ПЛ: Ливерпул и бољи и срећнији од Лестера!

Лестер пеналом "поклонио" победу! Тим Брендана Роџерса несрећно је испустио реми, па "редси" остају у врху, тугује и Манчестер сити.  Овај је Ливерпул зрео за титулу! Пенал у 95. срушио дрски Лестер и отворио паклени месец, модрићевска партија Џејмса Милнера.  На крају 2:1 на Енфилду.  Мало пенал, мало ВАР: Кристал Палас је у зони Лиге шампиона! Пао је Вест Хем – 2:1.

Фудбал 06.10.2019 | 08:38
ПЛ: Ливерпул и бољи и срећнији од Лестера!
Ливерпул, ипак, не планира да посустане.

Екипа Јиргена Клопа је поново доказала да поседује сјајан победнички менталитет победом над Лестером резултатом 2:1 у дерби дуелу осмог кола Премијер лиге.

Од почетка су домаћи боље ушли у сусрет, имали су иницијативу и доминирали су тереном, али нису одмах дошли и до прилика. Одолевале су "лисице", добро браниле свој гол, а у неколико наврата и покушале да "исконтрирају" противника, али Вирџил ван Дајк и Дејан Ловрен су били сталожени у тим ситуацијама и нису допустили да се њихов тим нађе у дефициту.

Фаворит је дошао до предности на заласку првог дела игре, а голу је "кумовала" лоша реакција одбране екипе Брендана Роџерса.

Џејмс Милнер је послао одличан дубински пас за Садија Манеа, Џони Еванс је промашио лопту и допустио Сенегалцу да је прими, а затим и без већих проблема реши ситуацију "очи у очи" са Каспером Шмајхелом.

И у другом полувремену на терену је била иста слика. Ливерпул је нападао, ударни тројац Мане-Салах-Фирмино је био кључ за стварање шанси, али нису успели да их претворе у нове поготке.

Лестер је чекао своју прилику из контранапада, неколико пута чак успео и да их дочека, ипак не и да их искористи. Џејми Варди је пропустио најбољу шансу за свој тим у 66. минуту, који се спетљао и није шутирао иако је изашао сам на Адријана, па су гости морали да чекају на први шут на мечу све до 72. минута.

А онда – изненађење.

Улазак Ајозеа Переза у игру покренуо је Роџерсове изабранике, донео им додатну снагу, а онда су у 80. минуту успели да дођу до поравнања из другог ударца на гол. Стрелац је био Џејмс Медисон, искористио је асистенцију Шпанца и довео "редсе" у ситуацију да јуре да би дошли до победе.

Ипак, наставио је домаћин са нападима, деловало је да их је поколебао овај погодак, али ипак су захваљујући новом непромишљеном потезу противника добили победу "на поклон". Играла се надокнада времена када је Марк Олбрајтон беспотребно срушио Манеа у шеснаестерцу, судија је показао на пенал након консултације са ВАР собом, а Џејмс Милнер је капитенски преузео одговорност и погодио.

После меча уследиле су тензије, Перез и Робертсон су се "закачили", али се гужва брзо разишла и завршила без црвених картона.

Ливерпул тако остаје на првом месту, имају максимална 24 бода и још увек се чека на њихов први "кикс". Лестер са друге стране остаје на трећем месту са 14, али је питање да ли ће тако бити и након што цело коло буде одиграно.

Пуне три деценије чека Енфилд. Присећа се славних времена и машта кад ће поново бити најтрофејнији енглески клуб. Ни оне две европске титуле не могу да замаскирају колико им недостаје та прва у Премијер лиги. Али чини се да би ова сезона могла да буде ТА. Сезона у којој ће Ливерпул прекинути тридесетогодишњи пост. Јирген Клоп је, нема ту никакве сумње још од кад је на пролеће покорио Стари континент, створио шампионски тим. Прошле сезоне није могао против непогрешивог Манчестер Ситија, али ове гази и не стаје. У дербију осмог кола Премијер лиге голом са пенала у петом минуту судијске надокнаде пао је и страшни Лестер у мечу који је Ливерпул увео у паклени месец који би могао да нам одговори на питање да ли је ова генерација зрела да врати Редсе на енглески трон.

Ових 2:1 на Енфилду кажу да јесте. И зато што су бодови освојени против ривала који тврдроглаво одбија да умре. И због начина на који је тријумф остварен. Џејмс Милнер се данас пресвукао у кожу Луке Модрића или каквог другог фудбалског уметника и као кичицом цртао пут до победе, 17. узастопне у Премијер лиги, осме у овој сезони!

И како онда да навијачи не сањају о тој титули? Без обзира на то што је тек октобар. И без обзира на то што је ово тек почетак серије мечева која ће нам можда одгонетнути може ли Ливерпул да истрпи притисак. У наредних неколико недеља Ливерпул очекује гостовање на Олд Трафорду, затим Тотенхем код куће, па мали предах у судару са Астон Вилом и онда 10. новембра Манчестер Сити на Енфилду!

Почело је баш онако како су се надали. Узео је Ливерпул лопту у ноге и полако притискао Лестер све док коначно није попустила концетрација. Тренутак инспирације доживео је Џејмс Милнер, увукао се у кожу Луке Модрића и у том 40. минуту одиграо пас какав обично везујемо уз много племенитије играче од њега. Савршена лопта за Садија Манеа, Џони Еванс то није могао да закрпи, а није вала ни Каспер Шмајхел. Јубиларни, 50. првенствени гол Сенегалца у тачно 100 мечева.

Ливерпул је водио са 1:0 и чинило се да ништа не може да га заустави. Авај, Лестер није тим који ће одустати тако лако. Нити је тим који ће се некоме склонити с пута. Она титула од пре неколико сезона им је у крв усадила ту спортску дрскост. Свакоме поштовање, никоме признање да је бољи. У 80. минуту утакмице математички прецизна акција коју су започели Роџерсови резервисти Марк Олбрајтон и Ајозе Перез, егзекутор је Џејмс Медисон, дечко је апсолутни хит сезоне.

И таман што су почели да славе навијачи Манчестер Ситија, таман што су почели да се оштре за провокативне коментаре по друштвеним мрежама, да шерују клизање Стивена Џерарда или неку другу једнако болну успомену за Редсе, на сцену ступа исти тандем. Само у обрнутим улогама. Истина, није Мане уписао асистенцију, али јесте све креирао. Оборио га је на петерцу Олбрајтон, гледале су судије и ВАР и процениле да је било довољно материјала за најстрожу казну. Џејмс Милнер, досадни Џејмс Милнер како га зову на острву, можда није најзанимљивији играч на свету, али је свакако међу најхладнокрвнијима. У 93. минуту утакмице пао је Лестер.

Ливерпул је осам бодова испред Манчестер Ситија, који у недељу на Етихаду чека Вулверхемптон. Наредних месец дана су најбоља шанса за Грађане ако желе да смање заостатак или чак и претекну Ливерпул. Значајно лакши распоред имају. Само што Клопова машинерија никако да почне да губи бодове. Сад Олд Трафорд, па Тотенхем, онда рекосмо и Астон Вила у Бирмингему, неће ни тамо бити лако. Вила је данас урнисала Норич са 5:1, пошто се одбрана Канаринаца апсолутно распала. Да је двоструки стрелац Весли искористио и пенал била би победа и убедљивија, али је барем Бразилац показао да Норич није узалуд истресао 25.000.000 евра како би га, Лацију испред носа, довео из Клуб Брижа.

Вотфорд и Шефилд јунајтед одиграли су разочавајући меч без голова, али ако ћемо баш о разочарањима онда не можемо без Евертона. Искључење Шимуса Колемана отворило је Барнлију пут до минималца који му је донео погодак Џефа Хендрика. Четврти узастопни пораз за екипу Марка Силве. Очекивали смо их у борби за Европу, многи су чак мислили да би могли да се умешају у трку за Лигу шампиона, уместо тога Карамеле прве изнад црте опстанка. За сада...

Мало пенал, мало ВАР: Кристал Палас је у зони Лиге шампиона! Пао је Вест Хем – 2:1.

Кристал Палас је прекинуо ружну традицију. После осам мечева тим за који игра Лука Миливојевић славио је на гостовању Вест Хему (2:1). Велики, велики тријумф за чету Роја Хоџсона после преокрета. Довољно за четврто место и зону Лиге шампиона.

Очигледно је да се Кристал Палас специјализовао за игру у гостима, пошто су пре овог меча славили и на Олд Трафорду. Пред 59912 гледалаца на Лондон стадиону све вредно помена десило се у другом полувремену. Изједначен меч отишао је на воденицу домаћина у 53. минуту. Одлично су комбиновали играчи Вест Хема добрих 20 секунди. На крају је Фредерикс центрирао, а одлично се поставио  Але и довео Чекићаре у вођство.

Није у тим тренуцима ништа полазило за ногом играчима Кристал Паласа. Деловао је Вест Хест врло дисциплиновано. Међутим, дотадашњи труд просуо је тренутак деконцентрације Рајса. После контакта Кујеатеа неопрезан  је био Рајс што је било довољно да Мајк Оливер покаже на пенал. Погодио је Ван Анхолт.

Изједначен меч гледали смо и после тога. Заха са једне, односно Але са друге стране су спорадично претили. На крају је одлучио Џордан Ају. Остао је Ајуу лакши део посла да ибаци лопту у мржеу после проигравања главом Келија. Истина, морали су дуго да чекају навијачи Кристал Паласа потврду. Оливер је консултовао ВАР, видело се да стрелац победносног гола није у офсајду.

Резултати 8. кола Премијер лиге:

Брајтон – Тотенхем 3:0 (2:0)
/Мопај 3, Коноли 32, 65/

Барнли – Евертон 1:0 (0:0)
/Хендрик 72/

Ливерпул – Лестер 2:1 (1:0)
/Мане 40, Милнер 90+5 - Медисон 80/

Норич – Астон Вила 1:5 (0:2)
/Дрмић 88 - Весли 14, 30, Грилиш 49, Хурихејн 61, Луиз 83/

Вотфорд – Шефилд јунајтед 0:0

Вест Хем – Кристал Палас 1:2 (0:0)
/Алер 54 - Ван Анхолт пен 63, Ају 87/

недеља

Арсенал - Борнмут (15.00)
Манчестер сити - Вулверхемптон

Саутемптон - Челси (17.00)
Њукасл - Манчестер јунајтед

Табела: Ливерпул 24, Ман. сити (-1) 16, Лестер 14, Кристал Палас 14, Арсенал (-1) 12, Вест Хем 12, Барнли 12, Тотенхем 11, Челси (-1) 11, Борнмут (-1) 11, Ман. јунајтед (-1) 9, Брајтон 9, Шефилд јунајтед 9, Астон Вила 8, Вулверхемптон (-1) 7, Саутемптон (-1) 7, Евертон 7, Норич 6, Њукасл (-1) 5, Вотфорд 2.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар