Мото ГП: Маркес одбранио титулу!

Побједом у 15. трци сезоне, Шпанац Марк Маркес окитио се шестом Мото ГП титулом у каријери.

Остали спортови 06.10.2019 | 19:05
Мото ГП: Маркес одбранио титулу!
Освојивши Гранд При Тајланда, Шпанац Марк Маркес (Репсол Хонда) дошао је до нове титуле Свјетског Мото ГП првенства, пренијела је агенција "Анадолија".

Петнаеста трка сезоне вожена је стази Чанг у Бурираму, а посљедњи кругови били су права посластица за љубитеље мотоциклизма с обзиром на дуел Маркеса и Фабија Квартарара (Петронас Јамаха).

Маркес који је стартовао с треће позиције, у посљедњем кругу успио је оставити иза себе ривала и временом од 39.36.223 стигао до девете побједе у сезони, а 53. у каријери.

Шпанац је тако до нове одбране титуле стигао четири трке прије краја.

Фабио Квартараро је за Маркесом каснио 0,1 секунду, а Шпанац Маверик Вињалес (Монстер Енерги Јамаха) 1,3 секунде за првопласираним.

Маркес, који води 110 бодова испред најближег ривала Италијана Андрее Довициоза, освојио је шесту титулу Мото ГП првака.

Више титула у краљевској класи од 26-годишњег Маркеза имају Ђакомо Агостини (8) и Валентино Роси (7).



Возач Репсол Хонде је два дана након жестоког пада славио на Великој награди Тајланда престигавши Фабија Квартарара на Јамахи у последњој кривини на стази Ченг.

Француз је кренуо са пол-позиције и био на корак од прве победе у каријери у "краљевској класи", али га је Маркес престигао пред самим циљем и тријумфовао са 0,171 секунди предности, док је трећи био Маверик Вињалес.

Маркес је до нове титуле стигао четири трке пре краја сезоне, јер има 110 бодова више од првог пратиоца Андрее Довициоза који је ове недеље био четврти.

Шпанац је до титуле стигао са девет победа у досадашњих 15 трка, пет пута је био другопласирани и само једном одустао.

Шестом титулом је престигао Мајка Духана и стигао на треће место вечне листе шампиона "краљевске класе", на титулу од Валентина Росија, а две од рекордера Ђакома Агостонија.

Шпанац је укупно осми пут шампион света у мотоциклизму јер има и по титулу у класама 125цц и Мото2. Испред су Роси, Мајк Хеилвуд и Карло Убијали са по 9, Анхел Нијето има 13, а рекордер Агостини 15.

Маркес је четврти возач у историји који је четири пута у низу био шампион света, поред Росија, Духана и Агостонија.

Шеснаеста трка сезоне, Гранд При Јапана биће вожена 20. октобра.

Поредак возача:

1. Марк Маркес (Шпанија) 325 поена

2. Андреа Довициозо (Италија) 215

3. Алекс Ринс (Шпанија) 167

4. Маверик Вињалес (Шпанија) 163

5. Данило Петручи (Италија) 162

Извор: мондо.ба/Анадолија/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар