Moto GP: Markes odbranio titulu!

Pobjedom u 15. trci sezone, Španac Mark Markes okitio se šestom Moto GP titulom u karijeri.

Ostali sportovi 06.10.2019 | 19:05
Moto GP: Markes odbranio titulu!
Osvojivši Grand Pri Tajlanda, Španac Mark Markes (Repsol Honda) došao je do nove titule Svjetskog Moto GP prvenstva, prenijela je agencija "Anadolija".

Petnaesta trka sezone vožena je stazi Čang u Buriramu, a posljednji krugovi bili su prava poslastica za ljubitelje motociklizma s obzirom na duel Markesa i Fabija Kvartarara (Petronas Jamaha).

Markes koji je startovao s treće pozicije, u posljednjem krugu uspio je ostaviti iza sebe rivala i vremenom od 39.36.223 stigao do devete pobjede u sezoni, a 53. u karijeri.

Španac je tako do nove odbrane titule stigao četiri trke prije kraja.

Fabio Kvartararo je za Markesom kasnio 0,1 sekundu, a Španac Maverik Vinjales (Monster Energi Jamaha) 1,3 sekunde za prvoplasiranim.

Markes, koji vodi 110 bodova ispred najbližeg rivala Italijana Andree Dovicioza, osvojio je šestu titulu Moto GP prvaka.

Više titula u kraljevskoj klasi od 26-godišnjeg Markeza imaju Đakomo Agostini (8) i Valentino Rosi (7).



Vozač Repsol Honde je dva dana nakon žestokog pada slavio na Velikoj nagradi Tajlanda prestigavši Fabija Kvartarara na Jamahi u poslednjoj krivini na stazi Čeng.

Francuz je krenuo sa pol-pozicije i bio na korak od prve pobede u karijeri u "kraljevskoj klasi", ali ga je Markes prestigao pred samim ciljem i trijumfovao sa 0,171 sekundi prednosti, dok je treći bio Maverik Vinjales.

Markes je do nove titule stigao četiri trke pre kraja sezone, jer ima 110 bodova više od prvog pratioca Andree Dovicioza koji je ove nedelje bio četvrti.

Španac je do titule stigao sa devet pobeda u dosadašnjih 15 trka, pet puta je bio drugoplasirani i samo jednom odustao.

Šestom titulom je prestigao Majka Duhana i stigao na treće mesto večne liste šampiona "kraljevske klase", na titulu od Valentina Rosija, a dve od rekordera Đakoma Agostonija.

Španac je ukupno osmi put šampion sveta u motociklizmu jer ima i po titulu u klasama 125cc i Moto2. Ispred su Rosi, Majk Heilvud i Karlo Ubijali sa po 9, Anhel Nijeto ima 13, a rekorder Agostini 15.

Markes je četvrti vozač u istoriji koji je četiri puta u nizu bio šampion sveta, pored Rosija, Duhana i Agostonija.

Šesnaesta trka sezone, Grand Pri Japana biće vožena 20. oktobra.

Poredak vozača:

1. Mark Markes (Španija) 325 poena

2. Andrea Doviciozo (Italija) 215

3. Aleks Rins (Španija) 167

4. Maverik Vinjales (Španija) 163

5. Danilo Petruči (Italija) 162

Izvor: mondo.ba/Anadolija/B92

Komentari / 0

Ostavite komentar