Узбуњивач о афери “Индекс”: Невиђена тортура

– Мучили ме, смјештали отказ, малтретирали кћерку –рекао је редовни професор Правног факултета у Крагујевцу и узбуњивач у афери “Индекс”, др Марко Павловић, откривши кроз какву драму је прошао због указивања на разне незаконитости на овом факултету, јер је његов циљ био – да заштити професију.

Србија 06.10.2019 | 14:37
Узбуњивач о афери “Индекс”: Невиђена тортура
Афера “Индекс”, која је више од деценију у жижи јавности, улази у завршницу пред Вишим судом у Смедереву. У овом процесу оптужено је 27 људи због корупције на Правном факултету у Крагујевцу. Прва хапшења почела су у фебруару 2007. године. Професор Марко Павловић статус узбуњивача добио је три године касније. Знатно прије добијања тог статуса, каже, указивао је на разне незаконитости на овом факултету, подносио кривичне пријаве, касније и јавно говорио да правосуђе у овом процесу врши опструкцију.

Он је у разговору за Новости испричао какве непријатне ситуације је трпио због објелодањивања афере „Индекс“, како он, тако и његова породица.

– Доживио сам тешка малтретирања, омаловажавање. Било ми је чак забрањено да испитујем студенте. Држим предавања по уџбеницима које сам ја написао, али, наводно, не знам да испитујем студенте. Намјештали су ми отказ, подметали свашта, малтретирана ми је и кћерка која је студирала на Правном факултету. Вид ми је знатно ослабио, једва могу самостално да ходам. Вјерујем да је то због перманентног стреса – открива др Марко Павловић, редовни професор Правног факултета у Крагујевцу.

Био је, и остао, најгласнији критичар, али у неку руку и савјест свега онога што се дешавало у афери “Индекс” и око ње. То је оцјена једног његовог колеге и пријатеља, а сам др Павловић каже да је због тога платио високу цијену.

– С обзиром на своју правну, политичку, социјалну и културну димензију, афера „Индекс“ је неизмјерно значајан случај. На провјери су били сви важнији кривично-процесни институти, као што су судска независност, спајање поступака, претпоставка невиности, суђење у разумном року – набраја Павловић.

Професор Павловић, који на Правном факултету предаје предмет Српско право, напомиње да је његов циљ био, прије свега, да се заштити професија, односно правничко образовање. 

– Никоме од ухапшених колега нисам желио зло. Радио сам из чисто начелних разлога држећи се максиме да “правда држи земљу и градове”. А ако међу правницима нема правде, шта ће бити са земљом?! – пита овај редовни професор Правног факултета.

Напомиње да је због својих начела платио високу цијену. Доживио је шиканирања од појединих колега, ту су, наводи, и људи који су били хапшени, а по истеку притвора наставили рад на факултету и у управи факултета.

Није одустајао. На нападе је одговарао подношењем нових пријава за, како каже, новооткривене незаконитости. И против њега су стизале пријаве. Тешко му је, додаје, пало када је осуђен због слободе изражавања и то због једне критике коју је изрекао на сједници Наставничког вијећа на факултету.

– Поново бих исто урадио. Не бих могао да живим, а да не реагујем на неправилности које видим. Није ми својствено да ћутим и окрећем главу на другу страну – закључује професор Павловић.

За дванаест и по година афере “Индекс” посљедице су имали и порески обвезници који су досад, само за судске трошкове, платили око 300.000 евра, рачуна професор Павловић.

Озбиљне посљедице имала су и три човјека, гдје убраја и себе, који су, како каже, миљама били далеко од оптужнице за продају испита. Нанесена је, сматра, велика штета и студентима, као и читавом друштву.

(Новости)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Сако

06.10.2019 12:48

Данас на балкану нису потребни орбазовани и морални него полуписмене и послусне сподобе. Имате у Бања Луци на електротехницком факултету слуцај МИце Гацановица који је добио отказ из истог разлога иако је цовјек у свијету науке врло цијењен и угледан струцњак са врло високим признањима која има јако мало људи у свијету. Али данас су, назалост, досла времена када мале фукаре и примитивци одлуцују о судбини великих људи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.10.2019 13:46

Увијек је то тако било. Овдје поготово.

Name

Истина

06.10.2019 14:21

Овакве ствари се дешавају зато што вам ти полуписмени и куповни, кроје критерије вриједности. Овом друштву не требају образовани и писмени људи, јер су управо они, критична маса која суштински спознаје систем, проблеме, указује на девијантне појаве. У питању су комплекси ниже вриједности и фрустрације, које снижавају ниво сујете ових надобудних, бахатих и пуних себе.

Name

Правда

06.10.2019 15:23

Два лоша убише Милоша. Посљедице крагујевачке афере осећају се још увијек и у РС-у. Тешко је изкоријенити коров који се на УИС добро примио. Исти је образац. Они који указају на незаконитости страдају. Њих се омаловажава, прогања, пријети им се, застрашује... Они који су од правних факултета направили пијацу још увијек слове за угледне грађане РС-а и Србије. Подршка проф. Павловићу!