim radom. Sa ološima iz politike?

Name

Jaffa

06.10.2019 18:02

Pa svi bliski vlasti krše propise, ali nema ko da ih kazni jer ista stranka postavlja svoje ljude u inspekcije i sudove.

ODGOVORITE
Name

Jadranka

06.10.2019 18:26

Sve i treba zatvoriti.samo ostavite drzavne firme i budzetske korisnike.

ODGOVORITE
Name

Anonnimuss

06.10.2019 18:55

Pa poslodavci uvjek nadju rjesenje inspekcija bi mnogo toga mogla naci kod poslodavaca, tipa moga licnog iskustva u firmi gdje radim. HTZ opreme nema , Toplog obroka nema , pola koverta pola ruke. O godisnjem odmoru makar i ne placenom samo mastamo. I jos svasta al vec sam se umorio od pisanja na ovu temu i onako dzaba trosim zglob na prstu.

ODGOVORITE
Name

Cvrle

06.10.2019 20:19

ja Sam prijavljen u firmi a opet radim na crno. plata mi je minimalac preko banke a ostalo na ruke. I kad dodjem do penzije necu imati ni za kiflu. o time niko nikad ne govori.

ODGOVORITE
Name

re cvrle

07.10.2019 11:12

Isti sam ti ali se tješim činjenicom da će vrlo brzo penzije biti ukinute jer će odnos penzionera i radnika biti 1:1. U tom slučaju isplata je nemoguća.

Name

Dovla

06.10.2019 20:40

radim keramiku na crno ne uplacujem radni staz ni zdrastveno niti cu placati niti cu se registovati da dajem bagri novac od svog truda i rada. Sirotinjska penzija mi ne treba mogu sebi obezbediti za stare dane i zato sibe od mene ....

ODGOVORITE
Name

ZVORNIK

06.10.2019 20:42

Ma kome vi pričate.Dođite u Zvornik.Kod svakog privatnika radnici rade deset sati dnevno a svaka subota po osam časova.Zakon kaže osam časova dnevno i bez subote radne.Nesmoje im inspekcija ime firme spomenuti, a ne da dođe u kontrolu.Tako da radnici rade pedeset posto mesečno više od zakonom dozvoljenog radnog vremena.A plata minimalna republička.

ODGOVORITE
Name

Voxpopuli

06.10.2019 21:04

Pitam se ko ce kazniti inspektore što ne rade svoj posao kako treba, kada bi se rad na crno i ne izdavanje recuna svelo na minimum, bili bi kao Švajcarska.

ODGOVORITE
Name

Rade oni i prevuise

07.10.2019 05:47

Ja drzim kisok kod mene je inspekcija svaki dan ne mogu ni nabrojati koliko ima tih inspekcija radna trzisna sanitarna porezna gradska opstinaksa reublicka itd samo se mjenajuju ko na traci i ako nemas da im platis svakom donji si a druga je stavr sto u pojedine firme i kafice ne smiju da udju vec zlostavljaju i ometaju poso obicnom svijetu

Name

MegA

07.10.2019 05:26

Neće ih niko kazniti. Kazniće radnike.

ODGOVORITE
Name

Mhmh

07.10.2019 18:01

Ma bas, provjerite radnike u brzim postama, radnika na crno koliko hoces, svi to znaju i cute.

ODGOVORITE
Name

Cedo

07.10.2019 19:50

Evo ja sam prijavio prije par dana jednog poslodavca za nekoliko nepravilnosti i krsenja zakona o radu, i evo bas cekam da vidim sta ce drzava da poduzme po tom pitanju. A ova misicka i ovaj trivic, to treba protjerati iz drzave.

ODGOVORITE