"Тука није једини, који је критеријум за награде?!"

Ово питање у допису је поставила бх. теквондоисткиња Наила Крупић, освајачица сребра на СП одржаном у априлу

Остали спортови 06.10.2019 | 23:30
"Тука није једини, који је критеријум за награде?!"
Првог октобарског дана, Амел Тука је постигао највећи успјех у историји бх. атлетике освојивши сребрну медаљу на Свјетском првенству у Дохи у трци на 800 метара.

То је друго одличје за БиХ кад су у питању планетарне атлетске смотре – прво је такође освојио Тука и то у Пекингу 2015. године, када је ''дотрчао'' до бронзане медаље.

Туки је приређен незабораван дочек прво на Међународном аеродрому Сарајево, затим у Какњу гдје је одрастао, а потом и у Зеници, у организацији истоименог клуба. Такође, бх. атлетичару обећане су и новчане награде, па ће тако Олимпијски комитет БиХ издвојити 15.000, а Влада Кантона Сарајево и Савјет министара БиХ 20.000 КМ.

Међутим, Тука није једини бх. спортиста који заслужује те бенефиције – порука је бх. теквондоисткиње Наиле Крупић, чији допис је објављен на порталу ускинфо.ба, а која је у априлу освојила сребрну медаљу на Свјетском првенству. Наила, чији допис Вам преносимо у цјелости, поставља питање надлежнима: По којем критеријуму се дијеле награде?

''ОТВОРЕНО ПИСМО:

Влади Федерације БиХ; Федералном министарству образовања и науке, на челу са министрицом Елвиром Дилберовић; Федералном министарству културе и спорта на челу са министрицом Зором Дујмовић;

Поштовани,

Зовем се Наила Крупић, долазим из општине Бужим (Унско-сански кантон, за оне који не знају), спортом се бавим већ 14 година, тачније теквондом и кик-боксом.

Јуче, на већини портала главна вијест је одлука коју сте донијели о исплати награде нашем најбољем атлетичару Амелу Туки, због остварења најбољег резултата у атлетици од осамостаљења наше нам Босне и Херцеговине.

Како сам и сама спортиста, подржавам вашу одлуку; спортисте треба наградити за њихове успјехе, треба им признати њихов труд и залагање, али са друге стране, не могу да не признам да сам јако знатижељна на основу чега сте одлучили да баш њему и да баш ову медаљу требате да наградите спортисту са датим износом.

Амел Тука није једини спортиста који је ове године направио историјски резултат у спорту за Босну и Херцеговину, а опет, видите чуда, он једини којег сте одлучили наградити.

На који начин сте одлучили да баш њега и баш његов историјски резултат треба наградити?

Уколико је одговор на ово питање то што је он најпознатији атлетичар (па ће вам то аутоматски донијети политичке поене, јер ћете се приказати људима као особа које његују спорт и успјехе спортиста у БиХ), или можда зато што је из града који се налази у близини престонице наше државе, е онда немам ријечи као човјек.

Али...

Ако је изабран зато што је ово историјски резултат за БиХ, онда као спортиста морам да искажем велико разочарање и у Вас министрице, у Ваш рад као министрице и у институције које представљате.

Ако награђујете историјске успјехе БиХ у спорту, морам Вас подсјетити на још један историјски резултат направљен у борилачком спорту, индивидуалној дисциплини, у теквондоу, када је ПРВА МЕДАЉА СА СВЈЕТСКОГ ПРВЕНСТВА донесена у БиХ, у априлу ове године, од стране мене као репрезентативца БиХ, такође сребена медаља и у конкуренцији од 40 најбољих спортиста у свијету.

Видите чуда, као награду за историјски успјех добила сам дочек који је направљен у мојој општини (мени срцу најдражи гест који сам доживјела), 200 КМ од општине Бужим и поклон од Премијера Кантона, на чему им се овим путем захваљујем а трошкови Свјетског првенства износили су 1.000 евра, без трошкова припрема и осталих трошкова мене као спортисте).

Као Министрица спорта треба да знате за остварење овог резултата, али ако нисте ту информацију добили у канцеларији у току радног времена, сазнали сте за овај резултат путем медија, с обзиром да је исту вијест пренијела свака телевизијска кућа и портал у нашој земљи.

У својој досадашњој каријери одрадила сам преко 300 мечева, а уписала свега 10 пораза.

И сљедеће седмице, уз Божију помоћ, покушаћу направити још бољи резултат на Европском првенству који се одржава ту, у вашем комшилуку у дворани Мирзе Делибашића (ако Вам та информација ишта значи, а као министрица треба да већ имате улазницу да подржите нас репрезентативце), што је највећи догађај у Босни и Херцеговини када је спорт у питању, у задњих 25 година, и опет ћу и као и цијела репрезентација представити Босну и Херцеговину у најбољем свјетлу, властитим трудом и залагањем.

Ви као Министрица спорта, треба да пратите и подржавате спорт и спортисте који долазе из свих крајева БиХ, јер Босна и Херцеговина није само Кантон Сарајево, и мјеста која су до 100 км удаљена од КС-а, Босна и Херцеговина је и Бужим, Бихаћ, Брчко, Бања Лука, Сребреница, и Требиње. Уколико не можете пратити дешавања која се дешавају у спорту и остварења оваквих резултата, онда молим Вас да ту позицију препустите неком ко живи спорт и ко се разумије у исти. Спорт није само оно што се објављује у медијима, спорт чине и они мало мање познати спортисти, и доносе много веће резултате него нека звучнија имена.

Као спортиста разочарана сам у Вас лично, министрице Дујмовић, али и институцију која треба да његује и помаже спортисте, јер само признавањем њиховог успјеха, и труда, дајете разлог спортисти да отрчи још 1.000 м, да одради јос 12 рунди, и да оде на још један тренинг који траје 3 сата, и на крају крајева треба да дате разлог спортисти да остане у БиХ, и те резултате прави под плаво-жутом заставом..

Оваквим (не)радом само тјерате спортисте из државе, а касније када направе најбоље резултате под окриљем друге заставе, хвалите се (што би наш стари народ рекао на сва уста) да "вуку коријене" из наше нам једине БиХ.

Напомињем, ПОДРЖАВАМ ВАШУ ОДЛУКУ ДА СЕ НАГРАДИ АМЕЛ ТУКА ЗА ЊЕГОВ УСПЈЕХ, јер је то сигурно заслужио, али вас у истом моменту ОСУЂУЈЕМ ЈЕР "ЗАБОРАВЉАТЕ" НА СПОРТИСТЕ који нису у истој мјери познати јавности, као на примјер наш најбољи атлетичар.

С поштовањем,

Наила Крупић, Носилац мајсторског звања Црни појас ИИ дан'', пише у допису Наиле Крупић објављеном на порталу ускинфо.ба.

Извор: мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар