Đoković osvojio novu ATP titulu - šampion Tokija!

Srbin vlada Azijom – Đoković osvojio novu titulu.  Novak Đoković osvojio je novu ATP titulu, 76. u karijeri.  Novak voli Aziju! Lagano do 76. ATP titule, prve u Tokiju, a sada - Šangaj! Najbolji teniser sveta nastavio je seriju uspeha na Dalekom istoku.  

Tenis 06.10.2019 | 13:10
Đoković osvojio novu ATP titulu - šampion Tokija!
Nole ekspres! Neka ovako bude i na Olimpijskim igrama...! U finalu Tokija preslišan Džon Milman!

Srpski teniser trijumfovao je na turniru Serije 500 u Tokiju što mu je 11. trofej u Aziji iz isto toliko finala.

Đoković je u svom 110. finalu u karijeri rutinski savladao Džona Milmana sa 6:3, 6:2, iako ga uopšte nije služio bekhend.

Srbin je bez većih problema nadigrao Australijanca, kao i u prethodnim mečevima u Tokiju odlično je servirao, a agresivnom igrom na servis rivala brzo stizao do brejkova i potom rutinski priveo meč kraju.

Đoković je do prve titule u Tokiju u karijeri stigao bez izgubljenog seta i na idealan način najavio napad na olimpijsko zlato sledeće godine na istom mestu.

Ovom titulom Đoković je povećao prednost u odnosu na prvog pratioca na ATP listi Rafaela Nadala na 1.140 poena.

Sledeći turnir na kojem će nastupiti Srbin je Masters u Šangaju sledeće nedelje gde brani titulu, a potom ga čeka Masters u Parizu koji je na programu od 28. oktobra do 3. novembra.

Bekhend ga nije služio kao retko kada, ali Novak Đoković je ipak imao dovoljno "oružja" da najznačajniji meč u karijeri Australijanca Džona Milmana ograniči na 70 minuta uglavnom predvidljivog i rezultatski izvesnog tenisa.

Novak je rezultatom 6:3, 6:2 stigao do pete ubedljive pobede ove nedelje i na svom debiju osvojio turnir "ATP 500" serije u Tokiju!

Imao je gotovo stopostotnu realizaciju brejk šansi (3/4), sjajno servirao i sigurno završavao poene na mreži, sve to igrajući u "trećoj brzini" - koliko mu je bilo potrebno da kontroliše 80. tenisera sveta, koji će od ponedeljka "skočiti" na 58. poziciju.

Đokoviću je ovo 11. titula iz 14 nastupa na Dalekom istoku, a zanimljivo je da tamo nikada nije poražen u finalima, tako da ima skor 11/11.

Pre Tokija, četiri puta je trijumfovao u Šangaju - gde naredne nedelje brani tron na turniru "Masters 1000" serije - kao i šest puta u Pekingu.

"Hvala Džonu na lepim rečima. Takođe imam komplimente za to kakva si ličnost, za ono što donosiš na terenu, za tvoju borbenost i takmičarski duh. Čestitam ti na ostvarenom ove nedelje, zaslužio si da igraš u finalu", zahvalio se Đoković protivniku, koji je prethodno rekao da teniska publika treba da bude srećna što svih ovih godina ima priliku da gleda teniskog velikana kao što je Novak.

Prvi reket sveta potom se zahvalio članovima svog tima, koji su zbog njega često na putu, odvojeni od svojih porodica.

"Moj uspeh je i vaš uspeh", naglasio je Đoković, pa izazvao veliki aplauz sledećim rečima:

"Prvi put sam igrao u Japanu, osećao sam se komforno i bilo je ovo neverovatnih 10 dana za mene, na terenu i van njega. Jedva čekam da se vratim sledeće godine, naravno na Olimpijske igre".

Novaku je ovo ukupno 76. ATP titula u nepunih 14 sezona, počev od Amersforta i Meca 2006, a četvrta ove godine, posle Australijan opena, Madrida i Vimbldona. "Not too baaad"!

Kažu da najbrži japanski voz juri 603 kilometra na sat. A Novak Đoković se postarao da u Tokiju izgleda kao moderna verzija tamošnje železnice, pošto je protutnjao do titule, nadigravši u finalu Džona Milmana za samo sat i sedam minuta.

Po setovima je bilo 6:3, 6:2, posle čega je planetarni „broj jedan“ stigao do četvrtog pehara u 2019. i ulio navijačima nadu da na istom mestu, narednog leta, u okviru olimpijskog turnira može da bude jednako ubedljiv, pa da kompletira zbirku trofeja zlatnom medaljom.

Koliko mu prija da igra na teritoriji Azije pokazuje podatak da je stigao do 11. pobede u 11. finalu. Nastavili li u istom ritmu doneće Srbiju odličje koje mu je izmicalo u Pekingu 2008 (bronza), Londonu 2012. (četvrto mesto) i Rio de Žaneiru 2016. (ispadanje u prvom kolu od Huana Martina del Potra). No, to su prošlost i budućnost, ali sadašnjost obećava. Posebno ako se zna da se Đoković maltene nije ni preznojio ove sedmice: redom je obarao Popirina, Soedu, Puja, Gofana i Australijanca Milmana, za ukupno 76. pehar u Đokovićem rukama u njegovom 110. ATP finalu.

Ovo je ujedno 11. pehar Novaka Đokovića na turnirima iz „serije 500“, a već sledeće sedmice čeka ga „hiljadarka“ u Šangaju, gde će imati šansu da zadrži uveća prednost u odnosu na Rafaela Nadala. Posle ovog slavlja razlika u bodima je 1.140 u korist Srbina, a olkašavajuća okolnost je što u Kini neće biti španskog asa. Ipak, Nole tamo brani 1.000 poena.

Osvajanjem Tokija – u kom dosad nikad nije igrao – Novak je ucrtao još jedan grad na mapu pokerenih, pokazao da je povreda ramena prošlost, a prestigao je Rodžera Federera po broju pobeda u kalendarskoj godini, jer ima sad 46 naspram 45 Švajcarca, naredna meta mu je pomenuti Nadal (48), a krajnji cilj Danil Medvedev, usamljen na vrhu sa 54.

No, kako Đoković tutnji, kao japanski maglev, niko ga skorije neće zaustaviti. Pa, ni Rus.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Dario

06.10.2019 11:47

Bravo Nole neka nam ide šta bilo . Kad imamo političare koji plaćkaju narod kao Milorad Dodik koji sa svoim kumovima pojede Republiku Srbsku . Neka nam sportisti idu bar u pravom smijeru . Ovi kriminalci će odgovarati za sve zlo koje su počinili R Srbskoj

ODGOVORITE