PL: Liverpul i bolji i srećniji od Lestera!

Lester penalom "poklonio" pobedu! Tim Brendana Rodžersa nesrećno je ispustio remi, pa "redsi" ostaju u vrhu, tuguje i Mančester siti.  Ovaj je Liverpul zreo za titulu! Penal u 95. srušio drski Lester i otvorio pakleni mesec, modrićevska partija Džejmsa Milnera.  Na kraju 2:1 na Enfildu.  Malo penal, malo VAR: Kristal Palas je u zoni Lige šampiona! Pao je Vest Hem – 2:1.

Fudbal 06.10.2019 | 08:38
PL: Liverpul i bolji i srećniji od Lestera!
Liverpul, ipak, ne planira da posustane.

Ekipa Jirgena Klopa je ponovo dokazala da poseduje sjajan pobednički mentalitet pobedom nad Lesterom rezultatom 2:1 u derbi duelu osmog kola Premijer lige.

Od početka su domaći bolje ušli u susret, imali su inicijativu i dominirali su terenom, ali nisu odmah došli i do prilika. Odolevale su "lisice", dobro branile svoj gol, a u nekoliko navrata i pokušale da "iskontriraju" protivnika, ali Virdžil van Dajk i Dejan Lovren su bili staloženi u tim situacijama i nisu dopustili da se njihov tim nađe u deficitu.

Favorit je došao do prednosti na zalasku prvog dela igre, a golu je "kumovala" loša reakcija odbrane ekipe Brendana Rodžersa.

Džejms Milner je poslao odličan dubinski pas za Sadija Manea, Džoni Evans je promašio loptu i dopustio Senegalcu da je primi, a zatim i bez većih problema reši situaciju "oči u oči" sa Kasperom Šmajhelom.

I u drugom poluvremenu na terenu je bila ista slika. Liverpul je napadao, udarni trojac Mane-Salah-Firmino je bio ključ za stvaranje šansi, ali nisu uspeli da ih pretvore u nove pogotke.

Lester je čekao svoju priliku iz kontranapada, nekoliko puta čak uspeo i da ih dočeka, ipak ne i da ih iskoristi. Džejmi Vardi je propustio najbolju šansu za svoj tim u 66. minutu, koji se spetljao i nije šutirao iako je izašao sam na Adrijana, pa su gosti morali da čekaju na prvi šut na meču sve do 72. minuta.

A onda – iznenađenje.

Ulazak Ajozea Pereza u igru pokrenuo je Rodžersove izabranike, doneo im dodatnu snagu, a onda su u 80. minutu uspeli da dođu do poravnanja iz drugog udarca na gol. Strelac je bio Džejms Medison, iskoristio je asistenciju Španca i doveo "redse" u situaciju da jure da bi došli do pobede.

Ipak, nastavio je domaćin sa napadima, delovalo je da ih je pokolebao ovaj pogodak, ali ipak su zahvaljujući novom nepromišljenom potezu protivnika dobili pobedu "na poklon". Igrala se nadoknada vremena kada je Mark Olbrajton bespotrebno srušio Manea u šesnaestercu, sudija je pokazao na penal nakon konsultacije sa VAR sobom, a Džejms Milner je kapitenski preuzeo odgovornost i pogodio.

Posle meča usledile su tenzije, Perez i Robertson su se "zakačili", ali se gužva brzo razišla i završila bez crvenih kartona.

Liverpul tako ostaje na prvom mestu, imaju maksimalna 24 boda i još uvek se čeka na njihov prvi "kiks". Lester sa druge strane ostaje na trećem mestu sa 14, ali je pitanje da li će tako biti i nakon što celo kolo bude odigrano.

Pune tri decenije čeka Enfild. Priseća se slavnih vremena i mašta kad će ponovo biti najtrofejniji engleski klub. Ni one dve evropske titule ne mogu da zamaskiraju koliko im nedostaje ta prva u Premijer ligi. Ali čini se da bi ova sezona mogla da bude TA. Sezona u kojoj će Liverpul prekinuti tridesetogodišnji post. Jirgen Klop je, nema tu nikakve sumnje još od kad je na proleće pokorio Stari kontinent, stvorio šampionski tim. Prošle sezone nije mogao protiv nepogrešivog Mančester Sitija, ali ove gazi i ne staje. U derbiju osmog kola Premijer lige golom sa penala u petom minutu sudijske nadoknade pao je i strašni Lester u meču koji je Liverpul uveo u pakleni mesec koji bi mogao da nam odgovori na pitanje da li je ova generacija zrela da vrati Redse na engleski tron.

Ovih 2:1 na Enfildu kažu da jeste. I zato što su bodovi osvojeni protiv rivala koji tvrdroglavo odbija da umre. I zbog načina na koji je trijumf ostvaren. Džejms Milner se danas presvukao u kožu Luke Modrića ili kakvog drugog fudbalskog umetnika i kao kičicom crtao put do pobede, 17. uzastopne u Premijer ligi, osme u ovoj sezoni!

I kako onda da navijači ne sanjaju o toj tituli? Bez obzira na to što je tek oktobar. I bez obzira na to što je ovo tek početak serije mečeva koja će nam možda odgonetnuti može li Liverpul da istrpi pritisak. U narednih nekoliko nedelja Liverpul očekuje gostovanje na Old Trafordu, zatim Totenhem kod kuće, pa mali predah u sudaru sa Aston Vilom i onda 10. novembra Mančester Siti na Enfildu!

Počelo je baš onako kako su se nadali. Uzeo je Liverpul loptu u noge i polako pritiskao Lester sve dok konačno nije popustila koncetracija. Trenutak inspiracije doživeo je Džejms Milner, uvukao se u kožu Luke Modrića i u tom 40. minutu odigrao pas kakav obično vezujemo uz mnogo plemenitije igrače od njega. Savršena lopta za Sadija Manea, Džoni Evans to nije mogao da zakrpi, a nije vala ni Kasper Šmajhel. Jubilarni, 50. prvenstveni gol Senegalca u tačno 100 mečeva.

Liverpul je vodio sa 1:0 i činilo se da ništa ne može da ga zaustavi. Avaj, Lester nije tim koji će odustati tako lako. Niti je tim koji će se nekome skloniti s puta. Ona titula od pre nekoliko sezona im je u krv usadila tu sportsku drskost. Svakome poštovanje, nikome priznanje da je bolji. U 80. minutu utakmice matematički precizna akcija koju su započeli Rodžersovi rezervisti Mark Olbrajton i Ajoze Perez, egzekutor je Džejms Medison, dečko je apsolutni hit sezone.

I taman što su počeli da slave navijači Mančester Sitija, taman što su počeli da se oštre za provokativne komentare po društvenim mrežama, da šeruju klizanje Stivena Džerarda ili neku drugu jednako bolnu uspomenu za Redse, na scenu stupa isti tandem. Samo u obrnutim ulogama. Istina, nije Mane upisao asistenciju, ali jeste sve kreirao. Oborio ga je na petercu Olbrajton, gledale su sudije i VAR i procenile da je bilo dovoljno materijala za najstrožu kaznu. Džejms Milner, dosadni Džejms Milner kako ga zovu na ostrvu, možda nije najzanimljiviji igrač na svetu, ali je svakako među najhladnokrvnijima. U 93. minutu utakmice pao je Lester.

Liverpul je osam bodova ispred Mančester Sitija, koji u nedelju na Etihadu čeka Vulverhempton. Narednih mesec dana su najbolja šansa za Građane ako žele da smanje zaostatak ili čak i preteknu Liverpul. Značajno lakši raspored imaju. Samo što Klopova mašinerija nikako da počne da gubi bodove. Sad Old Traford, pa Totenhem, onda rekosmo i Aston Vila u Birmingemu, neće ni tamo biti lako. Vila je danas urnisala Norič sa 5:1, pošto se odbrana Kanarinaca apsolutno raspala. Da je dvostruki strelac Vesli iskoristio i penal bila bi pobeda i ubedljivija, ali je barem Brazilac pokazao da Norič nije uzalud istresao 25.000.000 evra kako bi ga, Laciju ispred nosa, doveo iz Klub Briža.

Votford i Šefild junajted odigrali su razočavajući meč bez golova, ali ako ćemo baš o razočaranjima onda ne možemo bez Evertona. Isključenje Šimusa Kolemana otvorilo je Barnliju put do minimalca koji mu je doneo pogodak Džefa Hendrika. Četvrti uzastopni poraz za ekipu Marka Silve. Očekivali smo ih u borbi za Evropu, mnogi su čak mislili da bi mogli da se umešaju u trku za Ligu šampiona, umesto toga Karamele prve iznad crte opstanka. Za sada...

Malo penal, malo VAR: Kristal Palas je u zoni Lige šampiona! Pao je Vest Hem – 2:1.

Kristal Palas je prekinuo ružnu tradiciju. Posle osam mečeva tim za koji igra Luka Milivojević slavio je na gostovanju Vest Hemu (2:1). Veliki, veliki trijumf za četu Roja Hodžsona posle preokreta. Dovoljno za četvrto mesto i zonu Lige šampiona.

Očigledno je da se Kristal Palas specijalizovao za igru u gostima, pošto su pre ovog meča slavili i na Old Trafordu. Pred 59912 gledalaca na London stadionu sve vredno pomena desilo se u drugom poluvremenu. Izjednačen meč otišao je na vodenicu domaćina u 53. minutu. Odlično su kombinovali igrači Vest Hema dobrih 20 sekundi. Na kraju je Frederiks centrirao, a odlično se postavio  Ale i doveo Čekićare u vođstvo.

Nije u tim trenucima ništa polazilo za nogom igračima Kristal Palasa. Delovao je Vest Hest vrlo disciplinovano. Međutim, dotadašnji trud prosuo je trenutak dekoncentracije Rajsa. Posle kontakta Kujeatea neoprezan  je bio Rajs što je bilo dovoljno da Majk Oliver pokaže na penal. Pogodio je Van Anholt.

Izjednačen meč gledali smo i posle toga. Zaha sa jedne, odnosno Ale sa druge strane su sporadično pretili. Na kraju je odlučio Džordan Aju. Ostao je Ajuu lakši deo posla da ibaci loptu u mržeu posle proigravanja glavom Kelija. Istina, morali su dugo da čekaju navijači Kristal Palasa potvrdu. Oliver je konsultovao VAR, videlo se da strelac pobednosnog gola nije u ofsajdu.

Rezultati 8. kola Premijer lige:

Brajton – Totenhem 3:0 (2:0)
/Mopaj 3, Konoli 32, 65/

Barnli – Everton 1:0 (0:0)
/Hendrik 72/

Liverpul – Lester 2:1 (1:0)
/Mane 40, Milner 90+5 - Medison 80/

Norič – Aston Vila 1:5 (0:2)
/Drmić 88 - Vesli 14, 30, Griliš 49, Hurihejn 61, Luiz 83/

Votford – Šefild junajted 0:0

Vest Hem – Kristal Palas 1:2 (0:0)
/Aler 54 - Van Anholt pen 63, Aju 87/

nedelja

Arsenal - Bornmut (15.00)
Mančester siti - Vulverhempton

Sautempton - Čelsi (17.00)
Njukasl - Mančester junajted

Tabela: Liverpul 24, Man. siti (-1) 16, Lester 14, Kristal Palas 14, Arsenal (-1) 12, Vest Hem 12, Barnli 12, Totenhem 11, Čelsi (-1) 11, Bornmut (-1) 11, Man. junajted (-1) 9, Brajton 9, Šefild junajted 9, Aston Vila 8, Vulverhempton (-1) 7, Sautempton (-1) 7, Everton 7, Norič 6, Njukasl (-1) 5, Votford 2.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar