Ђоковић освојио нову АТП титулу - шампион Токија!

Србин влада Азијом – Ђоковић освојио нову титулу.  Новак Ђоковић освојио је нову АТП титулу, 76. у каријери.  Новак воли Азију! Лагано до 76. АТП титуле, прве у Токију, а сада - Шангај! Најбољи тенисер света наставио је серију успеха на Далеком истоку.  

Тенис 06.10.2019 | 13:10
Ђоковић освојио нову АТП титулу - шампион Токија!
Ноле експрес! Нека овако буде и на Олимпијским играма...! У финалу Токија преслишан Џон Милман!

Српски тенисер тријумфовао је на турниру Серије 500 у Токију што му је 11. трофеј у Азији из исто толико финала.

Ђоковић је у свом 110. финалу у каријери рутински савладао Џона Милмана са 6:3, 6:2, иако га уопште није служио бекхенд.

Србин је без већих проблема надиграо Аустралијанца, као и у претходним мечевима у Токију одлично је сервирао, а агресивном игром на сервис ривала брзо стизао до брејкова и потом рутински привео меч крају.

Ђоковић је до прве титуле у Токију у каријери стигао без изгубљеног сета и на идеалан начин најавио напад на олимпијско злато следеће године на истом месту.

Овом титулом Ђоковић је повећао предност у односу на првог пратиоца на АТП листи Рафаела Надала на 1.140 поена.

Следећи турнир на којем ће наступити Србин је Мастерс у Шангају следеће недеље где брани титулу, а потом га чека Мастерс у Паризу који је на програму од 28. октобра до 3. новембра.

Бекхенд га није служио као ретко када, али Новак Ђоковић је ипак имао довољно "оружја" да најзначајнији меч у каријери Аустралијанца Џона Милмана ограничи на 70 минута углавном предвидљивог и резултатски извесног тениса.

Новак је резултатом 6:3, 6:2 стигао до пете убедљиве победе ове недеље и на свом дебију освојио турнир "АТП 500" серије у Токију!

Имао је готово стопостотну реализацију брејк шанси (3/4), сјајно сервирао и сигурно завршавао поене на мрежи, све то играјући у "трећој брзини" - колико му је било потребно да контролише 80. тенисера света, који ће од понедељка "скочити" на 58. позицију.

Ђоковићу је ово 11. титула из 14 наступа на Далеком истоку, а занимљиво је да тамо никада није поражен у финалима, тако да има скор 11/11.

Пре Токија, четири пута је тријумфовао у Шангају - где наредне недеље брани трон на турниру "Мастерс 1000" серије - као и шест пута у Пекингу.

"Хвала Џону на лепим речима. Такође имам комплименте за то каква си личност, за оно што доносиш на терену, за твоју борбеност и такмичарски дух. Честитам ти на оствареном ове недеље, заслужио си да играш у финалу", захвалио се Ђоковић противнику, који је претходно рекао да тениска публика треба да буде срећна што свих ових година има прилику да гледа тениског великана као што је Новак.

Први рекет света потом се захвалио члановима свог тима, који су због њега често на путу, одвојени од својих породица.

"Мој успех је и ваш успех", нагласио је Ђоковић, па изазвао велики аплауз следећим речима:

"Први пут сам играо у Јапану, осећао сам се комфорно и било је ово невероватних 10 дана за мене, на терену и ван њега. Једва чекам да се вратим следеће године, наравно на Олимпијске игре".

Новаку је ово укупно 76. АТП титула у непуних 14 сезона, почев од Амерсфорта и Меца 2006, а четврта ове године, после Аустралијан опена, Мадрида и Вимблдона. "Нот тоо бааад"!

Кажу да најбржи јапански воз јури 603 километра на сат. А Новак Ђоковић се постарао да у Токију изгледа као модерна верзија тамошње железнице, пошто је протутњао до титуле, надигравши у финалу Џона Милмана за само сат и седам минута.

По сетовима је било 6:3, 6:2, после чега је планетарни „број један“ стигао до четвртог пехара у 2019. и улио навијачима наду да на истом месту, наредног лета, у оквиру олимпијског турнира може да буде једнако убедљив, па да комплетира збирку трофеја златном медаљом.

Колико му прија да игра на територији Азије показује податак да је стигао до 11. победе у 11. финалу. Наставили ли у истом ритму донеће Србију одличје које му је измицало у Пекингу 2008 (бронза), Лондону 2012. (четврто место) и Рио де Жанеиру 2016. (испадање у првом колу од Хуана Мартина дел Потра). Но, то су прошлост и будућност, али садашњост обећава. Посебно ако се зна да се Ђоковић малтене није ни презнојио ове седмице: редом је обарао Попирина, Соеду, Пуја, Гофана и Аустралијанца Милмана, за укупно 76. пехар у Ђоковићем рукама у његовом 110. АТП финалу.

Ово је уједно 11. пехар Новака Ђоковића на турнирима из „серије 500“, а већ следеће седмице чека га „хиљадарка“ у Шангају, где ће имати шансу да задржи увећа предност у односу на Рафаела Надала. После овог славља разлика у бодима је 1.140 у корист Србина, а олкашавајућа околност је што у Кини неће бити шпанског аса. Ипак, Ноле тамо брани 1.000 поена.

Освајањем Токија – у ком досад никад није играо – Новак је уцртао још један град на мапу покерених, показао да је повреда рамена прошлост, а престигао је Роџера Федерера по броју победа у календарској години, јер има сад 46 наспрам 45 Швајцарца, наредна мета му је поменути Надал (48), а крајњи циљ Данил Медведев, усамљен на врху са 54.

Но, како Ђоковић тутњи, као јапански маглев, нико га скорије неће зауставити. Па, ни Рус.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Дарио

06.10.2019 11:47

Браво Ноле нека нам иде шта било . Кад имамо политичаре који плаћкају народ као Милорад Додик који са своим кумовима поједе Републику Србску . Нека нам спортисти иду бар у правом смијеру . Ови криминалци ће одговарати за све зло које су починили Р Србској

ОДГОВОРИТЕ